matija beckovic11БАЧКА ПАЛАНКА – Академик Матија Бећковић рекао је да српске жртве Првог светског рата не смеју бити заборављене и напоменуо да је њихово занемаривање почело одмах по завршетку тог сукоба.

Бећковић је, поводом откривања бисте Гаврилу Принципу и солунским добровољцима у бачкопаланачком селу Товаришеву, нагласио да пуцањ Гаврила Принципа на аустријског престолонаследника Франца Фердинанда није променио само његов живот, већ живот свих Срба у тадашњој Аустро-Угарској, пишу данашње „Вечерње новости“.

„На српском и руском фронту пристизали су и они испод туђих застава и на стране униформе стављали српске шајкаче. У најславнијем рату погинуло је 402.435 војника, а стрељано, убијено у логорима и обешено 845.000 цивила. Никада се неће сазнати колико је умова изгубљено. Жртве се не смеју заборавити“, поручио је Бећковић.

Прослављени српски режисер Емир Кустурица нагласио је да без Гаврила Принципа не би било ни модерне српске државе.

„Гаврило Принцип постоји, не само као велика емоција“, рекао је Кустурица и подсетио да је у неким градовима Србије, конкретно у Горњем Милановцу, након петооктобарских промена укинут назив улице која је носила име младог револуционара с образложењем да „терориста не може да има улицу“.

Он је најавио да ће ускоро у Вишеграду бити отворен мозаик – представа о Гаврилу Принципу.


Извор: Срна

Оставите коментар

Оставите коментар на Српске жртве не смеју бити заборављене

* Обавезна поља