Hasim-TaciПРИШТИНА — Циљ косовске дипломатије је да током четворогодишњег мандата обезбеди да независност Косова призна још пет држава ЕУ као и две трећине чланица УН.

То је изјавио „заменик премијера и министар спољних послова Косова“ Хашим Тачи.

„Међународно признање независности и суверенитета Косова биће у фокусу косовске дипломатије, уз снажно лобирање за јачање међународног положаја Косова, за успостављање дипломатских односа са већином земаља чланица УН“, написао је Тачи на свом фејсбук профилу.

Косовска дипломатија ће имати за циљ да током овог мандата постигне признање независности Косова код две трећине земаља чланица УН-а.

„Постизање овог циља ће омогућити и ојачати Косово као равноправну чланицу међународне заједнице чиме ће значајно допринети миру, стабилности и безбедности региона“, написао је Тачи.

„Косовски министар спољних послова“ истиче да ће Косово наставити практичне напоре да убеди пет држава чланица ЕУ да је признање независности Косова правична одлука и у интересу европског јединства.

Косово ће се, такође, према њему снажно ангажовати за продубљивање сарадње са евроатланским институцијама, ЕУ и НАТО.

„Спољна политика Косова ће бити наставак и одраз унутрашње политике у функцији очувања суверенитета и територијалног интегритета, уставног поретка, права и слобода грађана Косово унутар и ван земље и гаранција њене државне безбедности“, написао је Тачи на свом фејсбук профилу.

Тачи истиче да ће косовска дипломатија под његовим руководство бити опредељена за пуну нормализацију односа између Косова и Србије и наставак дијалога, „који треба да буде заокружен међусобним признањем, што ће омогућити изградњи одрживог мира између две земље, успостављајући дипломатске односе у европском духу“.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Тачи о циљевима дипломатије Косова

* Обавезна поља