Medlin-Olbrajt1Студенти и наставно особље колеџа у Калифорнији протестовали су због тога што је Мадлен Олбрајт држала говор на церемонији доделе диплома.

Они су „револтирани“ тиме што, како су објаснили, „ратни злочинац“ говори на церемонији, која је одржана у суботу, јавља РТ, а преноси РТС.

У знак протеста, део наставног особља америчког Скрипс колеџа у Клермону у Калифорнији одбио је да седи на истој бини са Мадлен Олбрајт.

Професори су објавили писмо у коме наглашавају да је Мадлен Олбрајт као државни секретар и амбасадор у УН обликовала америчку интервенционистичку политику у бројним сукобима и „подржала политике које су водиле страдању милиона људи“.

Писмо је потписало 28 чланова наставног особља, а објављено је у студентским новинама.

Скрипс је женски колеџ са скоро 2.000 студената, а изјава Олбрајтове да „постоји место у паклу“ за жене које не гласају за Хилари Клинтон, није наишла на одобравање студената и професора.

„Као женски колеџ либералних уметности, требало би да промовишемо напредак жена и трансродних особа, а не да само имитирамо и славимо појединце који су део државне силе САД и користе њено насиље“, наводи се у писму.

Чланови наставног особља су највише увређени због „чувеног“ коментара Олбрајтове из 1996. године да је смрт више од пола милиона ирачке деце, као последица санкција, „била вредна“.

Наставници су указали да је „више Ирачана умрло због 13 година санкција које су САД увеле и контролисале, него због америчке инвазије 2003. године и окупације која је уследила“.

Такође, Олбрајтовој замерају и спречавање одлучније акције УН-а којом би се спречио геноцид у Руанди 1994. године, као и одлуку о бомбардовању СР Југославије.

Реагујући на протест, Мадлен Олбрајт је рекла за Лос Анђелес тајмс да су студенти „дужни да саслушају људе са којима се не слажу“ пре него што употребе феминистичке аргументе.

„У свету постоји много места за мушкарце медиокритете, али нема простора за жене медиокритете“, рекла је Олбрајтова.

Студенти у САД и раније су негодовали због предавања Олбрајтове. У Сиракузи су студенти протестовали када је Олбрајтова држала предавање из етике, оцењујући то као „апсолутну увреду значењу ‘етике'“.


Извор: Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Студентски звиждуци Медлин Олбрајт

* Обавезна поља