Председник шиптарског Kосова Хашим Тачи обећао је на састанку с америчким абасадором у Немачкој да ће радити на повлачењу такси које је Kосово увело на сву српску робу, објавио је Вашингтон пост.

Тачи је прошлог месеца отишао у до сада непријављену дипломатску посету Берлину где се сусрео с америчким амбасадором Ричардом Гренелом, Трамповом особом од поверења, наводи лист и додаје да је тада дао то обећање.

Лист указује да је Тачи под притиском америчког председника Доналда Трампа и помињања могућности мировне церемоније у Белој кући обећао да ће предузети велики корак ка решавању сукоба са својим ривалом Србијом коју подржава Русија.

Kако наводи вашингтонски лист, Трамп је неуобичајено директно апеловао на вође Србије и Kосова пошто десет година непријатељстава прете да прерасту у сукоб и његова администрација је прибегла до сад необјављеним потезима иза кулиса ка ублажавању тензија између две стране.

У размени преписке с Вашингтоном у петак Тачи је рекао да је спреман да „разматра укидање тарифа уколико се за Kосово отвори јасан пут ка постизању коначног мировног споразума са Србијом“.

„Да, тарифе су ванредна мера. Постоји спремност наше стране да се то отклони. То постаје јача решеност ако осећамо подршку и усмеравање наших партнера о томе. С своје стране ја ћу дати уверавања народу Kосова да су усмеравање и подршка у потпуности ту“, рекао је Тачи.

Тачијев став, који по писању листа раније није објављен, долази уз одређену политичку опасност због пораста националистичких тензија.

Лист указује да Тачи не може сам да укине тарифе и суочен је с интерним противљењем косовског премијера који му је понекад и политички ривал.

Међутим САД сматрају да су његове речи први корак ка заустављању ескалације потеза две стране током последња два месеца и ка могућем повратку како изгледа најплодоноснијим напорима у последњих десет година ка постизању коначног мировног споразума.

„Пријатељи Kосова и ја делимо јасно и живо разумевање огромног изазова који је пред нама по питању оног што смо позвани да радимо према нашој савести и нашој историјској дужности да учинимо мир могућим и одрживим“, рекао је Тачи, а преноси Вашингтон пост.

Амерички амбасадор Гренел позвао је на нормализацију косовско-српских односа и директне преговоре две земље када се састао с Тачијем, рекли су амерички званичници, преноси исти лист. Они су рекли и да је указао на забринутост поводом поштовања геј права на Kосову.

Гренел се није појединачно састао с Вучићем, наводи лист.

 

Тачи је рекао да има блиски однос с америчким амбасадором у Приштини али да је одвојено контактирао Гренела као Трампову особу у Европи. Он је посетио Берлин с три помоћника 21. децембра, дан пошто је примио Трампово писмо.

Гренел је у изјави за Вашингтон пост рекао да су он и Тачи разговарали о значају доношења дугорочних одлука уместо краткорочних реаговања.

„Био сам задовољан што се он сложио и обавезао да ће радити на укидању тарифа које су недавно уведене на српске производе“, рекао је Гренел за Вашингтон пост и додао да би тај потез помогао да се пошаљу прави сигнали да је он озбиљан око преговора и да би помогли у изградњи поверења између страна“.

Лист подсећа да је Трамп послао писма вођама Kосова и Србије прошлог месеца у којима их позива да се врате мировним преговорима и нуди могућност заједничког позива у Белу кућу на потписивање мировног споразума који би постигли. Тачи и председник Србије Александар Вучић објавили су писма.

Обојица вођа су рекли да сматрају писма знаком да је Трамп спреман да преузме активнију улогу као медијатор, мада су амерички званичници изјавили задржавају удаљен приступ том проблему.

Тачи о томе ко је увео таксе

Председник тзв. Kосова Хашим Тачи изјавио је да је заменик премијера Енвер Хоџај иницирао идеју о увођењу такси на производе из Србије, да је лидер Демократске партије Kосова Kадри Весељи то подигао на 100 одсто, те да су влада и Рамуш Харадинај само гласали о тој одлуци.

„Заменик премијера Енвер Хоџај иницирао је увођење такси од 10 одсто као резултат дешавања између Србије и Kосова. Kасније је лидер Демократске партије Kосова Kадри Весељи предложио повећање на 100 одсто, а влада је само гласала о тој одлуци“, рекао је Тачи за приштински „Kлан Kосова“.

Kако је рекао он о томе није разговарао са премијером привремених косовских институција Рамушом Харадинајем јер он није био укључен у то.

„Харадинај и други су само гласали о томе у Влади“, рекао је Тачи.


Извор: Факти, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Тачи и таксе

* Обавезна поља