lisicaПолиција је у наставку акције на сузбијању криминала и корупције привела више особа које су припадници разних политичких партија – Српске напредне странке (СНС), Демократске странке (ДС) и Социјалистичке партије Србије (СПС), изјавио је јуче министар унутрашњих послова Небојша Стефановић. Ухапшен је Владан Милошевић, члан Главног одбора СНС-а и директор ЈП „Ресавица”, Момчило Миловић, бивши директор Фонда за капитална улагања Војводине, Миливоје Вребалов, бивши председник општине Нови Бечеј и члан председништва ДС-а, Игор Новаковић, председник окружног одбора СПС-а у Нишу и бивши директор „Југоистока”. У одвојеним акцијама приведено је још осам особа, по разним основама, од примања мита, злоупотребе службеног положаја, стицања имовинске користи и других противзаконитих радњи.

Ресавица

Члан Главног одбора СНС и директор јавног предузећа „Ресавица” Владан Милошевић (1976), ухапшен је у тренутку примопредаје новца од осумњиченог Б. К. (1955) из Београда, власника привредних друштава која обављају услуге превоза за потребе „Ресавице”. Њих двојица су осумњичени да су примили и дали мито.

Сумња се да је Милошевић као директор „Ресавице”, од почетка јуна до новембра 2014. године, од Б. К. захтевао провизију од осам одсто како би му са наменског рачуна ове фирме извршио исплату по основу обављених услуга превоза радника овог предузећа. Сумња се да је наложио исплату од 18 милиона динара, а од Б. К. захтевао и примио на име провизије 1.440.000 динара.

Такође, сумња се да су током децембра прошле године, за извршени превоз радника на рачун привредног друштва уплаћена три милиона динара. В. М. је на основу тога захтевао и примио мито од 240.000 динара.

Осумњичени су ухапшени приликом примопредаје новца у једном угоститељском објекту у Београду. По налогу надлежног тужилаштва, припадници МУП наставиће контролу пословања „Ресавице.

Фонд за капитална улагања Војводине

По налогу Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду, ухапшен је Момчило Миловић (1955), бивши директор Фонда за капитална улагања Аутономне Покрајине Војводине.

Кривичном пријавом обухваћени су и И. Р. руководилац фирме „Гарди” из Новог Сада, док полиција интензивно трага за У. Р. руководиоцем предузећа „Тајпеј 101” из Новог Сада.

Миловић се терети да је као одговорно лице Фонда за капитална улагања АП Војводине, у претходном договору са И. Р., посао изградње објекта Дома младих за потребе рада музичке школе „Филип Вишњић” у општини Шид, противзаконито поверио У. Р. који није поседовао потребне раднике, нити грађевинске машине за извођење радова.

Сумња се да су И. Р. и У. Р. потом уплаћени новац намењен изградњи, потрошили за исплату својих ранијих дугова и сопствене потребе, чиме су прибавили противправну имовинску корист фирми „Гарди” од око 3.300.000 динара, руководиоцу предузећа „Гарди” И. Р. – 1.900.000 динара, фирми „Тајпеј 101” – 26.000.000 динара.

Из МУП-а је саопштено да је на овај начин Фонду за капитална улагања Војводине нанета штета од око 30 милиона динара, као и Културно-образовном центру у Шиду, јер до данас није изграђен објекат, иако су за то потребна средства била обезбеђена и постојали објективни финансијски услови.

hapsenja-politika

Нови Бечеј

Миливоје Вребалов, бивши председник општине Нови Бечеј и члан председништва ДС-а и још три особе терете се да су злоупотребили службени положај, положај одговорног лица и издавали чек и користили платне картице без покрића.

И у овој акцији је кривичном пријавом обухваћен И. Р. руководилац фирме „Гарди” из Новог Сада. Поред њих, осумњичени су и З. Ј. одговорно лице Института за безбедност и сигурност на раду Нови Сад и С. С. који је испред овог института обављао посао надзора на пројекту адаптације дворца „Хетерленди” у Бочару.

Из МУП-а је саопштено да се сумња да Вребалов није предузео мере у циљу раскида уговора са фирмом „Гарди”, иако је био свестан чињенице да ово предузеће није извршило радове у уговореном року на објекту за потребе деце ометене у развоју. Терети се да није активирао средства обезбеђења плаћања и да није наплатио уговорну казну у пуном износу и банкарске гаранције, па су менице у тренутку њиховог прихватања као средства плаћања биле ненаплативе.

Тиме је прибављена противправна имовинска корист фирми „Гарди” од 12.877.081 динар. При томе је општини Нови Бечеј нанета штета јер објекат чија је вредност 112.075.373 динара до данас није изграђен, иако су за то потребна средства била обезбеђена из Фонда за капитална улагања АП Војводина.

Сумња се и да З. Ј. и С. С., одговорна лица Института за безбедност и сигурност на раду којима је био поверен посао надзора над наведеним објектом, нису извршили услуге стручног надзора за грађевинско занатске и електроинсталатерске радове фирме „Гарди”. Тиме су приказали обим и количину радова који реално нису били изведени на објекту.

Миливоје Вребалов и још два приведена који су прекјуче ухапшени пуштена су јуче по подне на слободу.

Југоисток

У Нишу је ухапшен Игор Новаковић (1970) председник Окружног одбора СПС и бивши директор „Југоистока” заједно са још пет особа.

Приведени су: П. В. (1983), бивши радник „Југоистока”, затим П. С. (1973), руководилац фирме „ЦИМ група”, Б. С. (1982), одговорно лице исте фирме, као и Н. С. (1978), руководилац агенције „Акаунт” и Н. Ј. (1977), запослен у „Телекому Србија”.

Они се терете да су злоупотребили службени положај. Сумња се да је Новаковић у августу 2013. године, обуставио поступак јавне набавке са Институтом за истраживања и пројектовања у привреди из Београда и без расписивања новог тендера и потписивања уговора ангажовао Привредно друштво „ЦИМ група”, за обављање менаџерских услуга у „Југоистоку”. Сумња се да је П. С. у својству одговорног лица доставио овој фирми већи број фактура од око 30 милиона динара које су предате финансијској служби тог предузећа.

Из МУП-а је саопштено да се И. Н. и П. С. терете да су од краја 2013. године и у току 2014. године, прибавили противправну имовинску корист на тај начин што су извлачили новац из фирме „ЦИМ група” преко две фантомске фирме из Ниша, које су регистроване од књиговодствене агенције „Акаунт”.

Такође, сумња се да су Новаковић и П. В. потписали уговор са Н. Ј. који обухвата активизацију услуге „бизнет тарифне опције” на одређеним службеним бројевима и одређен број мобилних апарата за један динар, намењеним „Југоистоку”, а да се, од 769 добијених мобилних апарата, 281 не налази у овој фирми. Установљено је да су се апарати, који нису били у поменутом предузећу, а за које је потписана отпремница, нашли на домаћем тржишту и да су могли да се купе у радњама у Нишу, као и у другим градовима Србије. Осумњичени се терете да су на тај начин прибавили противправну имовинску корист од око 6,3 милиона динара.

Новаковић се терети и да је у августу 2013. године, прибавио противправну имовинску корист од око 944.000 динара на тај начин што је одвезао и поправио службено возило у приватном ауто-сервису у Сврљигу, иако је имао потписан уговор са овлашћеним сервисом.

Ухапшенима је одређено задржавање до 48 часова, након чега ће бити спроведени надлежном тужилаштву.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Талас хапшења страначких кадрова

* Обавезна поља