majkl mekfolМОСКВА – Амерички амбасадор у Русији Мајкл Мекфол објавио је у понедељак да ће поднети оставку на функцију по завршетку Олимпијских игара у Сочију. Његова одлука, после две године у Москви, долази у време великих тензија између Русије и САД.

Мекфол, близак саветник Барака Обаме, послат је у Русију да би радио на поправљању односа, али у том послу није био превише успешан. Штавише, односи између Русије и САД данас су најлошији од завршетка Хладног рата. Нема сумње да је Мекфол томе дао свој доприниос. Он такве оптужбе одбацује, али многи руски извори тврде да је он у сарадњи са Стејт департментом финансирао руску политичку опозицију и уплитао у унутрашња питања, нарочито у време антивладиних демонстрација које су букнуле у време његовог доласка у Москву.

На свом службеном блогу Мекфол је истакао: “Време је да се вратим кући”. Као разлог оставке истиче да жели да “проводи више времена са породицом и правда свој ангажман истичући како је остварена прилична сарадња с Русијом на питањима безбедности, али жалећи се да ти детаљи нису адекватно медијски покривени.

“Збогом, Михаил!”, кратко је коментарисало руско министарство иностраних послова на својим службеним Твитер страницама.

Мекфол је такође био задужен за имплементацију новог СТАРТ пакта с Русијом, који се тиче ограничења нуклеарног арсенала, али и тај пројекат би се могао распасти јер је Русија недавно наговестила да би могли изаћи из СТАРТа због све већег америчког војног присуства у Европи.

Своје прве месеце у Москви Мекфол је увелико провео одбацујући медијске спекулације да је стигао са циљем да подстиче побуну против Владимира Путина. Али у исто време редовно се састајао са лидерима опозиције.

Када је Обама прошле године отказао сусрет са Путином за време самита пошто је Русија дала азил Едварду Сноудену, постало је јасно да је наводни посао приближавања Москве и Вашингтона, који је поверен Мекофолу, потпуно пропао.

Његову најављену оставку коментарисао је Бен Роудс, директор стратешких комуникација при америчком Савету за националну безбедност: “Мајк је неуморно промовисао универзалне вредностзи, за које се САД залажу широм света, пружио је руку цивилном друштву и препознао право сваког гласа да се чује”.

Мекфол је поручио да ће напустити Русију непосредно после Олимпијских игара, где ће бити представник америчке делегације. У уторак је дао интервју за руски лист Комерсант, где се опширније осврнуо на свој мандат у Москви. Коментарисао је и ситуацију у Сирији, истичући да није задовољан начином на који су се САД и Русија поставиле у тој кризи.

“Могу да говорим само за себе, нисам сигуран да би се моји колеге у Вашингтон сложили, али истакао бих неке ствари. Прво, ми – Русија и САД – нисмо успели да демонстрирамо вођство по питању Сирије пре три године, не пре три недеље или три месеца, него тада. Наше две земље имају специјалну одговорност, зато сматрам да је ово био велики пропуст дипломатије“, рекао је.

У разговору је такође истакао: “Други неуспех је у томе што нисмо успели да разбијемо мит о томе да САД само желе да исценирају револуцију у Русији и дестабилизују је. То су апсолутне бесмислице. Али, упркос томе што сам две године то понављао у свим разговорима и на састанцима, нисам успео да уклоним те предрасуде”.

У ранијим интервјуима Мекфол је стао у обрану Обаме говорећи да амерички председник није никада стварно планирао да нападбе Сирију. “За разлику од његових претходника, Обама верује у међународне институције и поштује их. Као што знамо, напад се није догодио и Обама није ни желео да се догоди. Тада су уследили важни преговори између Русије и САД, који су резултовали историјским договором о елиминацији сиријског хемијског арсенала”, рекао је Мекфол у новембру прошле године.


Извор: Advance

Оставите коментар

Оставите коментар на ДО СВИДАНИЯ, МИХАИЛ!

* Обавезна поља