За косовског Албанца у свету се два пута прочуло: 1997. када се у Лугану на спектакуларан начин оженио италијанском певачицом Аном Оксом и почетком 1999. када је, тада, швајцарски државни тужилац Карла Дел Понте упала у канцеларију његове фирме „Мабетекс“ у Лугану

Акцијом против Пацолија Карла Дел Понте је постала позната изван граница Швајцарске – по захтеву руског државног тужиоца Јурија Скуратова она је две године истраживала да ли је Пацоли давао мито руском председнику Борису Јељцину и његовим сарадницима, да ли је прао новац за њих и да ли су Јељцинове кћери користиле кредитне картице његове фирме.

За Пацолија је 2001. била година расплета. Растао се од тада 41-годишње Ане Оксе а швајцарско тужилаштво га је обавестило да није пронашло никакве доказе о незаконитим радњама и да је завршило истрагу против њега.

Пацоли је пословну империју почео да гради почетком 90-тих кад је основао грађевинску фирму „Мабетекс“. Већ 1993. промет фирме је прешао милијарду долара. „Мабетекс“ је реконструисао разрушени руски парламент Бели дом, Свет федерације, Думу, низ болница, школа, администртивних зграда, кућа за становање.

Посао живота, по његовим речима, направио је 1995. за годину и по дана, са три хиљаде радника који су радили у три смене, реконструисао је председничку палату у Кремљу. Цена целог посла – 1,5 милијарди долара.

Само Пацолијеве фирме које се баве грађевинарством остваре годишњи промет у просеку 800 милиона долара. Пацоли је још власник хотелског ланца „Диамонд Сwисс Гроуп“ који има 9 хотела у Швајцарској, Русији, Казахстану, Сингапуру, Малезији и Косову, има и ланац робних кућа. У свом власништву има филмску и телевизијску компанију, менаџерску фирму која заступа интересе италијнских и швајцарских певача, власник је кабловске телевизије у Швајцарској, недељника на Косову, текстилних фирми у Молдавији и Украјини.

Пацоли се позање са Јељцином још од 1979. када је Јељцин био директор фабрике за производњу врата и прозора на Уралу. Док се Јељцин пењао на лествици, често су се дружили. Када је Јељцин постао министар без портфеља постао одговоран за рад министрства грађевине увео је Пацолија у неке кругове и обезбедио неке послове.

Такође, Имао је прилику да упозна Бил Клинтона, Ал Гора, Боб дол, Јељцина, Путина, Хелмута Кола, Силвија Берлусконија, Жака Ширака, Тони Блера и уз то научи 12 језика.


Извор: Еспресо

Оставите коментар

Оставите коментар на Тајнe везe Пацолија и Јељцина

* Обавезна поља