Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг допутовао је данас у вишедневну посету Србији током које ће, како је раније најављено, учествовати на Београдском безбедносном форуму и присуствовати отварању вежбе спасавања у ванредним ситуацијама „Србија 2018”, чији су коорганизатори МУП Србије и Евроатлантски координациони центар за ванредне ситуације (ЕАДРЧ), специјализована агенција НАТО.

Како је саопштено из Министарства одбране Србије, Столтенберга су на београдском аеродрому „Никола Тесла” дочекали министар одбране Александар Вулин, амбасадор Србије при мисији НАТО у Бриселу Миомир Удовички и шеф НАТО војне канцеларије за везу у Београду бригадни генерал Ћезаре Маринели, јавља Бета.

НАТО је раније саопштио да ће Столтенберг током посете Београду разговарати са председником и премијерком Србије, Александром Вучићем и Аном Брнабић. Столтенберг и Вучић ће 8. октобра присуствовати отварању вежбе спасавања у ванредним ситуацијама „Србија 2018”, чији су коорганизатори Министарство унутрашњих послова Србије и Евроатлантски координациони центар за ванредне ситуације (ЕАДРЧ), специјализована агенција НАТО.

Истог дана ће у београдском хотелу „Хајат” учествовати на Београдском безбедносном форуму кога организују Београдски фонд за политичку изузетност (БФПЕ), Београдски центар за безбедносну политику и Европски покрет у Србији.

Србија бомбардована због Милошевића

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је данас да многи људи у Србији и даље имају лоша сећања на бомбардовање 1999. године, али да је то урађено како би се заштитили цивили и зауставила власт тадашњег председника Југославије Слободана Милошевића.

„Нагласио сам да смо то урадили да бисмо заштитили цивиле и зауставили Милошевићев режим. Али, моја најважнија порука је да морамо да гледамо у будућност”, рекао је Столтенберг за Радио-телевизију Србије (РТС) после предавања на Филолошком факултету, на којем су студенти највише питања имали о бомбардовању Југославије.

Он је додао да НАТО подржава дијалог београда и Приштине и то не само политички. „Дијалог је потребан због превазилажења разлика и проналаска политичког решења. НАТО га подржава, не само политички, већ и зато што смо присутни на Косову у виду Кфора, чији је задатак очување сигурности. И даље ћемо бити ту да заштитимо све заједнице”, рекао је Столтенберг.

Он је после предавања на Филолошком факултету посетио Студентски парк. Столтенберг се за РТС осврнуо и на своје детињство у Београду и рекао да се сећа „првог сладоледа на Калемгдану” и дечје песмице „Ринге ринге Раја, дош’о чика Паја”, преноси Бета.

Одличан однос НАТО и Србије

НАТО снажно подржава дијалог између Београда и Приштине и све напоре који ће довести до смањења тензија и решити неспоразуме, изјавио је данас генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг. Столтенберг, који је стигао у посету Србији, нагласио је у интервјуу за Пинк и да НАТО има одличан однос са Србијом и да поштује њену одлуку да се не прикључи Алијанси.

„Снажно подржавамо дијалог између Београда и Приштине, као и све напоре који ће довести до смањења тензија и решити неспоразуме. Нама је потребно политичко решење. То је дијалог, који помно прати Европска унија, а НАТО је био део иницијативе која је довела до дијалога. Ми дијалог и даље пратимо и подржавамо”, рекао је Столтенберг. Подсетио је да је Србија „јасно рекла” да јој циљ није да постане чланица Алијансе.

„Ја и НАТО у потпуности то подржавамо. Ми поштујемо сваку одлуку једне суверене државе да ли жели да уђе у НАТО или не жели. Имамо одличан однос са Србијом и поштујемо њену одлуку да се не придружи НАТО, већ да жели да буде партнер. То је добро за Србију, то је добро за НАТО”, оценио је генерални секретар Алијансе. Он је у интервјуу, такође, евоцирао успомене из детињства, у време када је његов отац Торвалд Столтенберг био амбасадор Норвешке у Београду, преноси Танјуг.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Столтенберг о бомбардовању Србије

* Обавезна поља