skupstina-ap-kimКОСОВСКА МИТРОВИЦА – Посланици Скупштине Аутономне Покрајине Косово и Метохија усвојили су 15.02.2014. године Сретењску декларацију којом је Бриселски споразум одбачен као „неуставан и антидржавни“ а изражена решеност за останак у уставном поретку Србије.

„Нећемо прихватити изопштавање из уставно-правног поретка државе у којој желе да се рађају наша покољења. Не прихвата се гажење основних људских и грађанских права нити насилно гурање у оквире једне нелегалне и криминализоване творевине“, наводи се у декларацији, усвојеној на Дан државности Србије.

Скупштину Аутономне Покрајине Косово и Метохија основали су одборници распуштених скупштина општина са севера Косова.

У декларацији се упозорава да је циљ даљег спровођења Бриселског да се мимо воље грађана Срби и остали неалбанци интегришу у систем Косова.

„Најновија хапшења и објављивање спискова за хапшење нису ништа друго него психолошко-пропагандни рат који се води у циљу дестабилизације севера Косова и Метохије и застрашивања преосталог српског становништва како би одустало од отпора и прихватило интеграцију у једну незакониту творевину у којој не желе да живе. Даљи уступци државе Србије Приштини могу да имају само један циљ, а то је да Срби и остали неалбанци трајно напусте Косово“, наводи се декларацији.

Чланови скупштине честитали су грађанима Србије Дан државности уз поруку да сачувају државност стечену муком и крвљу предака како сви заједно не би били упамћени као „припадници срамног покољења које се српског Косова и Метохије одрекло“.

Доскорашњи начелник Косовскомитровачког округа Раденко Недељковић рекао је да Срби данас на Косову не могу да се изјашњавају као Срби, него као Косовари, а да су 1804. године дижући устанак против вишевековног ропства могли да кажу да су Срби.

Посланици су затражили и пуштање ухапшених Срба на Косову и решавање свих убистава и случајева насиља.

sretenje-gospodnjeТЕКСТ ДЕКЛАРАЦИЈЕ:

Осим Скупштине Аутономне покрајине Косово и Метохија, данас на територији Косова и Метохије више не постоји ниједна институција која може отворено, свечано и са пуним правом да обележава Дан државности Републике Србије. Разлог је једноставан: све друге институције Републике Србије су укинуте или се укидају, мимо Устава и закона, вољом представника владајуће већине који тренутно воде државу. Сама Скупштина Аутономне покрајине Косово и Метохија, као једина институција српског народа на Косову и Метохији која поштује Устав и законе Републике Србије, постоји и опстаје само захваљујући чврстој вољи јединих легитимних представника огромне већине народа на просторима општина Лепосавић, Зубин Поток, Звечан и Косовска Митровица – а и других у којим глас народа тренутно не може да се чује. То је воља народа који је, пре тачно две године, скоро једногласно гласао да остане у оквиру Републике Србије, и да не прихвати наметање закона било које друге творевине.

Сматрамо да нема бољег начина да се обележи Дан државности Србије него да се јасно истакне воља и жеља да се поштује Република Србија и њени закони, и то на целој територији Републике Србије – упркос свим спољним и унутрашњим притисцима. У данима када се Устав немилосрдно крши, како на територији Косова и Метохије, тако и у свим осталим крајевима Републике Србије, ми, посланици Скупштине Аутономне покрајине Косово и Метохија окупили смо се да у име свих грађана Републике Србије који су нас бирали на последњим локалним изборима који су на овим просторима организовани по законима Републике Србије још једном изразимо своју вољу и доносимо

СРЕТЕЊСКУ ДЕКЛАРАЦИЈУ од 2014. године, у којој јасно, гласно и непоколебљиво изражавамо своју решеност да останемо привржени уставном поретку Републике Србије и да својом вољом не прихватимо изопштавање из уставно-правног поретка државе у којој смо се родили и у којој желимо да се рађају наша поколења. Такође изражавамо чврсту решеност да не прихватимо гажење наших основних људских и грађанских права, као ни насилно гурање у оквире једне нелегалне и криминализоване творевине. Наша права су загарантована не само међународним конвенцијама о људским правима и Уставом Републике Србије већ и Резолуцијом 1244 СБ УН, која не препознаје никакву творевину звану „Република Косово“, и која предвиђа стварање суштинске аутономије у оквирима Републике Србије као наследнице Савезне републике Југославије.

Упозоравамо грађане и јавност да даље спровођење тзв. бриселског споразума има за циљ да, мимо њихове воље, у потпуности изврши интеграцију Срба и осталих неалбанаца у систем тзв. Републике Косово, а самим тим и њихову асимилацију. Најновија хапшења и објављивања спискова за хапшење нису ништа друго него психолошко-пропагандни рат који се води у циљу дестабилизације севера Косова и Метохије и застрашивања преосталог српског становништва, како би одустало од отпора и прихватило интеграцију у једну незакониту творевину у којој не желе да живе. Даљи уступци државе Србије, Приштини могу да имају само један циљ, а то је да Срби и остали неалбанци трајно напусте Косово и Метохију.

Одбацујући још једном тзв. бриселски споразум, који су актуелне власти у Србији закључиле са представницма албанских сепаратиста на Косову и Метохији, као неуставан и антидржавни акт, устајући у одбрану Устава, позивамо све грађане Србије којима је Србија у срцу, у знак сећања на дизање Првог српског устанка да не изневере двовековне плодове те херојске борбе српских витезова и јунака започете на Сретење 1804. године под водством, вожда Карађорђа Петровића. Честитајући свим грађанима Републике Србије, Дан државности, позивамо их да, у овим тешким временима по нашу отаџбину, сачувају муком и крвљу наших предака васкрслу државност Србије на Косову и Метохији, да не будемо сви заједно запамћени као припадници срамног поколења које се српског Косова и Метохије добровољно одрекло.

Косовска Митровица, Република Србија,
о Сретењу 2014. године


Извор: РТВ, Никад Граница

Оставите коментар

Оставите коментар на Сретењска декларација (видео)

* Обавезна поља