cepurin-502-228Када би Србија увела санкције Русији, пуцала би сама себи у ногу. Такву одлуку могао би да донесе само „политичар самоубица“, јер никакве користи ваша земља од тога не би имала, већ само огромну штету.

Ово, у интервјуу за „Новости“, поручује амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, који против увођења санкција износи низ аргумената:

– Мере против Русије увело је само тридесетак земаља од 193 чланице УН, а међу њима ниједна из БРИКС. И од ваших суседа већина то није учинила, а они који јесу, када су видели руске контрасанкције, схватили су шта су урадили. Неки дају изјаве да нису ни разумели о чему се ради. Па Куба је под санкцијама већ неколико деценија, а народ подржава власт. Сад је дошло време да се размисли о укидању свих санкција. Од тога би користи имали и Исток и Запад Европе.

* Али притисци са Запада на Србију су све јачи како би променила одлуку и одабрала страну у украјинској кризи…

– Зашто би Србија то урадила и нарушила руско-српско стратешко партнерство које је парафирано пре само годину дана? Да ли је Русија била та која је пре 15 година бомбардовала Србију или подстицала косовске сепаратисте на одвајање? Да ли смо ми ти који не признајемо територијални интегритет Србије?

* Јесте ли задовољни спољнополитичком позицијом коју је заузела власт у Београду?

– Разумемо специфичну позицију Србије и политику Владе да се земља прикључи ЕУ. Ценимо и избалансиран став Србије по питању дешавања у Украјини, где је главна ствар сада – да се спрече масовна страдања цивила на југоистоку земље. Кијевске власти су већ де факто претвориле Доњецк у Стаљинград, Гернику или, ако желите, Вуковар.

* Хоће ли Кремљ захтевати од Београда да се чвршће веже за Русију или је за власти у Москви наша неутрална позиција довољан гарант поверења?

– Надамо се да ће Србија давати конструктиван допринос решавању сукоба Кијева и Доњецка, да ће подржати мирољубиве политичке одлуке. Србија би могла да буде генератор позитивних одлука. Питање Украјине неће се решити санкцијама, већ само спречавањем насиља и конфликата. Надамо се да Србија неће заузимати стране и да ће давати конструктиван допринос решавању сукоба.

* Какву конкретну помоћ ту од Србије очекујете када преузме председавање ОЕБС-ом?

– Пре свега, да има „кичму“ и буде максимално неутрална у читавом дијалогу, да делегира стручне кадрове који ће бити у стању да се носе са свим изазовима у Европи.

* На које повољности може Србија да рачуна, ако се не придружи санкцијама?

– Србија и Русија су природни партнери и наш однос није заснован на неким користима већ превазилази те димензије. Премијер Александар Вучић недавно је у Москви тражио и добио додатне погодности за Србију у пројекту „Јужни ток“. То је највећа инвестиција у Србији, у износу од 2,1 милијарде евра. Надамо се да неће глупост и мржња према Русији или Србији угрозити оно што можете да добијете.

* Бугарска је недавно замрзнула реализацију „Јужног тога“. Може ли тај капитални пројекат да пропадне?

– У светлу украјинских догађаја, овај пројекат је актуелнији неко икад пре. За Бугарску, Аустрију, Србију, Мађарску он је од изузетног привредног значаја. У овом или оном облику гас ће ипак стићи на југ Европе.

Aleksandar-Cepurin4_620x0

* Користи ли Србија у довољној мери погодности економског споразума са Русијом?

– И без контрасанкција, могућности за Србију у сфери пољопривредног извоза су огромне, а сада се додатно повећавају. Ослобађа се простор на руском тржишту који су држале велике западне компаније. Србија би могла да заузме место неке од њих, поготово у извозу меса, млечних производа, поврћа и воћа. Инвестиције у српску привреду постају привлачније. Извоз се може вишеструко повећати. Искрено, не видим реалне крупне пројекте – осим „Јужног тока“ и развоја пољопривреде – који би током наредних година грађанима Србије омогућили да живе боље.

* Колико догађаји на Криму могу да утичу да Русија, следећи своје интересе, ипак, призна независност Косова?

– Косово и Крим су различити случајеви. Русија ће наставити да недвосмислено подржава територијални интегритет и суверенитет Србије. Желели бисмо да и они, који сада захтевају од Србије да призна интегритет Украјине са Кримом, прво признају интегритет Србије са Косовом.

* Како би Русија реаговала на промену става Србије и учлањење у НАТО?

– Ни прагматичног интереса ни разумних разлога за тако нешто не постоји. И у Србији и у Русији добро знају шта је НАТО.

* КАКО коментаришете то што полиција истражује приватизацију НИС?

– Добро би било када би се све радило на цивилизован начин – и приватизације и контроле.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Србија и Русија су природни партнери

* Обавезна поља