su-35Русија је послала у Сирију своје тренутно најсавршеније ловце: Су-35С који имају суперманеварске способности и припадају генерацији 4++.

Руска авио-група још увек је значајно малобројнија од турских авио-снага које се налазе поред, али њен састав омогућава да се успешно дејствује како против провокација, тако и у озбиљнијим сукобима.

Пре неколико дана Су-35C су полетели из Астрахана преко Каспијског мора и кроз ваздушни простор Ирана и Ирака стигли у авио-базу „Хмејмим“ код сиријске луке Латакија.

Су-35 (NATO ознака Flanker-T+) је руски вишенаменски ловачки авион са реактивним моторима и суперманеварским способностима генерације 4++, конструисан у експериментално-конструкторском бироу „Сухој“, и представља веома модернизовану верзију платформе Т-10С (Су-27).

Генерација 4++, којој припада Су-35, условна је и само указује да је по укупним карактеристикама Су-35 близу ловца пете генерације, пошто, осим стелт-технологије и активне фазиране антенске решетке, он испуњава већину осталих захтева за авионе пете генерације.

Компанија „Сухој“ је 2009. године закључила уговор с Министарством одбране Русије о испоруци 48 Су-35С до краја 2015. године. У децембру је био потписан нови уговор – о продаји још 50 авиона до 2020. године.

По мишљењу аналитичара, Су-35С нема равних по маневарским способностима међу свим ловцима на свету.

„Та машина је способна да маневрише под такозваним надкритичним угловима напада. Авион има много техничких иновација: нови систем авионике, нови радар с пасивном фазираном антенском решетком, као и моторе с управљивим вектором силе потиска – истиче војни аналитичар Виктор Баранец.

– Су-35С може да изводи на небу оно што не може ниједна друга машина на свету: да у хоризонталној равни изведе окрет од 360 степени у лету без губитка висине и брзине (на руском се та акробатска фигура зове „палачинкица“), што значајно повећава његове борбене способности. Та машина превазилази све авионе исте класе и по брзини лета – 2.400 километара на сат“.

Тренутно мешана авио-група Ваздушно-космичких снага Русије у авио-бази „Хмејмим“ броји више од 70 авиона и хеликоптера. У њеном саставу налазе се Су-27СМ, Су-30СМ, Су-34, Су-24СМ и Су-25СМ, као и хеликоптери Ми-8 и Ми-24.

Када су Турци оборили руски Су-24, а бојовници под њиховом контролом изрешетали руског официра који се катапултирао Олега Анатољевича Пешкова, Русија је у Сирији имала само четири ловца Су-27СМ – команда није претпостављала да ће морати да покрива јуришну и бомбардерску авијацију. Од тада је број ловаца почео да се повећава (тачан број војска не наводи), а осим тога су размештени ПВО системи на војним бродовима.

Турска у областима које се граниче са Сиријом има око 100 ловаца, углавном F-16. После напада на руски авион, 18 турских ловаца F-16 извело је велику операцију патролирања на турско-сиријској граници.

Турска укупно има око 200 различитих ловаца. С једне стране, то је више од снага којима Русија располаже у региону, али Турска није у стању рата с Русијом,тако да не треба очекивати сукобе великих размера.

„Не мислим да ће Турци улазити у директне ваздушне окршаје с нашима“ – истиче потпредседник Академије за геополитичке проблеме пуковник Ратног ваздухопловства Владимир Анохин.

По његовим речима, ловци који се сада налазе у Сирији довољни су да се јуришни авиони и бомбардери заштите од провокација: „Мислим да се Турци, уз све њихове подле наклоности, неће одважити на то. Они су већ претрпели губитке од више милијарди због наших санкција“.

„Групација ловаца покрива целе области. Није обавезно „висити“ на крилу бомбардера. Ловац може да се налази у зони очекивања и да контролише огроман простор и да се покрене при најмањој опасности. Имамо вишеслојну ваздушну одбрану“ – наглашава аналитичар.

Он је истакао да турски F-16 у случају борбеног контакта нема никакве шансе против Су-35С „ни по домету, ни по брзини, ни по наоружању, нити по обучености пилота“.

А Су-35С „деловаће“ и против неких циљева на земљи.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на СУ-35 С супериоран у односу на Ф-16

* Обавезна поља