Јуче је домаћа јавност обавештена да су први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије, Ивица Дачић, и директор Института за националну и међународну безбједност, Дарко Трифуновић, потписали Меморандум о сарадњи између Министарства спољњих послова и Института за националну и међународну безбедност у обласни научне дипломатије.

„Министарство спољних послова Републике Србије жели да подстакне читав низ институција и организација које се баве научном делатношћу да заједно помогнемо у промоцији наших државних и националних интереса и да се на такав начин сви заједно укључимо у нешто што се у свету зове „мека“ дипломатија“, наведено је на сајту Министарства, уз појашњење да је „потребно остваривати контакте са научницима из других земаља, стварати једну академску и научну мрежу… како бисмо сви заједно довели до тога да постоји један уравнотеженији приступ проблемима у региону“.

Камере, фотографисање, потписивање Меморандума и широки осмеси министра Дачића и Дарка Трифуновића… На први поглед, све изгледа нормално. Али није, напротив. Неприродно је, штетно и поражавајуће. Јер, градити систем националне безбедности и промовисати српске и државне интересе у сарадњи са Дарком Трифуновићем – напросто није могуће, будући да овај самозвани „експерт“ континуирано, више од 20 година, ради на урушавању свега поменутог.

Трифуновићев антисрпски и антидржавни рад познат је још из времена НАТО агресије на СР Југославију 1999, када је провео у затвору 45 дана. Ухапшен је због фотографисања стратешких локација у главном граду Србије и СРЈ, и оптужен да је постављао локаторе за НАТО злочинце! Несумњиво да је овај податак и те како познат и министру Дачићу, будући да је и тада, као и сада, био дeо власти у Србији. Ипак, неке људе, из неког разлога, не „убија“ тешка реч. А, очито ни поступак.

Дарко Трифуновић и Ивица Дачић потписују меморандум о сарадњи – Фото:МИП Србије

Властиту приврженост Србији Трифуновић је несумњиво доказао и у монтираном процесу „Државни удар“, када је за шаку евра обилазио режимске медије оптужујући своје сународнике и српске политичаре у Црној Гори за планирање терористичких активности. Једном шпијун – увек шпијун. Тако је своје срамне активности у Црној Гори овај доказани сарадник режимских служби безбедности наставио цртањем мета уреднику портала ИН4С, и хушкањем тужилаштва против слободних медија и интелектуалаца.

Оштро се супротстављајући магистралној линији званичне српске политике, овај „стручњак“ у свему проналази и „мрачни утицај Русије“, коју криви за покушај дестабилизације Црне Горе и региона, истичући да је примарни циљ руске политике „да пролију крв између Срба и суседа Црногораца, Хрвата, Македонаца, Албанаца“. Осим доказаних шпијунских, антисрпских активности, листи Трифуновићевих сагрешења можемо додати и – лажно представљање. Наиме, декан Факултета за безбедност у Београду, Владимир Цветковић, послао је циркуларно писмо медијима у којем их обавјештава да Дарко Трифуновић није професор на том факултету, те да овај свесно обмањује јавност. „Трифуновић је у звању научног истраживача и не учествује у настави“, написао је декан Цветковић.

Ипак, овакви и слични гафови очито нису спречили Ивицу Дачића да Трифуновића узме као релевантног партнера у изградњи комплетног система српске безбедности. То нас свакако не спречава да констатујемо да се овог пута наш распевани министар добро „заиграо“. И да запитамо да ли се овим чином, остварујући сарадњу са доушником црногорског режима, отворено сврстава на њихову страну баш у моменту када српски народ у Црној Гори брани право на постојање.


Извор: ИН4С

Оставите коментар

Оставите коментар на Шта Дачић потписује са самозваним професором?

* Обавезна поља