МОСКВА – Председник Русије Владимир Путин рекао је данас, пред почетак састанка са премијером Александром Вучићем, да је уверен у даљи развој пријатељских односа са Србијом, и после председничких избора, а српски премијер је захвалио на подршци нашој земљи и истакао да Србија остаје привржена националној независности и војној неутралности.

„Уважени председниче, хвала вам за топао пријем и гостопримство. Захваљујемо вам за подршку, вашу личну и Руске Федерације, територијалној целовитости и суверенитету Србије”, рекао је Вучић пред почетак састанка са Путином у Кремљу.

Како је нагласио, веома је важно рећи да Србија „остаје привржена очувању националне независности, слободи и војне неутралности”.

„Надам се и уверен сам да ћемо моћи да повећамо обим робне размене и унапредимо економске односе”, рекао је Вучић на руском језику, додавши да ће тема бити и ситуација у региону.

„Велико хвала још једном за пријатељство. Уверен сам да ћемо развијати наше односе на највишем нивоу”, закључио је Вучић.

Председник Русије је у кратком обраћању, пре него што су разговори настављени иза затворених врата, „у четири ока”, рекао да нема сумње да ће се пријатељски односи две земље даље развијати и после предстојећих председничких избора у Србији.

Он је, поздрављајући премијера Вучића, рекао да је уверен да ће предстојећи председнички избори у Србији бити организовани „на највишем нивоу”.

„Без обзира како се буде развијала политичка ситуација, без сумње је да ће се наши односи развијати позитивно”, казао је Путин и додао да ће развој односа две земље бити у позитивном и пријатељском духу, уз међусобно поштовање.

Рекао је да је заједничким напорима остварена боља спољнотрговинска размена.

Према његовим речима, ради се о расту трговинске размене, која је, истакао је, остварена пре свега напорима српског премијера и његове владе,

Тај раст је, како је додао, остварен захваљујући расту извоза српске робе, понајвише пољопривредних производа.

Такође је констатовао да две земље имају заједничке пројекте за које сматра да се добро развијају.

Најавио је да ће са Вучићем разговарати и о ситуацији у региону, додајући да „Русија види да је дошло до заоштравања”.

Песков – Путин и Вучић о билатералним односим и Балкану

Председник Русије Владимир Путин и председник Владе Србије Александар Вучић данас ће разговарати о билатералним односима, економији, ситуацији у свету и на Балкану, најавио је портпарол руског предсједника Дмитриј Песков.

Према његовим речима, Путин и Вучић разговараће у Москви о даљем развоју стратешког партнерства између две земље, економским везама, ситуацији на светској политичкој сцени и на Балкану.

– Председник ће се данас састати са српским премијером Вучићем. Очекује се да ће бити размотрено стање и даље унапређење руско-српског стратешког партнерства, а велика пажња биће посвећена побољшању билатералне, трговинске и инвестиционе сарадње, ширењу културних и химанитарних веза – додао је Песков.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Сусрет и прве изјаве Путина и Вучића

* Обавезна поља