hasim-taci-govornica-kosovski-parlament-1ПРИШТИНА – „Премијер Косова“ Хашим Тачи је изјавио да Косово има само једну опцију – да блиско сарађује са ЕУ и САД, те да формира специјални суд за ратне злочине који ће бити под јурисдикцијом Косова.

„Моја сугестија и савет је да ни у једном тренутку не треба да постоји никакав простор да се умешају или да се остваре руске аспирације да се у тај процес укључи Савет безбедности УН. То би имало катастрофалне последице“, рекао је косовски премијер у интервјуу за Коха диторе.

Тачи је рекао да је формирање специјалног суда за злочине ОВК неправда према Косову, али је додао да је неопходно да Скупштина Косова гласа за тај међународни правосудни механизам.

Према њему, све што пише у извештају некадашњег известиоца Савета Европе Дика Мартија је спекулација јер је на Косову вођен чист и праведан рат.

Тачи је упозорио да ће, ако косовске власти не усвоје одлуку о суду, то питање прећи на Савет безбедности УН.

Тај сценарио би, по његовим речима, био разоран за Косово, јер би, како је рекао, онда био формиран Трибунал који би функционисао ван јурисдикције Косова, а и седиште би му било ван Косова.

У извештају Дика Мартија вође ОВК се доводе у везу са тешким злочинима.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Тачи – Формирање суда је неправда према Косову

* Обавезна поља