Dacic-Stefan-File-2ЛУКСЕМБУРГ — ССП остаће центар односа ЕУ и Србије на њеном путу ка чланству, речено је после првог састанка Савета за имплементацију ССП, којој присуствује и Ивица Дачић.

Први састанак Савета, чија је улога да координише примену ССП који је ступио а снагу 1. септембра, одржава се на маргинама окупљања шефова дипломатија чланица ЕУ у Луксембургу у оквиру припрема за октобарски самит.

У саопштењу објављеном после састанка, ЕУ истиче да је у контексту даљег напретка Србије ка ЕУ важно да буду примењени споразуми од 19. априла, као и остали постигнути током дијалога Београда и Приштине.

ЕУ је поздравила напоре обе стране да се обезбеди успешно спровођење локалних избора на Косову, 3. новембра, наводи се у саопштењу.

Савет за имплементацију С С П поздравио је ступање на снагу тог споразума 1. септембра и похвалио Србију за напредак током 2013. на њеном путу ка ЕУ.

ЕУ је указала да је С С П важан корак за процес европских интеграција Србије, који обезбеђује широк оквир у којем ће ЕУ и Србија појачати сарадњу према критеријумима који важе за политичку, привредну и правну област.

Савет је подсетио на закључке од 28. јуна Европског савета, као и на закључке од 25. јуна, у којима су лидери Београда и Приштине похваљени за напредак у дијалогу.

У саопштењу се истиче историјска важност закључака Првог споразума о принципима нормализације односа од 19. априла и поздравља споразум о енергетици и телекомуникацијама, постигнут 8. септембра.

Савет за имплентацију С С П је указао да тај споразум предвиђа правила за свеобухватну сарадњу Србије и ЕУ, нагласивши да ће помоћи Србији да спроведе стандарде ЕУ у кључним областима политике.

„То ће омогућити Србији да своје законодавство усклади да стандардима ЕУ, што ће покренути нови замах у српској економији и економску добробит за њене грађане, као и додатне могућности за компаније из ЕУ“, истиче се у саопштењу.

Поред тога, С С П ће, како је наведено, додатно ојачати већ сада приметне позитивне ефекте Прелазног споразума, нарочите у области трговине.

Савет за имплементацију С С П је позитвно оценио процес у септембру започетог скрининга, који је почео поглављима која се тичу правосуђа, основних права, правде, слободе и безбедности, како би олакшали и убрзали напредак у приступним преговорима.

Првим састанком Савета за стабилизацију и придруживање Србије и ЕУ председавала је Кетрин Ештон. У делегацији Србије, коју је предводио премијер Србије Ивица Дачић, били су и министар без портфеља задужен за европске интеграције Бранко Ружић и шефица српског тима за преговоре о придруживању Тања Мишчевић.

Састанку је присуствовао и европски комесар за проширење Штефан Филе.

Први састанак Савета, чија је улога да координише примену С С П који је ступио на снагу 1. септембра, одржава се на маргинама окупљања шефова дипломатија чланица ЕУ у Луксембургу у оквиру припрема за октобрски самит.

Луксембург: Почео сусрет Дачић-Ештон-Филе

ЛУКСЕМБУРГ – У Луксембургу је данас у шест сати почео конститутивни састанак Савета за имплементацији Споразума о стабилизацији и придруживању (С С П), у коме Србију представља председник владе Ивица Дачић, а Европску унију висока представница за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.

Први састанак Савета, чија је улога да координише примену С С П који је ступио а снагу 1. септембра, одржава се на маргинама окупљања шефова дипломатија чланица ЕУ у Луксембургу у оквиру припрема за октобрски самит.

Дачић је раније данас имао одвојене сусртете са министрима спољних послова Француске Лореном Фабијисом и Шведске Карлом Билтом, са којима је разговарао о предстојећем отварању преговора о придруживању са Србијом.

Он је након тих сусрета изјавио да не очекује да Србији уочи почетка преговора буду постављени додатни услови.

„Разговарао сам са Фабијисом и Билтом о прегаварачком оквиру. Они су позитивно оценилии све што је Србија урадила и рекли да, с обзиром на веома позитиван извештај Европске комисије, сматрају да нема места да се додају неки нови услови и да они тако нешто неће подрзати”, рекао је премијер новинарима.

У Луксембург су на конституисање Савета за имплементацију С С П допутовали и шефица српског тима за преговоре о придруживању Тања Мишчевић и министар без портфеља задужен за ЕУ Бранко Ружић, док ће уз Ештон на састанку бити и комесар за проширење


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на ССП центар односа ЕУ и Србије

* Обавезна поља