sergej-lavrov-dacic-1Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је у разговору са Ивицом Дачићем да Москва не врши политички, ни економски притисак на Србију када је реч о европском опредељењу Београда. Оценио је да је председавање Србије ОЕБС-у велики изазов, али да Београд може да буде фер посредник у решавању конфликата.

„Ми се тиме не бавимо. То је неоколонијалистичко схватање. Сарађујемо у усаглашавању споразума који су узајамно корисни за обе стране и није коректно говорити о политичком утицају“, рекао је Лавров на заједничкој конференцији за новинаре у Москви, коментаришући изјаву немачке канцеларке Ангеле Меркел да Русија покушава да изврши политички и економски притисак на Србију, преноси Бета.

Дачић је такође напоменуо да Русија не врши никакав притисак на Србију када је реч о европском опредељењу Београда. „Никада ни од једног руског званичника нисмо чули предлог или захтев – Европска унија или Русија“, додао је српски шеф дипломатије.

„Потпуно да буде јасно, желимо развој односа са Русијом који не иду на штету ниједној страни“, додао је Дачић.

Лавров је оценио да је председавање Србије ОЕБС-у велики изазов, али да Београд може да буде фер посредник у решавању конфликата.

Такође, рекао је да је званични Београд потврдио да ће, када дође на чело ОЕБС-а, радити објективно и непристрасно, преноси Танјуг.

„Полазимо од тога да ће Србија радити на бази оних принципа који су раније усаглашени у ОЕБС-у“, рекао је Лавров на заједничкој конференцији за новинаре са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем.

Лавров се такође заложио за јачање и ширење мониторинг мисије ОЕБС-а у Украјини, преноси Тас.

Двојица министара су рекла да подржавају колективну потрагу за јачањем поверења и узајамног разумевања на европском континенту.

Лавров се осврнуо и на енергетска питања, рекавши да ће се у оквиру пројекта за изградњу гасовода из Русије у Европу узимати у обзир интереси Србије.

„Разговарали смо и о проширењу сарадње у економској сфери, а то се односи и на испоруке руског гаса у Европу“, рекао је Лавров.

Дачић је рекао да Србија намерава у наредним месецима са руским руководством да разговара о гасоводу „Јужни ток“.

„Волели бисмо да разговарамо о ситуацији у вези са ‘Јужним током’ са руским председником и премијером у наредним месецима“, наглсио је Дачић током разговора са руским колегом.

Дачић и Лавров су се сложили да би следеће године, када се обележава 70 година од победе у Другом светском рату, ОЕБС могао да организује специјалну манифестацију.

Лавров је честитао Дачићу поновни избор за председника Социјалистичке партије Србије, и пожелео му успеха како на на унутрашњем, тако и на спољњем плану.

У присуству два министра потписан je Споразум о сарадњи дипломатских академија Србије и Русије.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Сусрет Дачића и Лаврова

* Обавезна поља