Tibor VaradiТужбе Хрватске и Србије за геноцид пред Међународним судом правде ће бити одбачене, сматра професор међународног права, академик Тибор Варади.

Он је у изјави за „Мађар со“ подсетио да су се почетком деведесетих година догађали страшни злочини и у Хрватској, али да за разлику од Босне и Херцеговине, тибунал у случају Хрватске тужбе против геноцида није поднео.

„Не само да нико није осуђен за геноцид почињен у Хрватској, него нико није ни тужен за геноцид. Због тога није вероватно да ће ИЦЈ осудити било Србију, било Хрватску, јер је надлежан само за случајеве геноцида“ – каже Варади.

Констатовао је да је чињеница да су у фокусу биле државе, а не појединци, резултирала „прилично чудном атмосфером, у којој су национални симболи постали приоритети“.

Он је додао да многи „у процесу нису видели спор Хрватске и Србије, него хрватско-српски спор, заборављајући да се пресуда не односи на нације, него на државе и на њихове грађане“.

„Ако се рецимо Србија прогласи кривом и ако би се обавезала за плаћање ратне одштете, онда би ту одштету плаћали и војвођански Мађари, као и грађани српске националности. А уколико би се кривом којим случајем прогласила Хрватска, одштету би морали плаћати и српски грађани Хрватске, исто као што би је морали плаћати и сви остали грађани“ – рекао је Варади.

Он сматра да се у великом делу јавности уз овај процес везују иреална очекивања.

„Многи су очекивали да ће се напокон испоставити који је од два народа херој, а ко жртва, односно злочинац.Тако нешто се неће испоставити и ја се надам да пресуда неће подржавати оваква очекивања. Постојали су, и постоје српски злочинци као што постоје и мађарски, хрватски, босански, словачки, румунски, немачки, француски и амерички злочинци. Такође и све нације имају и своје хероје. Треба да размишљамо о појединцима“ – наглашава Варади.

Према његовом мишљењу, ако би пресуда одбацила и српску и хрватску тужбу, то би имало „отрежњујући ефекат“, односно „помогло би да се виде не само национални симболи, него и стварност“.

„Наравно, ако се одбаце обе тужбе, то не значи да се није десило ништа што би требало осудити. Догађале су се страшне ствари, чак и ако оне не достижу ниво геноцида. Никако не можемо заборавити на појединачну одговорност. Али ако се од симбола окренемо према конкретним људима, постаће могуће да у другоме видимо комшију“ – закључује Варади у изјави за Мађар со.

Лист подсећа да ће Међународни Суд у Хагу (ИЦЈ) свој суд у парницама у којима се Србија и Хрватска узајамно оптужују за геноцид, изрећи 3. фебруара.

Хрватска је тадашњу Југославију тужила још 1999. годуине због геноцида почињеног током ратова између 1991. и 1995, док је српска страна контратужбу поднела 2010. године. Парница је започета у марту прошле године, а саслушања су трајала пет недеља.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Тибор Варади о тужбама Хрватске и Србије

* Обавезна поља