aleksandra-jerkovНОВИ САД – Портпаролка Демократске странке Александра Јерков изјавила је за Радио-телевизију Војводине да ДС неће учествовати у разговорима о формирању нове ваде с Александром Вучићем, који је иначе након избора најавио да ће на разговор позвати и лидера ДС Драгана Ђиласа.

„Александар Вучић свакодневно говори да је ДС опљачкала Србију, да су сви жути лопови. И због тога нам је апослутно нејасно шта је то о чему би он желео са нама да разговара. Главни одбор ДС раније је заузео став да немамо о чему да разговарамо. А уосталом и разлог разлаза с Тадићем био је тај што је тај део странке сматрао да треба да разговарамо с Вучићем“, рекла је Јерков у емисији „Један на један“ РТВ-а.

Она је истакла и да се на недељним изборима показало да је „Борис Тадић нанео велику штету ДС-у, а сам није успео да привуче наше бираче, већ је велики број грађана одлучио да не изађе на изборе“.

Она је казала да ДС нема разлога да буде задовољна изборним резултатима, али да није у депресији, јер ће, како је истакла, та партија бити једина опозиција власти Српске напредне странке у парламенту.

Упитана следе ли нове промене на челној позицији у ДС-у због изборног пораза, она је казала да у странци анализирају изборне резултате и одговорности за такав исход, о чему ће се у недељу разговарати и на председништву ДС-а.

На питање треба ли лидер ДС да поднесе оставку, она је казала де се то не може одређивати појединачним изјашњавањима већ на органима странке, што, како је навела ДС и чини.

„Међутим, резултат ДС у Београду, где је Драган Ђилас био кандидат за градоначелника, знатно је изнад републичког просека странке на недељним изборима“, навела је, додавши да ће се у наредном периоду „свакако разговарати и о лидерско позицји и о свачијој позицији у странци“.

Истакла је, међутим, и да је ДС у актуелној кампањи била у другачијој позициј од свих осталих странака, наводећи да је „мало рећи да је ДС сатанизована, док ни једна странка није била под таквим ударима, медијским и другим“.

Коментаришући изборни резултат на нивоу Војводине и захтевима из СНС за оставком покрајинског премијера Бојан Пајтића, иначе заменика председника ДС, Александра Јерков је казала да су ови избори направии потпуно нову политичку слику на политичкој сцени Србије озбог чега сви морају да размишљају на другачији начин. Додала је да је управо и Пајтићев позив на договор о промени Устава као претпоставци за расписивање ванредних покрајинских избора, последица свести о новој политичкој реланости. Истакла је, међутим, да у недељу ипак нису одржани покрајински него републички избори и да се грађани на њима нису изјашњавали о војвођанској влади.

„Значи ли то да треба да имамо само републичке изборе? То су опасне тенденције и намера СНС да буде свуда на власти. У Новом Саду смо имали ситуацију да су као трећи на изборима мењали власт застрашивањем, куповином гласова, уценама и претњама. И тад нису држали до резултата избора, нити им је сметало да владају без легитимитета у локалним самоуправама у којима се дешавало такво прекомпоновање власти“, указала је портпаролка ДС.

Она је додала да ће демократе све одлуке у покрајини доносити у договору са коалиционим партнерима партнерима из СВМ и ЛСВ, наводећи да су и из СВМ стигле поруке да њихов евентулани ангажман у републичкој власти и функционисање власти у Војводини различита питања.

„Нико није задовољан резултатом избора у Војводини, наравно да су грађани овим послали поруку да нешто ту не ваља. Али, ДС је од свих осталих демократских странака једина успела да држи главу изнад тог таласа који је преплавио политичку сцену“, рекла је Јерков.

Она сматра да ће велики број грађана врло брзо увидети то што је СНС обећавала нема никакве везе са реалношћу и да ће, нажалост, живети све горе и горе, те да ће видети шансу у опозицију у којој ће бити само ДС.

„Нажалост, СНС је направила такву атмосферу да се грађани изјашњавају о претпрошлој власти, а не о оној која је владала последње две године. Ми морамо да се позиционирамао као опозиција, јер, ако то не учинимо, неће нико други моћи“, истакла је она.

Александра Јерков изјавила је и да је хапшење Дарка Шарића свакако позитивна вест, али да се ДС о томе није оглашавала, јер је тај процес започет у време мандата владе ДС, када је, како је навела, и разбијен шарићев клан, „чему је ДС свакако допринела“.

Упитана поводом полемике о отварању истрага о начину стицања имовине коју је Шарић имао у Војводини, она је казала да покрајинска власт са тим апсолутно не може да се доводи у везу, јер су и приватизација и пореска управа у искључивој надлежности Републике .

„Истрага треб да утврди све што се ту дешавало. Али, што се тиче покрајинске власти, то нема никакве везе с њом, јер, нити је имала имала пореску управу, док су све прватизације биле у надлежности републичке владе, ове у време кад су је водил неки други а не ДС“, рекла је она.

Коментари

Један коментар на Тадић нанео велику штету ДС-у

Оставите коментар

Оставите коментар на Тадић нанео велику штету ДС-у

* Обавезна поља