Припадници Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране (РВ и ПВО) Војске Србије налазе се у Русији где учествују у руско-српској вежби ПВО „Словенски штит 2019”, јавља руска агенција ТАСС позивајући се на информације из Министарства одбране Руске Федерације.

Вежба се одржава у Астраханској области, на полигону „Ашулук” на којем су иначе ракеташи некадашње Југословенске народне армије изводили гађања још у време СССР-а.

Док се већ дуже време очекује набавка нових руских ракетних система за заштиту неба Србије, припадници ВС учествују на вежби система ПВО С-400 и „панцир С”.

„На вежби учествују противваздушне, противракетне  и радиотехничке јединице Ваздушно-космичких снага Русије и РВ и ПВО Србије, као и ракетни системи С-400, „панцир С” и радарске станице”, речено је у Министарству одбране Руске Федерације.

Како је објашњено, током вежбе послуге ракетних система се суочавају са симулираним масовним ваздушним нападом. Извешће пробна лансирања у тешким условима за гађање циљева на малим и великим висинама, укључујући балистичке мете и оне које маневрисањем избегавају погодак система ПВО.
Ово је први пут да је саопштено да се припадници Војске Србије обучавају на савременим руским системима ПВО. Додуше, још у време НАТО агресије група старешина послата је у Русију на обуку али се на томе све и завршило јер Русија у време Бориса Јељцина није била вољна да СР Југославији испоручи те системе.
Обука је настављена и после рата, па тако и данас у Војсци Србије има старешина који су обучавани за чувени ракетни систем С-300, или домаћој јавности мање познати „тор”.

Војна сарадња са Русијом је у првој деценији овог века практично замрла, а интензивирана је пре неколико година и сада је на високом нивоу, по неким параметрима већем него што је била у време СФРЈ и СССР-а. Одржавају се заједничке вежбе, Русија је донацијом шест „мигова 29” практично спасила ловачку авијацију Србије.

Ру­ски ра­кет­ни си­стем ПВО „пан­цир”   (Фо­то EPA/Ale­xan­der Ze­mli­an­chen­ko)

Али, круна набавке руског наоружања требало би да буде нови ракетни систем ПВО који би заменио времешне системе „нева” и „куб”, ипак и даље поуздане – што се показало на бојевом гађању у Бугарској у јуну. У медијским спекулацијама лицитирало се практично свим системима који би могли да се набаве за ВС, па и са С-400 и „панциром С”.
Овај потоњи систем спада у категорију хибридних, на возилу платформи налазе се и топови и ракете.

Своју употребну вредност показао је у Сирији, где су према медијским извештајима „панциром” обарани дронови са експлозивом, иначе мале „тешко ухватљиве” мете, које су екстремисти слали на руску базу Хмејмим.
Систем С-400 је важан адут на геополитичкој сцени. Желе га многе регионалне силе као што су Индија или Саудијска Арабија, купила га је Кина а одлука Турске, чланице НАТО-а, да га набави затегла је војне односе Анкаре и Вашингтона до максимума.

У Министарству одбране је, у вези са вежбом у Русији, за „Политику” кратко речено да је реч о делу редовних активности усмерених ка обучавању и подизању способности припадника Војске Србије.

СРПСКИ ВОЈНИЦИ ПРОШЛИ ИНТЕНЗИВНУ ПВО ОБУКУ У РУСИЈИ

Припадници јединица противваздушне одбране српске војске прошли су интензивну обуку на тренажерима у Лењинградској области у Русији, саопштило је руско Министарство одбране. У саопштењу се наводи да је обука српских војника спроведена на најмодернијим тренажерима у центру Гатчина.

Министарство истиче и да ће потом ови војници учествовати у првим руско-српским војним маневрима из противваздушне одбране — „Словенски штит 2019“, који ће бити одржани у Астрахањској области.

Из руског војног ресора додају и да су сви припадници српске војске са позитивном оценом положили испит, те да су добили дозволу да самостално приступају својим обавезама. Претходно је саопштено да су у Лењинградској области почеле руско-српске тактичке вежбе гађања, у којима учествује више од 1.000 војника.


Извор: Политика/Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Српски војници на против-ваздушној обуци у Русији

* Обавезна поља