rukovodepsБЕОГРАДЕПС је расписао тендер за посао вредан око 15 милиона евра у коме су постављени такви услови да одговарају само једној страној компанији док елиминишу домаћа предузећа, сазнаје „Блиц“.

Тендер, чији је рок продужен до 26. овог месеца, расписан је за набавку – јединственог информационог система за обрачун и наплату електричне енергије. Досад су деценијама решења за наплату радиле домаће фирме, међу којима и Електротехнички факултет.

Према сазнањима „Блица“, једина компанија којој одговарају услови тендера је страна компанија САП. С овом истом фирмом ЕПС је већ склопио један посао откако је на месту директора Александар Обрадовић, а директор ИТ сектора Драган Јеремић. Прошле године склопили су уговор за „пословни софтвер“ вредан 3,99 милиона евра до ког се дошло – директном погодбом.

Тендер већ у старту има услов који фаворизује ову компанију, а то је да понуђач „има најмање један пројекат имплементације софтвера минималне вредности уговора од три милиона евра“. Међу условима из конкурсне документације којима се елиминишу домаће компаније је – да су у последње три године имали пословни приход чија вредност по години износи минимално десет милиона евра. Домаће компаније чак ни у заједничкој понуди не могу овај услов да задовоље.

У конкурсној документацији има ставки које се односе на пословни капацитет предузећа. Дефинисано је неколико услова који су практично неоствариви за српске компаније. Услови, међутим, имају исту шему, а то је да – није пресудан предмет набавке већ време у коме је нека компанија одрадила постављање неког, било ког софтвера и висина зараде у том послу.

У брижљиво постављеним условима су и они који се односе на техничку спецификацију која мора бити задовољена. Тако – понуђач посла мора да нуди софтвер који је активан код бар једног корисника са минимум милион мерних места. С овим условом домаће компаније не треба ни да шаљу коверте са понудама. У Србији досад није ни постојала компанија која има једног клијента са више од милион мерних места.

Водило се рачуна и у делу какве кадровске капацитете треба да има добитник посла. Иако се стиче утисак да се условом код руководиоца пројекта и интерне контроле квалитета са захтевом знање српског језика и говор и писање фаворизују домаће компаније, оне међутим ни у овом делу нису у игри. Остали услови су такви да они којима је српски матерњи практично испадају. Према сазнањима „Блица“, само компанија САП има радно ангажоване кадрове којима одговарају сви наведени услови.

ЕПС: Услови нису дискриминишући

„Блиц“ је навео осам услова који се могу сматрати дискриминишућим или ирелевантним за добијање посла и поставио питање надлежнима у ЕПС зашто су баш они задати. Објашњење нисмо добили већ само:

„Како је тендер још увек у току, не можемо детаљније објашњавати дефинисане критеријуме и параметре“, као и да ЕПС сматра да услови нису дискриминишући. Нисмо добили прецизан одговор ни на питање да ли се условима у конкурсној документацији фаворизује одређени понуђач. Уместо тога, речено нам је да је набавка јединственог информационог система стратешки и најважнији пројекат и да се набавка спроводи у складу са законом.

Историја намештања

Директор ЕПС Александар Обрадовић дао је милионске послове страним фирмама у којима је био менаџер. Обрадовић је закључио уговор са „Артхур Д. Литтле“ у Прагу вредан 248,7 милиона динара. ЕПС је уговорио посао и са цементаром „Лафарж БФЦ“ из Беочина на 11,6 милиона динара.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Сумњиви тендери и у ЕПС-у

* Обавезна поља