Божић је постао талац заслепљујућег материјализма, који је засенио Бога и ослепео многе на потребе гладних, миграната и угрожених у рату, оценио је вечерас папа Фрања.

Он је током мисе, коју је служио за Бадње вече четврти пут од када је постао папа 2013. године, рекао да је свету, који је често опседнут поклонима, прославама и егоцентризму, потребно више понизности.

На миси, којој је присуствовало око 10.000 верника и више десетина кардинала и бискупа, папа је рекао да многе у свету богатих треба подсетити да су поруке Божића понизност и једноставност.

– Исус је рођен одбачен од неких, а многи су према њему били индиферентни. Данас, такође, може да постоји иста таква равнодушност, када Божић постане прослава чији смо протагонисти ми сами, а не Исус, када светла комерцијализације засене Бога, када смо усредсређени на поклоне, али хладни према маргинализованима – поручио је папа.

Папа Фрања, чије је залагање за сиромашне постало његов заштитни знак, рекао је да би мали Исус требало да буде подсетник за све који данас пате, посебно децу, преноси Ројтерс.

Он је поручио да би изазов данас требало да буду деца у свету, која нису обасута пажњом мајке и оца, већ се крију под земљом бежићи од бомби или на дну чамаца претрпаних мигрантима.

– Дозволите да нам изазов буду деца, којима није омогућено да се роде, она која плачу јер нема никог да утоли њихову глад, она која немају играчке већ оружје у рукама – рекао је папа.

Мере безбедности појачане су у Италији и Ватикану за време Божића након што је италијанска полиција убила Аниса Амрија, осумњиченог за напад на Божићни вашар у Берлину, у којем је убијено 12 и рањено више од 50 људи.

 

Витлејем: Почела прослава Бадње вечери

ВИТЛЕЈЕМ – Прослава Бадње вечери почела је у Витлејему где су се окупиле хиљаде хришћана из целог света уочи поноћне мисе како би прославили Божић на месту Христовог рођења.

Због смањења насиља очекује се више посетилаца него прошле године.

„Ове је године стабилније и подаци говоре о расту броја туриста“, рекао је Сами Кури, који води локални палестински туристички портал.

Наводи се да је прошле године талас насиља између Израелаца и Палестинаца, које је букнуло у октобру 2015, знатно утицало на број долазака у Свету Земљу, преносе агенције.

Ситуација се од тада смирила, али туристи на путу до Витлејема свеједно морају да прођу зид који раздваја Израел од Западне обале.

На тргу Мангеру, поред базилике Христовог рођења, изграђене на месту где је по веровању рођен Исус, постављена је велика божићна јелка украшена декорацијама боје злата.

Палестинци се фотографишу поред јелке, док велики број туриста обилази град, удаљен кратком вожњом од Јерусалима, преноси АФП.

Свечаности у Витлејему кулминираће поноћном мисом у базилици Христовог рођења. Очекује се да ће током празника десетине хиљада туриста посетити Витлејем, Јерусалим и Назарет, кажу туристички радници.

Израелско министарство туризма очекује око 120.000 туриста, од којих су половина хришћани. У Витлејему су сви кревети букирани.

„Али, док је ове године око Витлејема мирније, хришћани на ширем подручју Блиског истока суочени су са трагедијом. Две трећине хришћана напустило је Ирак и Сирију, посебно Алепо“, рекао је апостолски администратор Јерусалимског латинског патријархата надбискуп Пјербатиста Пицабала.

Посланица надбискупа Хочевара

БЕОГРАД – Београдски надбискуп Станислав Хочевар честитао је данас Божић свим верницима који тај празник славе 25. децембра, поручивши да култура наших међусобних односа није у томе да једни друге потчињавамо, него да једни друге обогаћујемо.

Божићну посланицу Хочевар је посветио пре свега жени и мајци поруком да као што нема Божића без мајке, тако нам нема ни будућности без мајки.

„Кад у наше време чујемо најгоре погрде и псовке управо на рачун жене, на рачун мајчинства, читаво наше људско биће нужно се узнемири и стресе“, рекао је Хочевар.

„Докле год сви људи на свим нивоима не заживе Исусово милосрђе према нама самима, међу нама ће бити неразумевања, сукоба и мржње. То је разлог зашто папа Фрања толико наглашава да пре свега треба да се молимо једни за друге“, рекао је Хочевар у Божићној посланици.

Како је додао, папа нас позива да молимо за све оне који су ишли погрешним путем заблуде и злочина и за све оне који на било који начин уништавају живот, јер ко год уништава живот, поново напада и прогони Исуса.

„Слављење Божића зато и јесте тако лепо, богато, очаравајуће, јер са великим заносом откривамо колико смо некоме драгоцени, важни, колико смо очекивани и добродошли, колико смо у њему јединствени, увек постављени на право место и у прави положај. Омогућимо и ми такво славље једни другима“, поручио је Хочевар.

Како је рекао, прихватајући изазов Исусовог отеловења, постанимо и ми једни другима прави изазов нових односа и нове љубави.

„Нека буду заиста срећни и благословени дани божићног славља и нека богатство милосрђа прати све дане године 2016.“, рекао је Хочевар честитајући Божић и верницима источних цркава, уз поруку: „Мир божији, Христос се роди, Ваистину се роди“.

Он је навео да је славећи годину милосрђа нужно треба да откријемо најтемељнију и најосновнију стварност, а то је да само прави односи према свему и свакоме мењају свет.

Хочевар је додао да у разговорима са младима увек чује једне исте опаске да немају никакву сигурност за будућност, питање зашто да студирају када неће имати посао, зашто да се венчају кад неће моћи да прехране породицу…

„Таква и слична, али веома тешка питања, очекују ми са свих страна“, рекао је Хочевар додајући да сви помало заборављамо да је себи могуће осигурати живот једино ако најпре откријемо чињеницу да постоји једна велика и много шира стварност.

Божић поручио је не славимо зато да бисмо уживали у неком свом затвореном кругу, него да бисмо коначно променили наше међусобне односе.

„Исусово рођење у земаљској породици претпоставља две ствари – да свако дете има право на оца и мајку и да свако дете може нормално да се развија само у друштву у којем владају аутентични породични односи“, рекао је Хочевар.

Он је додао да те чињенице захтевају да у било којој заједници нико не може да преузме одговорност или власт ако пре свега не жели да служи тој заједници, чистом и несебичном љубављу.

У хришћанству се верује да је Христово рођење донело светлост истине људском роду и да је тим догађајем испуњено старозаветно пророчанство о рођењу Спаситеља.

Јаслама, у којима је симболично представљена сцена рођења са Богомладенцем, Маријом и Јосифим, клањају се на Божић верници у католичким црквама и другим црквама западног обреда.


Извор: НСПМ, Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Срећан Божић грегоријанским верницима!

* Обавезна поља