bela kucaУ Конгресу САД представљена је резолуција у којој се истиче да је у Сребреници почињен геноцид и у којој се осуђује сваки покушај његовог негирања.

У резолуцији се наводи да Представнички дом Конгреса САД сматра да су српске снаге у Босни и Херцеговини од 1992. до 1995. спроводиле политику агресије и етничког чишћења и геноцид и да „осуђује изјаве које негирају или доводе у питање да масакр у Сребереници предстаља геноцид“.

Републикански конгресмен Крис Смит, копредседавајући босанског кокуса, представио је у резолуцију о Сребреници, коју је подржало 28 парламентараца, по 14 из Републиканске и Демократске странке, од којих су многи чланови Одбора Представничког дома за спољне послове, обављено је у суботу на сајту www.босниакс.нет.

„Хиљаде невиних који су брутално убијени у Сребреници заслужују наше сећање на трагедију због онога што она јесте: геноцид. Међународна заједница мора да осигура да одговорни буду приведени правди због својих дела и да научи лекције из Сребренице са циљем спречавања будућих зверстава, посебно у садашњим конфликтима у Централној Африци, Бурундију и Сирији“, наводи се у саопштењу америчке Хелсиншке комисије, којом председава конгресмен Смит.

У резолуцији се охрабрују САД да наставе политику подршке независности и територијалног интегритета БиХ, миру и стабилности у југоисточној Европи и правима свих људи у региону да се, без обзира на етничку или верску припадност, „врате својим кућама и уживају користи демократије, владавине права и економских могућности“.

Такође се поздравља хапшење и изручење Трибуналу у Хагу свих особа оптужених за ратне злочине, злочине против човечности и геноцид, посебно Радована Караџића и Ратка Младића, „што је помогло јачању мира и охрабрило помирење међу земљама региона и њихових грађана“.

У документу се истиче значај рада Међународне комисије за нестала лица и изражава поштовање за „хиљаде невиних људи убијених у Сребреници“ у јулу 1995, као и за све стране грађане, укључујући америчке држављане и оне у Србији, БиХ и другим земљама региона који су ризиковали своје животе у одбрани љдуских права и основних слобода.

Дачић – Србији достављен енглески предлог Резолуције о Сребреници

Мисија Велике Бритање у Уједињеним нацијама (УН) доставила је Србији предлог Резолуције о Сребреници о којој би Савет безбедности УН требало да расправља на седници 7. јула, изјавио је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Србија ће пажљиво у наредним данима размотрити текст резолуције и руководити се националним интересима, не доводећи у сумњу опредељење за кажњавање и санкционисање ратних злочина, рекао је Дачић на редовној конференцији за новинаре.

„Наводно је циљ резолуције процес помирења, али у тексту се на 20 места помиње геноцид, а на једном месту помирење,“ истакао је Дачић, наводећи да резолуција има више тачака, опште делове и делове који се односе на злочин у Сребреници.

Он је најавио да се очекује да ће од уторка кренути консултације са осталим чланицама Савета безбедности о Резолуцији, које до сада нису обављене.

Како је рекао, планирано је да Резолуција буде разматрана 7. јула на седници Савета безбедности, када је и предвиђено да једна тачка дневног реда буде о Босни и Херцеговини.


Извор: Танјуг, Блиц,

Оставите коментар

Оставите коментар на Сребреничке резолуције притискују Србију

* Обавезна поља