Појава корона вируса га је затекла на врхунцу моћи са уздама готово свих државних институција и медија у рукама. Док смо постепено сазнавали шта је цовид 19 преузео је команду и над пандемијом, увео ванредно стање, активирао се као Врховни Командант и објавио рат „невидљивом непријатељу“. У почетку се чинило да је ситуација у Србији сагледива и да ће из ње лако још једном изаћи као победник. Када је постало јасно да се последице по здравље људи које нови вирус проузрокује и последице борбе против корона вируса не дају сагледати и да могу бити погубне, већ је сву одговорност преузео на себе. Почели су да се примећују знаци панике. Постао је свестан да уобичајна пројекција непријатеља кривих за све и свашта у новонасталој ситуацији не може бити делотворна. Како Ђиласа и Шорлака да окривиш за корона вирус, а да ти то неко поверује?

И онда се превентивно кренуло на пројектовање свеколиких криваца, за случај да се корона вирус у Србији отргне котроли: саможиви пензионери који неће да седе код куће (да „седе кући“, што би рекла Ана Брнабић), неодговорних 400.000 гастарбајтера који су заражени похрлили у Србију, кучкари који одбијају да зарад општег добра малтретирају псе и науче их да пишке и каке у стану, недисциплиновани грађани који навале у продавнице када им Врховни Командант запрети да ће да их затвори 24/7, упркос томе што им је он лепо рекао де не иду нигде.

Што рече др Кон, идеално би било да нико ама баш нигде не иде, али то није реално. Реалност је да се живот у доброј мери зауставио. Ја не знам како је другде, али могу да посведочим да у мом окружењу грађани дисциплиновано држе дистанцу на улицама и у редовима испред продавница и апотека, да већина ради од куће, или у готово празним канцеларијама, да се не друже и не посећују међусобно, да заштитну маску носи свако ко је успео да дође до маске, да власници паса воде рачуна о препорученој раздаљини од других људи, да се нико не излаже непотребном ризику од заразе.

Такође могу да посведочим да у пет апотека у мом комшилуку хируршких маски и заштитних рукавица углавном нема, да људи једну те исту маску носе данима, што је у приличној мери обесмишљава, или носе памучне за које др Кон каже да „не могу да шкоде“. Могу да цитирам продавачицу у оближњој продавници која каже да са једном маском ради неколико дана и да када јој се заврши предугачка смена аутобус њих седамдесетак набијених у затвореном простору развози кућама. Медији извештавају о карантинима и здравственим установама у којима се крши епидемиолошки протокол.

Председник Вучић са заштитном маском – Фото: Анадолија

И све то није специфично за Србију, тако је свугде, свугде сви уче у ходу како да се опходе са овом пандемијом, у многим земљама су здравствени системи пред пуцањем или су поклекнули.

Али је иритирајућа матрица по којој Врховни Командант дмах тражи алиби за све и свашта, унапред проглашава кривце за евентуално посртање система који је под његовом директном командом. Порука је: српска власт је више и боље урадила од свих других на свету, а ако се испостави да то није довољно, сами сте криви, јер сте неодговорни и недисциплиновани и нисте читали Макса Вебера.

У најави је измишљање неког Ђиласа и Шорлака одговорних за јавашлуке државних органа током пандемије. Преузимање личне одговорности, признавање грешке не долази у обзир, они мелодраматични, пасивно-агресивни перформанси са тим немају везе. У случају да нешто ванредно крене по злу, СНС и Врховни Командант ће покушати да кривицу свале, да бес народа усмере на неког другог, јер ће у догледној будућности одложени парламентарни и локални избори свакако морати да се одрже. Овог пута то неће бити тако лако, као раније.

 


Извор: Време

Оставите коментар

Оставите коментар на Сваљивање кривице

* Обавезна поља