Власник Пинка Жељко Митровић објавио је на друштвеним мрежама снимак како се прексиноћ, током емитовања емисије „Хит твит“, у својој канцеларији добацује фризбијем са Владимиром Бебом Поповићем, шефом Бироа за комуникације током Владе Зорана Ђинђића.

Познаваоцима прилика, али и лика и дела Бебе Поповића, ова сцена није била нимало изненађујућа – иако негира повезаност са актуелном влашћу, Поповић је прошле недеље био и на промоцији књиге Горана Весића у друштву бивше супруге председника Србије – Ксеније Вучић.

Своје пословне и приватне односе са политичарима овај медијски стручњак из сенке вешто крије у јавности, међутим, Жељко Митровић о њему има само речи хвале. Њихово познанство, касније и пријатељство, датира од 1990. године.

„Беба је један од мојих најбољих пријатеља. Био је увек ту негде у свим мојим животним фазама. Некада ме је подржавао, некада не, али то никада није реметило наше пријатељске односе“, каже за Данас Жељко Митровић.

Он наглашава да нема никакве пословне односе са Поповићем, већ само пријатељске.

„Беба свакако спада у топ пет политички и социјално најталентованијих људи у Србији“, сматра Митровић.

Поповић је оснивач и директор Института за јавну политику са којим Влада Србије нема никакав уговор. Међутим, сам Поповић је изјавио у „Утиску недеље“, пре укидања, да му је „Вучић партнер као Влада Србије“, те да се његов Институт „бави пословима који су директно везани за рад Владе, а то је интензивирање, појачавање и оснаживање процеса евроинтеграција“.

Лидер Двери Бошко Обрадовић је пре три године поставио питање да ли је Александар Вучић „уз помоћ свог блиског пријатеља Мила Ђукановића уплатио заједничком пи-ар шефу, Владимиру Беби Поповићу, пет милиона евра у једној аустријској банци на рачун“? Одговор није добио.

Председник Нове странке Зоран Живковић, који је у време Ђинђићеве владе такође сарађивао са Поповићем, о њему нема нимало лепо мишљење сматрајући да је Поповић највећа грешка покојног премијера. Бацање фризбија га није изненадило јер, како каже, он је одавно у Вучићевој власти „а где је Вучић, ту је и Митровић“.

Беба Поповић у последњој емисији „Утисак недеље“

„Поповић је један од креаторе ове примитивне, агресивне медијске политике Вучићевог режима. Он сигурно узима велике паре преко своје фирме, питање да ли преко оне која је регистрована у Београду, Подгорици или у Бечу. Чуо сам да чак и неки чланови фамилије Вучић спавају код њега када оду у Беч. Врло су блиски, одавно“, каже Зоран Живковић за Данас.

Он додаје да нажалост ни Зоран Ђинђић није био савршен, да је направио неколико грешака у животу а да је Беба Поповић његова највећа грешка. Живковић подсећа да је сарадња Демократске странке и Поповића започела 1993. када је био ангажован у агенцији Спектра.

„У то време је било мало људи који су се разумели у политички маркетинг. Он је касније радио политичке кампање за ДС, али га је Зоран отерао од себе у јануару 2003. када је схватио да има најгори маркетинг у историји српских влада. Без обзира на све добре ствари које су тада урађене, у медијима се видело само зло. Затим, Поповић је дао себи за право да се понаша не само као пи-ар владе, већ као оружани шеф кабинета премијера“, каже Живковић.

Поповић је, како тврди лидер Нове странке, без Ђинђићевог знања контактирао са Земунским кланом и наводно решавао велике сукобе међу њима.

„То су све разлози због којих га је Зоран откачио. Поповић се вратио 12. марта 2003. да помогне у кампањи након атентата на премијера. Душан Михајловић ме замолио да га вратим да буде нешто као пи-ар Министарства унутрашњих послова док траје акција Сабља, иако сам био против. Када се Сабља завршила, натерао сам га да поднесе оставку“, наглашава Живковић.

Он додаје да Поповић нема никакве везе са евроинтеграцијама, већ искључиво са медијским бизарностима и „свим прљавим што односи са јавношћу могу да донесу једној држави“.

„Као такав, апсолутно одговара Александру Вучићу“. Они су као лик у огледалу. Апсолутно су се нашли по свему, и по карактеру и по ‘поштењу’“, закључује Живковић.

За маркетиншког стручњака и политичког аналитичара Цвијетина Миливојевића, Беба Поповић је – „црни принц српске пропаганде“.

„Он је професионалац у ономе што се може сматрати црном пропагандом. И познаваоци вештине манипулације код нас беже од онога што представља негативну пропаганду, међутим, Поповић у тим водама плива најбоље. Он је прекорачио ивицу жилета када је у питању морал, етика и част у пропаганди“, истиче Миливојевић за Данас.

Према његовим речима, Поповић је био „гробар“ најмање две власти – Милошевићеве и Ђинђићеве.

„Прва је Слободана Милошевића, јер је Поповић формално радио за ДС. Међутим, истовремено је његов надређени, Милан Беко, радио за ЈУЛ и СПС. Не заборавите да је он човек који је неколико хиљада људи фактички довео у везу са убиством Ђинђића, што је монструозно“, подсећа Миливојевић.

Хапшени су, додаје, од окорелих криминалаца до обичних пролазника.

„Многи новинари који су часно радили свој посао, јер критика власти јесте посао новинара, били су под лупом. Управо Поповићева пропаганда је довела до тога да су многи медији и новинари фактички доведени до оптуженичке клупе да су радили на убиству премијера. То је најмонструознији пропагандни пројекат од 1945. наовамо“, оцењује Миливојевић.

Владимир Беба Поповић и Зоран Ђинђић (Фото: ИН4С)

Према његовим речима, Поповић формално не ради за актуелну власти, али дефакто ради.

„Истовремено ради и на пропаганди Мила Ђукановића у Црној Гори и на Вучићевој пропаганди у Србији. Као што је крајем деведесетих паралелно радио за ДС, а његов пословни партнер Милан Беко за ЈУЛ и СПС, тако данас у Црној Гори од Срба прави непријатеље, а овде од Црногораца. И то веома успешно ради“, тврди Миливојевић.

Колико је Поповић спреман да иде у негативној пропаганди најбоље илуструје пример од пре пет година, када је, такође у Утиску недеље, признао да је делио порнографски материјал којим је дискредитована критичарка режима Мила Ђукановића Вања Чаловић. Демантовао је да стоји иза изложбе „Нецензурисане лажи“, у којој је СНС изложио критичке текстове и карикатуре на рачун власти, иако је изложба сличног концепта у његовој организацији претходно била одржана у Црној Гори, где је требало доказати медијску кампању против Мила Ђукановића.

Помогао је оснивању балканске истраживачке мреже Антидот уступајући им богату архиву и бројну документацију, посебно прес-клипинга. Антидот се, иначе, углавном бави истраживањима о српским опозиционарима која касније преносе Пинк и режимски таблоиди.

Злоћудна улога

На питање каква је улога Бебе Поповића у српској политици, социолог Јово Бакић кратко нам је одговорио – „Злоћудна и бесрамна.“

Похвале за лидера СНС

„Ако ме питате колико и како се чујем и виђам са Вучићем, некада се виђамо два-три пута недељно, некада једном у 15 дана, некада се чујемо по неколико пута дневно, а некада се не чујемо ни по 20 дана“, рекао је Поповић одговарајући на питање Оље Бећковић у последњем Утиску недеље на Б92 да објасни какву улогу и утицај има на Владу Србије и њеног премијера и од када.

Владимир Поповић је рекао да су се контакти са Вучићем, које одржава од 2003-2004. године интензивирали када је његов Институт отворио канцеларију у Београду, крајем 2012. године. Он је том приликом похвалио Вучића зато што је једини политичар који је био спреман да јавно изађе и каже да је погрешио и да се окренуо политички.

Поповић без одговора

Владимира Бебу Поповића желели смо да питамо о односу са Жељком Митровићем као и да ли тренутно има неку улогу на политичкој сцени Србије, али он није одговарао на наше позиве и поруке.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Шта је Беба Поповић у Вучићевој Србији?

* Обавезна поља