Председник Србије Александар Вучић обратио се синоћ народу поводом данашњег ненајављеног уласка припадника косовских специјалних јединица РОСУ на север Косова, задржавања Срба и заузимања вештачког језеро и хидроцентрале Газиводе.

– Данас је по трећи пут на апсолутно непримерен начин угрожен мир од стране приштинских власти, покушано је да се од Србије добије одговор који би могли заједно да искористе за сатанизацију наше земље. Неки ће рећи да сам претерао у овој оцени.

Бриселски споразум предвиђа да РОСУ може да иде на север Косова само уз одобрење НАТО и сагласност локалних Срба

Данас су без права и супротно Бриселском и споразуму и договору. Они су покушали да покажу да их тај споразум не обавезује. Сви наоружани дугим цевима заузели су приступне саобраћајнице, брутално малтретирали више лица, четири лица су приводили и задржавали, а ни за једну од тих ствари нису имали разлога. Они немају шта да траже на Косову и Метохији са дугим цевима – рекао је председник Вучић.

– Албанци немају шта да траже на северу Косова. Погазили су тачку 9. Првог бриселског споразума, Срби ништа нису знали, нити су били обавештени. Прекршили су споразум о слободи кретања, споразум из резолуције 1244, прегажен је војно-технички споразум, посебно команданта КФОРА јер је њихов задатак да чувају мир и стабилност – рекао је Вучић.

Имали су 90 до зуба наоружаних полицајаца и још толико њих у резерви, који су били спремни да интервенишу.

У само два случаја косовска војска има право да уђе на територију севера Косова.

– Први случај је уз одобрење НАТО-а и други случај уз пуну сагласност локалне српске заједнице! Ови услови нису алтернативни, већ су обавезни! Србе нико није питао, нити обавестио! – рекао је редседник.

– Данас се видело да наш народ нема на кога се ослони осим на себе и српску државу! – додао је.

– Нама желе да наметну да је нормално присуство оружаних снага на територију северу Косову!Шиптарски медији су брутално лагали, а те бруталне лажи су пренели и српски медији!

Мораћемо да наставимо дијалог

Вучић је нагласио да ће неки вид дијалога морати да се настави.

– У којој форми и на који начин не могу да прецизирам, оставите Влади Србије да донесе одлуку о томе. Поред свега и свих провокација, мораћемо неки вид разговора да наставимо. Данас се видело колико сам био у право поводом споразума јер они га никада нису желели. С таквом политиком ће наставити, лагаће цео свет да желе договор, а само желе понижење Срба, То им је један једини циљ – појаснио је.

Вучић је потом прочитао разне изјаве косовских и албанских политичара, скрећући пажњу на то да је циљ саправо сједињење Косова са Албанијом.

– Јесте ли видели да је неко из Европе реаговао? Јесте ли видели негде на косовским институцијама косовску заставу? Нисте, видели сте само албанску – прокоментарисао је председник Србије.

Потом је навео све што је рађено у протекла два месеца укључујући хапшења без објашњења, крађе и паљења, акције усмерене према српским породицима на КиМ, каменовања српских амбуланти и други вандализам попут разбијања врата ипаљење датотеке, грађење пута код манастира, каменовање Срба и други напади на Србе, напад на свештеника, претње српској деци, забране кретања…

Потом је навео све што је рађено у протекла два месеца укључујући хапшења без објашњења, крађе и паљења, акције усмерене према српским породицима на КиМ, каменовања српских амбуланти и други вандализам попут разбијања врата ипаљење датотеке, грађење пута код манастира, каменовање Срба и други напади на Србе, напад на свештеника, претње српској деци, забране кретања…

– Србија увек реагује умерено и достојанствено, ми желимо да се бавимо четвртом индустријском револуцијом, да се боримо за напредак наше економије, да отварамо фабрике, али нећемо никоме допустити насиље над нашим народом рушећи све споразуме које смо постигли. Увек ћемо се дијалогом и разумом водити против беузумља, неразумевања и намере оних који би да ратовима, насиљем и дугим цевима да уређују садашњост и будућност – рекао је Вучић.

Потврдио је да је данас издао наређење подизање највише борбене готовости Војске Србије, нагласивши да ће чувати мир „готово по сваку цену“.

 

Молим их да не долазе са дугим цевима и да не нападају Србе

– Рекао сам готово због оних који мисле да могу да праве генералне пробе за истеривање Срба са КиМ. Кад то буду покушавали Србија ће наћи начин да свој народ заштити. Молим их да не долазе са дугим цевима, молим их да не нападују српски народ и молим да не тестирају стрпљење српског народа и српске државе. Молим да добро прочитају све досадашње споразуме и онда ће добро разимети све што сам вечерас рекао, нама је најважнија сигурност нашег народа – поручио је Вучић.

Потом се захвалио приопадницима војске и полиције који су и данас показали пуну способност, извршавали сва наређења и показали колико је Србија спремана да задржи мир, али и да заштити становништво.

Желимо дуготрајни мир са Албанцима

– Што се тиче Албанаца, ми са њима желимо дуготрајни мир, али такође он не може да настане на темељима погрома српског народа и политици дугих цеви коју ће да примењују на свака два месеца када им се учини да ће донети неку користист. Поново кажем – Олуја и Бљеска неће бити док сам ја председник – рекао је Вучић. Је л’ Албанци имају да нам кажу нешто друго осим да нам прете ратом? Ја не зовем Србе да се уједине против Албанаца, зовем их да се ујединимо у борби за истину. Још три пута ако се овако нешто понови, то више ни неће бити вест.

Српска листа није у коалицији са Тачијем и Харадинајем, лидери Савеза за Србију лажу – они су били у коалицији и са Харадинајом и са Тачијем када је требало постављати границу – рекао је Вучић. Не могу више о њима да говорим, они нису важни, знамо да они не желе да дође до договора, али ми морамо доћи до решења! Суштина је да смо у тешкој позицији, сатерани смо у ћошак, али морамо се борити, уосталом ствари у Србији никада нису биле лаке – рекао је председник.

Председник Србије је појаснио да је евидентно да неко жели да ово постане нормално стање, па да не буде изненађење после када се догоди да су косовске безбедносне снаге са дугим цевима на северу КиМ. Такође, он је рекао да су приштинске власти слагале око времена када су се повукли са Газивода.

– То су пренели сви медији не знајући да је у питању лаж. Што се тиче наших акција, данас сам се више пута чуо са Јенсом Столтенбергом. Бар се јавио човек, јавили су се и Американци, док неки уопште нису хтели да се јаве. Знали су да ме јаве за разноразне глупости, а данас када су дугим цевима малтретирали људе неће да се јаве. Позивам Србе са КиМ да буду мирни, молим Србе да напусте барикаде и да се врате својим кућама и молим их да убудуће увек питају своју државу Србију и да се понашају достојанствено и одговорно као и до сада – рекао је председник Србијe.

КФОР – ТАЧИ ЈЕ ПОСЕТИО ГАЗИВОДЕ, АЛИ БЕЗ РОСУ

Портпарол КФОР-а Вићенцо Грасо је потврдио да је “председник Косова Хашим Тачи посетио данас Газиводе, на северу Косова”, али је демантовао вест да је Тачи био праћен од стране специјалних јединица РОСУ.

Како је наведено у саопштењу реч је о личном обезбеђењу Тачија као и припадницима полиције Косова.

“Да, Тачи је посетио Газиводе на северу Косова, зашто да га не посети? За тако нешто председник земље није обавезан да упозна КФОР”, рекао је Вићенцо за „Инфо Глоби“, преноси РТК.

Након вести о посети председника, како наводи Грасо, КФОР је послао хеликоптер и специјалне јединице који даље надгледају терен.

ТАЧИ – ИМАО САМ ЧАСТ ДА ПОСЕТИМ СЕВЕР КОСОВА

Председник Косова Хашим Тачи је изјавио како је имао част да прошета по северу Косова, да чамцем обиђе језеро Газивода и истакао да је то део територије Републике Косово.

У обраћању медијима на језеру Газивода, Тачи је рекао да је, приликом посете, имао посебне емоције обилазећи овај део Косова.

 

Косовски председник је рекао да руководство земље и он лично као председник раде за ново, евроатланско, мултиетничко Косово.

„Срео сам се са неким локалним Србима са којима сам у пријатељском и срдачном разговору попио кафу. Ја служим свим грађанима Косова“, рекао је Тачи.

Заједно са Тачијем у посети Газиводама и прелазу Брњак су били министар финансија Бедри Хамза, директор Косовске обавештајне агенције Шпенд Ахмети и директор Косовске полиције Рашит Ћалај.

Агенција Бета сазнаје да су се сви припадници Росу повукли са севера и вратили у своје базе када је Тачи завршио посету Газиводама и Брњаку.

ВЕСЕЉИ – ТАЧИЈЕВА ДЕМОНСТРАЦИЈА ЛАЖНОГ ПАТРИОТИЗМА

Председник косовске скупштине Кадри Весељи изјавио је данас, поводом одласка Хашима Тачија на Газиводе, да се север Косова не брани „лажним патриотским демонстрацијама“.

Весељи је, како преноси „Газетаекспрес“, рекао да се такве „манипулативне и опасне акције“ морају завршити. Приштински портал напомиње да је Весељи ово објавио на Фесјбуку после одласка Тачија на север Косова и протеста Самоопредељења у Приштини.<

„Данас Косово ништа није добило. Данас је изгубило своје грађане, повређено је њихово поверење у државу Косово. Данас су победили инат и политичке манипулације. Једна ствар треба да буде јасна свакоме: Косово, његов суверенитет, територијални интегритет, границе, север, не бране се лажним патриотским демонстрацијама“, написао је Весељи.

Весељи је навео да постоји само један начин за заштиту „достојанства грађана и државе Косово – да будемо уједињени против Србије“, додајући да остали путеви воде ка неуспеху.

У међувремену, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић је изјавио да су се специјалне јединице РОСУ повукле са севера Косова и Метохије и да је Београд добио извињење од појединих западних амбасада, које су раније тврдиле да РОСУ нису ни биле присутне на северу КиМ.

ВУЛИН – ВОЈСКА И ДАЉЕ У СТАЊУ ПРИПРАВНОСТИ

Војска Србије је у складу са наређењем Врховног команданта стављена у одговарајући степен приправности, изјавио је министар одбране Александар Вулин.

– Наређење Врховног команданта је и даље на снази и док је тако, Војска Србије прати ситуацију и спремна је да одговори на сваки развој ситуације – рекао је Вулин, саопштило је Министарство одбране.

Министар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић извршили су проверу приправности 63. падобранског батаљона Специјалне бригаде у Нишу.

Они су проверили брзину реаговања и спремност јединице пре упућивања на извршење постаљених задатака.

Министар Вулин је, након обиласка и састанка с Командом Копнене војске, изјавио да Војска Србије поступа по наређењу врховног команданта и да је спремна да брзо и одлучно изврши сва наређења и заштити животе грађана Србије без обзира где живе.

ЂУРИЋ О ИЗЈАВИ МАЈЕ КОЦИЈАНЧИЋ И ПОВЛАЧЕЊУ РОСУ

Председник канцеларије за КиМ Марко Ђурић најоштрије је данас осудио изјаву потпаролку ЕУ Маје Коцијанчић која је поново позвала обе стране на уздржаност.

„Као да су Срби на КиМ поново напали сами себе, па обе стране позива на уздржаност. Сматрам да је ово врхунац безобразлука и неозбиљности у овако тешким околностима и да је то још једном доказало да ништа не треба да очекујемо од представника ЕУ”, рекао је Ђурић на другој ванредној конференцији за новинаре у Влади Србије, преноси Танјуг.

Коцијанчић је раније данас позвала у име ЕУ на мир и уздржаност поводом ситуације на Северу Косова.

Она је нагласила да ЕУ озбиљно разматра извештаје који стижу са Севера Косова, где су се јединице РОСУ током дана распоредиле око језера Газиводе.

Марко Ђурић је изјавио да су се припадници специјалне јединице РОСУ повукле са севера Косова и Метохије данас поподне око 16 часова. Он је за Танјуг рекао и да је Београд добио извињења од појединих западних амбасада, које су раније тврдиле да РОСУ нису ни биле присутне на северу КиМ.

„То само показује од кога су поједини домаћи медији добијали информације да јединица РОСУ нема на северу”, рекао је Ђурић.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић пре тога је демантовао јмедијске наводе да су се РОСУ повукле са севера Косова и Метохије и да нико није ухапшен и задржан. Ухапшени су Немања Миловановић, Милош Милић, радници Центра за екологију и спорт, као и грађевински радници Никола Ђуровић и Ненад Гаљак и они су задржани у том објекту, рекао је Ђурић на другој ванредној конференцији за новинаре.

Он је истакао да се у овом тренутку на читавој територији Србије спроводе активности Војске и полиције у складу са наређењем председника Александра Вучића са циљем да се овакво понашање Приштине заустави. На питање да појасни шта то значи, Ђурић је поновио да је био јасан и прецизан.„О свему ћете бити благовремено обавештени”, рекао је Ђурић.

Он је тада изјавио да су специјалне јединице РОСУ још увек присутне на северу Косова.

Ђурић је рекао да РОСУ немају шта да тражи на северу КиМ и да нема права на то те да су присутни ту мимо гаранција НАТО да паравојне косовске јединице никад неће бити присутне на северу Косова. Он је истакао да се по трећи пут показало да српски народ на КиМ не може да рачуна на Кфор и Нато.„Први пут се десило кад су мене и још неколицину ухапсили, други пут кад је председник Вучић онемогућен да посети село Бање, сада ово данас…” рекао је директор Канцеларије за КиМ, пренео је Танјуг.

Он је истакао и да је лаж да се ово данас десило због унутрашњих игрица међу косовским политичарима. Ђурић је поручио Србима са КиМ да не брину и да је Београд, државно руководство и цео српски народ чврсто уз њих и да неће дозволити терор и прогон и насиље над њима. Он је поручио да ће након данашње ситуације „мало теже видети Вучића у Бриселу”.Он каже да Србија хоће компромис и мир, али да се „ни часа неће часити да заштити свој народ на КиМ у складу са међународним правом”.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Тачи на Газиводама – реакције

* Обавезна поља