Косовски председник Хашим Тачи изјавио је да иза убиства лидера ГИ СДП Оливера Ивановића стоји „шеф криминала на северу Косова и Метохије“ Милан Радоичић.

Он је истакао и да је истрага показала да је Београд наручилац убиства, преносе приштински медији.

„Све индиције косовских безбедносних органа воде до организатора атентата на Оливера Ивановића“, рекао је Тачи је у Дебатној зони, извештава Газета Метро.

Према његовим речима, за Косово је кључно да се Ивановићево убиство расветли.

„За државу Косово је од виталне важности да се то убиство расветли, а све указује и трагови воде до актуелне власти у Београду и чињенице да је наредила Ивановићево убиство. Цео свет треба да зна ту чињеницу“, казао је Тачи.

Приштински медији додају да је Милан Радоичић познат као лидер Срба на северу и шеф криминалног миљеа који сарађује с паралелним српским структурама и да је познат по веома доброј координацији са Владом у Београду.

Тужилаштво Косова је за Радоичићем издало потерницу јер је осумњичен да је Ивановићев главни убица.

Милан Радојичић

Радоичић је познат и као особа врло блиска актуелном косовском премијеру Рамушу Харадинају, чак и да га посећује у његовом кабинету, преноси Зери.

Оливер Ивановић је убијен 16. јануара 2018. у Косовској Митровици, са шест метака у леђа.

Абдељард Тахири: Вучић штити осумњиченог за убиство Ивановића

Министар правде Косова Абдељард Тахири је данас изјавио да је председник Србије Александар Вучић одговоран за давање налога за убиство председника Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића.

Према њему одбрана коју српски председник даје главном осумњиченом за убиство Ивановића доводи до закључка да је Вучић наредио убиство.

„Наши захтеви српским властима за правну сарадњу у случају Ивановић су застали у тренутку када су основане сумње указале да је Милан Радоичић главни осумњичени за смртоносни атентат који је држављанина и политичара Републике Косово Оливера Ивановића коштао живота“, написао је Тахири на Фејсбуку.

Абдељад Тахири, министар правде у тзв. „Влади“ Косова

Према њему, уместо сарадње и извођења пред лице правде главног осумњиченог, он је од стране председника Србије Александра Вучића амнестиран.

„Нема ни једног рационалног објашњења осим чињенице да између Вучића и Радоичића постоје односи налогодавца и извршиоца“, сматра Тахири.

Он је дао гаранције грађанима Косова, посебно Србима да ће институције Косова радити док се кривац за ово убиство не изведе опред лице правде.

Председник Косова Хашим Тачи изјавио је да је главни осумњичени за убиство лидера Градјанске иницијативе СДП Оливера Ивановића Милан Радоичић и да је убиство извршено по налогу власти у Београду.

Тачи је синоћ за телевизију Клан Косова изјавио да досадашња истрага потврдјује да је Радоичић главни осумњичени за убиство Ивановића.

Тачи је истакао да токови истраге воде ка томе да је налогодавац убиства Ивановића актуелна власт у Србији, рекавши да свет то треба да зна.

„Све индикације служби безбедности Косова воде ка њему (Радоичићу) да је он убица Оливера Ивановића. За Косово је од животног значаја да се убиство расветли“, казао је Тачи.

На питање зашто је изабран баш Радоичић да изврши убиство, Тачи је рекао да се ради „о човеку од највећег поверења Београда“, који „насилно држи власт на северу Косова“.

Према његовој оцени, Радоичић је непријатељ Косова.

Марко Ђурић – Тачи и Весељи стоје иза убиства Оливера Ивановића

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да има све више потврда да иза убиства једног од лидера косовских Срба Оливера Ивановића стоје косовски председник Хашим Тачи и председник косовске скупштине Кадри Весељи и садашње власти у Приштини.

„Све смо сигурнији да Тачи, Весељи и садашње власти у Приштини стоје директно иза убиства Оливера Ивановића и очекујем да ће наши истражни органи ускоро бити у прилици да пруже више података о овом случају, јер то је нешто што цео свет треба да зна“, навео је Ђурић у саопштењу за јавност.

Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ

Он је истакао да „Србија никоме не прети и, за разлику од Приштине, поштује све своје грађане, а Срби на Косову и Метохији свакако не треба да брину због Тачијевог звецкања оружјем“, јер ће се држава Србија на одговоран начин старати о њиховој будућности и безбедности.

„Тачијева пушка је празна, баш као што је лажна и прозирна његова глума жеље за наставком дијалога с Београда, која траје једва колико и састанци са страним представницима. Приштинске претње су право лице њихове политике. Дуге цеви, притисци, антцивилизацијске таксе, стотине напада на Србе без казне, то је њихова политика – политика прошлости“, рекао је Ђурић.

Он је додао да ће насупрот томе, Србија наставити да се бори за будућност свих својих грађана, укључујући и грађане на Косову и Метохији, без обзира на пребивалиште, веру и националност.

„Борићемо се и за будућност и бољи живот наших грађана Албанаца у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа, који никада у централној Србији неће бити непожељни и дискриминисани онако како су непожељни и дискриминисани Срби на Косову и Метохији од стране приштинског режима“, закључио је Ђурић.


Извор: Танјуг, НСПМ

Оставите коментар

Оставите коментар на Тачи и Ђурић опречно о убиству Оливера Ивановића

* Обавезна поља