Српски народ не би могао да преживи још једну “Олују” и Србија неће дозволити више ниједно страдање народа на српском етничком простору, рекао је председник Србије Александар Вучић у Ветернику, на централној државној манифестацији поводом Дана сећања на све Србе страдале и прогнане у акцији “Олуја”. Парастос служио патријарх српски Иринеј, који је поручио да као православни хришћани морамо да опростимо, али да не смемо да заборавимо трагедију српског народа.

Председник Александар Вучић рекао је окупљенима да је истовремено тужан и поносан. Како је истакао, не постоји нико, ко у себи има ишта српско, а да није тужан 4. и 5. августа.

“Али кад видим колико нас на миран и достојанствен начин, без жеље за осветом и одмаздом, без ружних и претешких речи обележава страдање Срба, морам да будем поносан на род којем припадамо у нади да ћемо умето да опростимо а да заборавимо не можемо и не смемо”, рекао је Вучић.

Председник је цитирао Черчила: “Ниједан успех није коначан и ниједан пораз није фаталан”.

“Као да је Черчил хтео нама Србима да стави до знања да нисмо тад све изгубили и да је много тога остало пред нама, радости, суза и будућности за наш народ”, рекао је Вучић.

Истакао је да су Срби изгубили много стотина села, градова, хиљада кућа и домова које су вредне српске руке вековима градиле.

Навео је да су људи убијани јер су поносно и часно носили српско име и презиме.

Како је рекао, стотине хиљада људи су пред “дичним ослободиоцима” морали да напусте своје домове и потраже спас у српским местима која су била сведоци туге и безнађа, првобитног несналажења, али и вредног рада и љубави које су ти људи донели у срцима.

“Добродошли, још једном добродошли, увек добродошли у вашу Србију драги Крајишници”, поручио је Вучић.

Навео ја де никоме на свету Србија није била толико лепа као Србима Крајишницима јер је она њима више од живота.

Обележавање Дана сећања на стадиону у Ветернику – насељу које су населиле избеглице, почело је парастосом, после чега се присутнима обратио патријарх српски Иринеј.

Патријарх је рекао да је прогнан српски народ са својих вековних огњишта и то од народа са којим је вековима живео заједно и много пута у историји проживљавао заједничка страдања и искушења.

Како је истакао, мислили смо да је оно што се десило од 1941. до 1945. године, последњи догађај трагичне судбине нашег народа. Нажалост, додао је, поновиле су се те године у 1995. години.

Нагласио је да се тога дана испунило оно што су непријатељи српског народа договарали и планирали неколико година, а планирали су да “један део српског народа протерају, један део да покрсте, а један део да поубијају”.

Истиче да је то била страшна одлука.

“Да је дошла од неког нехришћанског народа, некако би могли и да разумемо али она је дошла од народа хришћанског, од народа који говори готово истим језиком, има исту или веома сличну веру као и ми”, рекао је патријарх Иринеј.

Поручио је и да то није само трагедија српског народа већ и трагедија хришћанства у 21. веку.

Поводом сећања на страдање и прогон Срба, окупљенима у Ветернику се обратио и председник Републике Српске Милорад Додик.

Додик је рекао да се на данашњем скупу обележава још једно страдање које је у континуитету и кроз векове резервисано за српски народ.

Навео је да је акција “Олуја” завршни чин нечега што је одавно планирано, а то је да се Срби побију, прекрсте или протерају.

Своје сећање на август 1995. пренела је Бранка Максимовић, која је те године, као осмогодишња девојчица, у избегличкој колони стигла у Србију.

У уметничком програму учествује и КУД “Крајина”.

Како преноси Танјуг, обележавању Дана сећања присуствује више од 30.000 људи.

Присутни су били и председница Владе Србије Ана Брнабић, министри, као и избегли и прогнани Срби, чланови породица страдалих у “Олуји”, грађани…

Ту су такође били и Срби из региона са којима су председници Вучић и Додик претходно одржали састанак у Градској кући у Новом Саду, на којем је договорено да ће на јесен Србија и Република Српска изаћи са декларацијом о заједничком и обједињеном националном деловању и дефинисању минимума националних принципа за опстанак српске нације и народа.

Акција хрватске војске и полиције, за само четири дана, Банију, Лику, Кордун и Северну Далмацију оставила је без Срба – убијено је или нестало око 2.000 Срба, од тога се за 900 још трага. Са својих огњишта протерано је више од 220.000 људи.

За злочине почињене у “Олуји” пред хрватским правосуђем правоснажно је осуђена само једна особа.


Извор: РТС, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Српски народ обележио страдања у „Олуји“

* Обавезна поља