dusan-janjicПОДГОРИЦА – Србија ће наредне године затражити пријем у НАТО, оценио је директор београдског Форума за етничке односе Душан Јањић у интервјуу за подгорички портал Аналитика. „Очекујем да ће реконструисана Влада Србија у наредних годину дана озваничити промену политике и заражити чланство у НАТО“, рекао је Јањић за Аналтику. Он је објаснио да је „јасно да се однос Србије према НАТО мења одласком Бориса Тадића са функције председника и усвајањем нове стратегије НАТО-а“.

– Можда то некоме делује апсурдно, да неко ко има наслеђе Милошевићеве политике и ко је потекао из Српске радикалне странке иде ка НАТО, али то је чињеница“, казао је Јањић. Према речима Јањића, Србија је споразумом Београда и Приштине прихватила територијални интегритет Косова, а то је врло важно за њено чланство у Европској унији и НАТО. Јањић је подсетио да Влада Србије није желела да потпише бриселски споразум са Приштином у 15 тачака а да претходно параф на њега није ставио НАТО.

Упитан да оцени шта за Западни Балкан значи што ће Србија у јануару почети преговоре за приступање ЕУ, он је рекао да добро јесте да је Београд коначно стао на европски пут. „Датум није толико важан колико чињеница да ће Србија бити још једна од држава Западног Балкана која се приближава ЕУ. Према томе, то је одлична вијест за регион. Када је у питању њен даљи напредак, Србија ће највероватније почети преговоре у јануару. Ипак, постоји и могућност да то буде у априлу или јуну и то ће зависити од припреме преговарачког процеса. Зависиће, наравно и од тога како иде процес примјене бриселског споразума о Косову. Ту има сада и неких неочекиваних проблема”, оценио је Јањић.


Извор: Портал "Аналитика"

Оставите коментар

Оставите коментар на Србија улази у НАТО

* Обавезна поља