Амбасадор Србије у Либији Оливер Потежица преминуо је јуче ујутру од повреда задобијених у саобраћајној несрећи до које је дошло када су покушали да га отму, сазнаје „Блиц“.

До закључења данашњег издања „Блица“, Министарство спољних послова је саопштило само да је амбасадор пре два дана имао тешку саобраћајну несрећу и да је дан потом преминуо.

Како „Блиц“ открива, Потежица је, међутим, пресретнут на путу ка Триполију пре три дана. Амбасадор је на територији коју контролишу екстремисти возио службени аутомобил у два сата ујутру. Трагедија се догодила када се из Туниса враћао у Либију у Амбасаду.

Извор „Блица“, страни дипломата, наводи да је амбасадор Потежица пресретен на истом путу на којем је новембра 2015. године отето, а потом и убијено двоје српских радника у либијској амбасади – везиста Слађана Станковић и возач Јовица Степић. Потежица је тада био у колони возила Амбасаде, али је избегао киднаповање.

Извор „Блица“ наводи да засад нема поузданих детаља трагедије јер је одговоре могао да пружи само амбасадор.

– Две су могуће верзије како је дошло до трагедије. Или су отмичари пресекли пут амбасадору и тада је дошло до судара, или је трагедија уследила док је амбасадор покушавао да побегне од њих. Све се догађало два сата иза поноћи. Претпоставка је да су киднапери, када су видели стање амбасадора после несреће, одустали од отмице. Реч је о готово идентичном стилу отмице – инсценираној саобраћајној несрећи, а као што је био случај с другим српским држављанима – открива извор „Блица“.

„Блиц“ у дипломатским круговима сазнаје да је могуће да и иза овог покушаја отмице, али и трагедије која је уследила, стоји Абдулах Дабаши, командант ИСИС-а на простору Сабрате, града који је удаљен око 60 километара од Триполија. Иако се, према либијским вестима, Дабаши од 23. априла води као мртав, засад ниједна озбиљна западна служба ту информацију не узима као тачну. За тог високог оперативца ИСИС-а наводи се да је убијен у нападу „непознатих либијских наоружаних оперативаца“. Абдулах Дабаши или Абдулах Хафтар, како је још познат, лице је са „потернице“ западних служби безбедности и сумња се да је догађај његовог убиства инсцениран у медијима јер нема ниједног доказа његове смрти. Међутим, управо инсценирана погибија му даје одрешене руке за даље деловање ИСИС-а. Дабаши се сумњичи за ранију отмицу српских дипломата.

Амбасадору Потежици мандат у Либији одавно је истекао, међутим он није повучен нити је то учињено након трагедије везисте Слађане Станковић и возача Јовице Степића.

Неколико месеци пре њихове отмице, БИА је у јуну упутила Министарству спољних послова препоруку да се због безбедносне ситуације из Либије повуче наше особље.

Министар спољних послова Ивица Дачић, када су отети Станковић и Степић, чињеницу да особље није на време повучено прокоментарисао је наводом „да је процена амбасадора била да се и поред препоруке БИА да остане у Либији“.

Према сазнањима „Блица“, Потежица је инсистирао да остане у Либији и после истека свог мандата, а то је покривано у Министарству наводом да у „Либију нико неће да иде“. Иначе је познато да тамо нема више западних дипломата. Министарство, међутим, није повукло Потежицу иако се знало да је он јако нарушеног здравственог стања.

Иако се после прве отмице наводило да амбасадор није у опасности јер је смештен у Тунису и одатле ради дипломатски посао везан за Либију, према сазнањима „Блица“, то и није сасвим тачно.

Он је готово све време био у Амбасади у Либији, а у Тунис је одлазио по потреби – да подигне плату и обави друге уплате. Истина је да је Потежица био једини дипломата у Триполију, а да су сви остали у Тунису.

Истраживање пропуста

Још фебруара прошле године најављено је да почиње да ради комисија Министарства спољних послова која треба да утврди околности и да ли је дошло до пропуста у раду који су довели до отмице, а потом и погибије двоје српских службеника. До данас није дат ни прецизан одговор зашто су српски службеници остали у Либији.

Тадић оптужио Дачића за „директне пропусте“

Председник Социјалдемократске странке (СДС) Борис Тадић затражио је данас смену министра спољних послова Ивице Дачића због како је навео, „директне одговорности за погибију амбасадора Србије у Либији Оливера Потежице“.

Тадић је у саопштењу оценио да је „апсолутно неопходно“ да Дачић буде одмах смењен „јер је због неадекватног реаговања на енормне ризике, директно одговоран за отмице и трагичне погибије наших дипломата“.

„Још у фебруару прошле године, након убиства службеника наше амбасаде Слађане Станковић и Јовице Степић, тражио сам смену министра Дачића, јер да је амбасада затворена одговорно на време не би ни дошло до тог трагичног догађаја. Једини одговор на то била је злоупотреба тих трагедија у сврху дневнополитичких обрачуна, а нити је до сада смењен Дачић, нити је затворена наша амбасада у Либији, због чега је изгубљен још један људски живот“, казао је Тадић.

Бивши председник Србије је навео и да српске дипломате нису повучене из Либије током немира 2012. године „јер је тада амбасада имала кључну улогу у заштити наших грађана у Либији и њиховом безбедном изласку из земље“.

„Након што је операција извлачења наших грађана успешно завршена, од 2012. године није постојао ниједан оправдан разлог да се не затвори амбасада. Уместо да за сопствене грешке оптужују бившу власт, као и увек, премијер Вучић и министар Дачић дугују јавности и породицама погинулих одговор на питање зашто амбасада није затворена након 2012. године и зашто то није учињено чак ни након погибије двоје службеника амбасаде 2015. године“, навео је лидер СДС-а.

Тадић је додао да ће премијер Александар Вучић преузети на себе „директну одговорност за погибије наших дипломата“ уколико одмах не смени Дачића са функције министра спољних послова.Дачић

„А ако наше дипломате не буду одмах повучене из Либије, онда преузима одговорност и за све будуће ризике којима ће бити изложени они који су до сада успели да преживе неодговорност ове владе. Вучић је још у фебруару прошле године јавно обећао да ће предложити затварање амбасаде Србије у Триполију. Грађани Србије већ пет година плаћају лажна обећања ове власти, али овај пут је такво обећање плаћено и људским животом“, казао је Тадић.

Амбасадор Србије у Либији Оливер Потежица преминуо је јуче од последица тешке саобраћајне несреће коју је пре неколико дана доживео у Тунису. Према наводима Министарства спољних послова, Потежица је био на одобреном службеном путу ‎за Тунис, неопходном за функционисање амбасаде Србије у Триполију.

Као амбасадор у Либији, Потежица је 2015. доживео напад на колону возила у којој се налазио. Тада је отето двоје службеника амбасаде Србије у Триполију, Слађана Станковић и Јовица Степић који су погинули у фебруару прошле године како се претпоставља у америчком бомбардовању града Сабрата.

Бранко Ружић: Тадићеви напади на Дачића лицемерни, срамни и опасни

Потпредседник СПС Бранко Ружић данас је захтев Бориса Тадића за смену министра спољних послова Ивице Дачића, којег сматра одговорним за погибију амбасадора Оливера Потежице, оценио као врхунску политичку беспризорност, перфидност и лицемерје.

– Врхунска перфидност је данас нападати министра спољних послова коме најважнији центри моћи у свету, Москва, Вашингтон, Берлин, Брисел и Пекинг, одају признање за његов предан рад који је и довео до много вишег степена поштовања Србије у међународној арени. Да није тужно, срамно и опасно по државне интересе, изјаве такве индивидуе биле би смешне – рекао је Ружић, саопштио је СПС.

Он је оценио и да Тадић не схвата да за његов политички нестанак нису криви грађани већ он лично.

– По ко зна који пут из политичког плусквамперфекта бесрамно се игра трагедијама породица наших дипломата и понаша се као политички некрофил – навео је Ружић.

Он је рекао да је Тадић човек који је изневерио и издао сва обећања и надања грађана Србије који су му некада указивали поверење, а да данас политичког кривца за све своје личне неуспехе, поразе и фрустрације тражи у шефу дипломатије и председнику СПС-а Ивици Дачићу.

Ивица Дачић: Тадић срамотно злоупотребљава погибију Потежице

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је срамотно то што Борис Тадић погибију амбасадора Оливера Потежице злоупотребљава у дневнополитичке сврхе за наставак свог вишегодишњег обрачуна са њим и са Владом Србије.

„Није ни хришћански, а понајмање државнички“, истакао је Дачић у писаној изјави.

„Свакоме је допуштено да ме мрзи и да тражи моју смену, да напада Владу Србије, али носилац Гадафијевог ордена и чувар Зелене књиге коју му је Гадафи поклонио две године пре пада, Борис Тадић, морао би да покаже пијетет према људима коју су радили за своју земљу и свој народ“, истакао је Дачић.

Дачић наводи да је Тадић носилац Гадафијевог ордена, да је за пет година четири пута био код Гадафија, да је на прослави 40 година доласка Гадафија на власт био једини европски председник на војној паради у Триполију са припадницима Војске Србије, а да је Гадафијев син тајно долазио у Србију и боравио у резиденцијалним објектима Србије.

„Тадић под амнезијом тврди да су сукоби били 2012. године и да он није затворио амбасаду у Либији зато што је спасавала наше људе, а сви знају да су сукоби у Либији били у 2011. години, да је Гадафи убијен у октобру 2011. године, а пошто сам ја као министар унутрашњих послова био на челу тима за евакуацију наших грађана, знам да се то дешавало у фебруару 2011. године, о чему постоје снимци и текстови о томе како сам дочекивао авионе из Либије“, наводи Дачић у изјави, саопштио је МСП.

Пошто је Тадић био на власти до априла 2012. године зашто тада није затворио амбасаду, када су били сукоби и рат и зашто није повукао Потежицу, кога је он поставио и који га је дочекивао у Либији, упитао је Дачић, подсећајући и да је из тог времена остала тешка оптужба да су српски борци учествовали у оружаним сукобима на страни Гадафија.

„Колико Тадића брине погибија наших дипломата, говори и то да је помешао и када се то десило – говори о погибији двоје службеника амбасаде 2015. године, иако се то десило 2016.“, напомиње Дачић.

Новица Тончев: Тадић има кратко памћење о сарадњи са социјалистима

Функционер Социјалистичке партије Србије (СПС) Новица Тончев оценио је данас да „није коректно“ да лидер Социјалдемократске странке (СДС) Борис Тадић користи смрт српског амбасадора у Либији Оливера Потежице за обрачун са министром спољних послова Ивицом Дачићем.

Реагујући на захтев лидера СДС-а и бившег председника Србије да Дачић буде смењен због погибије амбасадора Потежице, Тончев је агенцији Бета казао да „изгледа да Борис има много кратко памћење о сарадњи са социјалистима“.

– Демократе су дизале Дачића у небеса док је био у коалицији са њима и био им је одличан партнер без кога не би имали већину у скупштини. Чак смо и онај споразум о помирењу са демократама жмурећи на једно око потписали. Сада им више Дачић не ваља јер је преко ноћи отерао Тадића у опозицију – казао је Тончев.


Извор: Блиц, Бета, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Страдање Потежице и оптужбе Тадића?

* Обавезна поља