БЕЧ – Косовски председник Хашим Тачи изјавио је данас у Бечу да исход дијалога о Косову треба да буде повољан за обе стране и додао да је Приштина „спремна за дијалог и компромис”.

Тачи је, говорећи о последњој фази дијалога између Београда и Приштине, рекао да у њој може да се иде напред, да се ангажује на постизању компромиса и да се помогне да се постигне нормализација и историјско помирење.

„Или можемо да се заглавимо у ‘статус кво’ и да призовемо екстремистичке, националистичке снаге и спољне ризике да уруше сав напредак који смо постигли. Ја верујем да се већина политичких партија Косова слаже да нам сада треба да се крећемо ка сталном решењу”, рекао је Тачи.

Он је навео три кључна елемента да би дијалог био успешан.

„Потребан нам је фокусиранији и јачи ангажман Брисела како би се постигао оквирни правни споразум између две стране. Није довољно да Брисел само обезбеди салу и неколико ресторана. Брисел треба да инвестира како би се само решење постигло. Треба да инвестира изворе, људе и време за затварање овог поглавља. Верујем да ће госпођа (Федерика) Могерини то учинити”, навео је Тачи.

Према његовим речима, у том процесу је потребно и да Вашингтон остане ангажован.

„Састао сам се са Весом Мичелом, новим замеником државног секретара, а неколико пута сам се сусрео и са замеником председника Мајком Пенсом, и постоји велико интересовање у САД да помогну Балкану. Током последњих недеља сам имао добре састанке и са председником (Емануелом) Макроном и са канцеларком (Ангелом) Меркел, и постоји јака воља у Паризу и у Берлину да нам се пружи помоћ да постигнемо овај споразум”, истакао је он.

Према речима Тачија, аустријски канцелар Себастијан Курц такође подржава и поздравља ову агенду и спреман је да помогне и да убрза процес током председавања Аустрије Европској.

Као трећи елемент, Тачи је поменуо да решење треба да буде повољно за обе стране.

„Оно не може да се мери у километрима територије, већ напретком у будућим интеграцијама у ЕУ. Ми морамо да понудимо безбедност и максималну могућност за Србе са Косова, али и једнако место за Косово у породици УН”, рекао је он.

Тачи је истакао да је Приштина спремна за дијалог и да је спремна и за компромис, за споразум и за европске односе са Београдом.

Тачи је у Бечу био на презентацији књиге коју је о њему написала британска новинарка Сузи Џегер.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Тачи у Бечу – Приштина спремна за компромис

* Обавезна поља