vucic-valsПАРИЗ – Распоред састанака премијера Александра Вучића са француским домаћинима јуче је личио на брзопотезне сеансе удварања, а српска делегација је настојала да убеди представнике француских фирми да ће профитирати ако уложе у Србију.

На састанку у Удружењу француских привредника где су се појавили, између осталих, представници великих француских предузећа од којих су неки већ годинама присутни у Србији, попут Лафаржа, Сосијете Женерала, Алкатела и Ежиса, поједини су опрезно процењивали ризик уласка на српско тржиште.

Искуства француских предузећа која већ послују у Србији до сада нису била охрабрујућа, што је и разлог малог броја француских инвестиција.

„Ситуација стагнира последње две године”, каже нам у паузи председник српске филијале једног важног француског предузећа, који живи у Београду. „Наши саговорници се стално мењају, како се промени влада тако договори које смо имали падну у воду. Сада смо на прекретници – питање је да ли остати или отићи.”

Искуство саветника француске амбасаде за економска питања, које нам преноси јесте да је Србија једна од најкомпликованијих земаља за пословање. А пре тога је био на служби у Африци, каже он.

Наступ српске делегације пред француским привредницима имао је циљ да их увери да ништа неће бити као раније. Аргумент српских власти јесте доношење закона о раду, приватизацији и борби против корупције у што краћем року.

„Први пут имамо овакав план”, рекао је Вучић, додајући да постоји политичка воља за отварањем ка страним инвестицијама какве није било од времена када је на челу владе био Зоран Ђинђић.

„То је вест у српској политици. Сигуран сам да можете да дођете са већим инвестицијама и да можете да зарадите више у Србији.”

Француски привредници много пута су чули слична обећања од српских власти, али је министар привреде Душан Вујовић енергично покушао да их увери да ова влада стварно и мисли оно што каже.

„У претходним владама није постојала политичка воља да се приватизација реши. Уговори нису добро урађени, превише је било социјалних оптерећења”, рекао је српски министар, најављујући нови талас приватизације. „Имамо 153 предузећа пред стечајем које зовемо предузећа у транзицији. Морамо то да решимо што пре, до краја године.”

„Јасно је да је ситуација хитна”, прокоментарисао је Жан Бирел, председник удружења.

Председник Савета страних инвеститора Фредерик Коен, које окупља 130 страних предузећа, присутних у Србији, каже за „Политику” да су директори ових фирми проучили закон о раду и да сматрају да „иде у добром правцу”.

„Уважене су неке примедбе које су годинама стајале на столу”, каже он. Главна примедба била је да предузећа неће да плаћају отпремнину радницима које отпуштају за читав радни стаж у каријери већ само за време које су провели у тој фирми.

„Тако ће предузећа лакше запошљавати људе који имају 20 година искуства, јер знају да када буду одлазили неће морати да им плате отпремнину за читав радни стаж. Уважене су и друге примедбе, попут административних препрека и конкретних питања у организацији рада.”

На питање да ли су то бољи услови за стране компаније, али не и за раднике, он каже да је у Србији незапосленост 25 одсто, те да треба да се запитамо зашто је то тако.

„Овај закон ће олакшати запошљавање”, сматра он. Али и отказе.

Градоначелник Београда Синиша Мали говорио је о капиталним пројектима у престоници, а расположење чланова српске делегације било је изузетно након састанка са француским министром економије Арно Мобуром.

„Договорили смо како да решавамо будућност заједно са Французима, у области пољопривреде, железнице, свуда где смо имали проблеме”, рекао је Вучић. Мобур је био невероватно отворен и благонаклон и показао велику вољу да се Србији помогне не само у политичком смислу, у њеним настојањима да се прикључи Европској унији, већ и да се уради све што је могуће да људи у Србији осете бољитак.

У српској делегацији сматрају да им измењена геополитичка ситуација у Европи након избијања кризе у Украјини иде наруку. Инвеститори из западне Европе су и до сада видели предност прикључења Србије ЕУ, али сада одједном схватају да време игра улогу и упозоравају друге око себе:

„Хоћете да Русија потпуно преузме Србију”, каже овај високи службеник владе. „Време више није неутралан фактор, већ игра значајну улогу у политичком смислу.”

„Жао им је што су препустили тржиште Немцима, па сад то хоће да надокнаде”, рекао нам је један други високи представник владе. „Ако се оствари само половина од онога о чему смо разговарали, то ће бити довољно.”


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Србија за француски повратак на Балкан

* Обавезна поља