snouden4803МОСКВА — Бивши службеник НСА Едвард Сноуден поручио је у божићној поруци да деца данас одрастају у свету без приватности, горем од оног који је замислио Џорџ Орвел,

„Дете рођено данас ће одрасти без поимања идеје приватности“, каже Сноуден у видео поруци која је снимљена у Москви, а биће емитована на британском „Каналу 4“.

Најпознатији светски бегунац, који је добио азил од Русије, каже да је Орвел упозорио на опасности модерних технологија, али да је стварност гора од онога оно што се налази у његовој књизи „1984“.

„Микрофони, видео камере, телевизори који нас посматрају, то није ништа у поређењу са оним што имамо данас. Данас у својим џеповима имамо сензоре који прате сваки наш корак. Размислите о томе шта то значи за приватност просечног човека“, поручује Сноуден.

У својој „алтернативној божићној поруци“ Сноуден наводи да је након објављивања поверљивих докумената свет сазнао да су владе створиле опсежан систем за масовно праћење и прислушкивање широм света, који им омогућава да виде све што обичан човек ради.

„Деца рођена данас неће знати шта значи имати тренутак само за себе, мисао која неће бити снимљена или анализирана. То је проблем, јер је приватност важна. Она нам омогућава да схватимо ко смо и шта желимо да постанемо“, рекао је Сноуден.

Личност године по избору „Гардијана“ сматра да је задатак човечанства да поставља питање о поверењу које се даје технологијама и владама које ту технологију контролишу.

„Заједно можемо да нађемо бољи баланс. Зауставите масовно прислушкивање. Подсетите власт да је, ако желе да знају како се осећамо, питање увек јефтиније од шпијунирања“, рекао је Сноуден.

Средином јула Сноуден се лично обратио јавности, први пут од доласка у Русију, када је и најавио да ће у тој земљи затражити азил.


Извор: Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Деца одрастају у свету горем од Орвеловог

* Обавезна поља