Председник Косова Хашим Тачи угостио је америчког сенатора Џона Мекејна, којег је одликовао „Орденом слободе“ за допринос слободи и независности Косова. Тачи је уручујући признање рекао да је цео сенаторов живот допринос слободи.

„У најтежим данима за наш народ пронашли смо инспирацију у вашем примеру. Ви сте постали наш глас када ми нисмо имали гласа, ви сте вашим радом и залагањем доказали да слобода није привилегија јаких, већ основно право сваког човека, сваког народа“, рекао је Тачи.

Амерички сенатор Мекејн рекао је да је почаствован што му је додељено тако високо признање и обећао да ће радити на томе да Косово остане демократска земља.

„Сви знамо да морамо да пређемо још много миља, како би се постигао прогрес, али када видимо напредак који је већ постигнут, демократију, слободу и поштене изборе, мислим да људи на Косову треба да буду поносни. Уз велика жртвовања много тога се постигло. Намеравам да учиним све што је у мојој моћи да помогнем да се настави подршка САД-а и других земаља, али посебно САД-а и да се побринемо да Косово остане слободна, демократска и лепа земља као што је то сада“, казао је Мекејн.

Он се у четвртак у Приштини састао са председником Скупштине Косова, Кадрије Веселијем и премијером Исом Мустафом, а на свечаној седници Скупштине Косова одржао је говор пред посланицима.

Мекејн из Приштине одлази у посету Албанији, а у оквиру балканске турнеје посетио је и Словенију, Хрватску, Србију, Босну и Херцеговину и Црну Гору.

Мекејн – Рекао сам Вучићу…

ПРИШТИНА – Амерички сенатор Џон Мекејн поручио је данас посланицима косовске скупштине и владе да је формирање косовске војске могуће једино кроз уставне промене и сагласност свих који живе на Косову.

Мекејн је, током обраћања посланицима косовског парламента, рекао да је дугорочна сигурност Косова повезана политичким односима са САД, НАТО и међународним партнерима, преноси РТС.

„И уско је повезана са поштовањем демократских вредности и владавином закона. Зато је важно да транформација косовских безбедносних снага у косовске оружане снаге буде спроведена кроз уставне промене. Ово је суверена одлука коју једино косовски народ може да донесе сам за себе. То треба да буде процес који ће да обухватити све заједнице, укључујући и косовске Србе“, рекао је Мекејн.

Сматра да треба наставити дијалог и да је помирење са Србијом могуће, наводећи као пример историју и садашње односе између САД и Вијетнама.

Мекејн је додао да мир и просперитет Косова зависе од процеса дијалога, потпомогнутим Бриселом и уз подршку САД.

„Овај дијалог се није увек кретао темпом који је могао. То је мукотрпан посао. Овај процес је нужан и треба га унапредити, јер је у интересу косовара и Срба. Ту поруку сам пренео и српском премијеру. Пут ка помирењу ће бити мукотрпан и подстичем вас да одбијете фатализам“, рекао је амерички сенатор на свечаној седници косовске скупштине.

Наводи се да је Мекејн у парламенту поздрављен бурним аплаузом посланика и чланова владе. Међу њима међутим, није било већине српских посланика и министара у влади.

Амерички зваичник ће на Косову боравити два дана. Косовски председник Хашим Тачи најавио је да ће га одликовати орденом слободе.


Извор: Анадолија, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Тачи одликовао Мекејна „Орденом Слободе“

* Обавезна поља