banke-svajcarciБЕОГРАД – Иако 19 банака увелико клијентима враћа новац који су им узеле, јер су једнострано мењале каматну стопу, правдајући то својевремено правом да у складу са својом пословном политиком мењају и камате. Банке су послушале препоруку Народне банке Србије и без суда обештећују клијенте који су се жалили. Паралелно са овим процесом теку судски спорови из истих разлога, али овог пута због зајмова индексираних у швајцарским францима. Судови су, како „Политика” дознаје, већ донели пет пресуда у којима су, у првом степену, донели одлуку у корист незадовољних клијената.

Последња пресуда је унеколико другачија од осталих. У њој се налаже банци да врати оно што је неоправдано узела, јер је суд поништио цео уговор о кредиту, као неправичан, а банци је привременом мером забрањено да прода стан под хипотеком до окончања поступка. Суд је пошао од становишта да банка нема право на истовремену примену валутне клаузуле и промењиве каматне стопе на стамбени кредит.

Секретар Удружења банака Верољуб Дугалић каже да је он више пута позивао клијенте банака да се не суде, јер од тога корист имају адвокати, и да ће им банке узете паре вратити. Пошто, очигледно, неке банке нису нашле вансудско решење са својим клијентима – судови су рекли своје.

– Међутим, уколико су тачне информације да је суд поништио уговор с образложењем, да у случају постојања валутне клаузуле банка не може да примени променљиву каматну стопу, онда је то мешање суда у саму природу уговора с банком. То значи да се суд меша у то колика ће бити камата, који ће се курс применити, а на то нема право. То је у супротности са Законом о банкама и Законом о заштити корисника финансијских услуга. Видећемо шта ће до краја бити, јер је далеко до правоснажне и извршне судске пресуде – каже Дугалић.

Удружење банкарских клијената „Ефектива” саопштило је прошле недеље да је суд пресудио у корист корисника стамбеног кредита у швајцарским францима, којом је поништен цео уговор о кредиту, као неправичан, а банци је привременом мером забрањено да прода хипотековани стан до окончања поступка.

Реч је о стамбеном кредиту који је подигнут половином 2008. на износ од 72.000 франака швајцараца, што је у том тренутку износило око 3,5 милиона динара. Почетком 2013. банка је раскинула уговор и прогласила кредит доспелим због неизмирених рата, а износ који банка потражује од клијента је око 69.000 швајцараца или око 6,5 милиона динара. Клијент је до сада отплатио нешто мање од два милиона динара, или само око 3.000 швајцараца главнице кредита. Током отплате кредита, банка је једнострано повећавала камату и тако додатно увећавала месечну рату, која се само због раста курса франка у односу на динар – удвостручила. Након раскида уговора банка је покренула продају хипотекованог стана.

Корисник је затим покренуо контратужбу за поништај уговора по три основа – због индексирања кредита у швајцарским францима, незаконитог повећавања камате и примене неодредиве стопе затезне камате. Ако пресуда буде потврђена на другом степену, свака страна ће морати да врати износе новца које је примила. Клијент ће бити обавезан да врати 3,5 милиона динара које је добио на име кредита, а банка ће кориснику морати да врати нешто мање од два милиона динара. Разлику ће клијент морати да надокнади продајом стана, што је много прихватљивија опција у односу на износ који банка потражује по својој евиденцији, а који износи око 69.000 швајцараца или око 6,5 милиона динара.

Ј. Рабреновић

Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Судови руше кредите у „швајцарцима“

* Обавезна поља