Амерички председник Доналд Трамп, први пут од када је преузео дужност, састаје с неким страним челником. У посету му је стигла британска премијерка Тереза Меј.

Британска премијерка Тереза Меј и амерички председник Доналд Трамп сагласили су се да је потребно обновити специјалне односе Велике Британије и САД.

Председник САД рекао је на заједничкој конференцији за штампу с британском премијерком у Вашингтону да су односи САД и Велике Британије били једна од најјачих сила у историји.

Трамп је казао да САД поштују суверенитет британског народа и њихово право на самопоредељење, додајући да обе земље схватају да владе морају да одговарају радницима и обичним људима.

Британска краљица позвала Трампа да дође у Лондон

Према његовим речима, искуство које је имао док је пословао са Европом било је „јако лоше“, док су односи с Британијом били далеко лакши.

Амерички председник је навео да ће управо због тога излазак из Европске уније бити „фантастична ствар“ за Велику Британију.

Навео је да му је велика част што је угостио Терезу Меј у Белој кући, као прву страну званичницу са којим се састао од ступања на дужност 20. јануара.

Британска премијерка рекла је да је Доналд Трамп потврдио да су обе земље „непоколебљиво посвећене“ НАТО-у.Уочи састанка с Трампом, битанска премијерка положила је венац на гроб незнаног војника на војном гробљу Арлингтон. Говорећи на скупу Републиканске странке у Филаделфији, Меј је стала у одбрану међународних организација, као што је НАТО.

„Имамо прилику да поново заједно будемо лидери света који пролази кроз промене. Као одговор на те промене можемо или да будемо пасивни посматрачи, или да још једном искористимо прилику да водимо, да водимо заједно“, рекла је британска премијерка Тереза Меј.

Бела кућа је саопштила да ће Трамп у суботу отпочети разговоре са светским лидерима.

„Извући највише од прве пуне радне недеље. Већ сутра разговри телефоном са лидерима Француске, Немачке и Русије“, најавио је портпарол Беле куће Шон Спајсер.

Тереза Меј упозорила је у четвртак америчког председника Доналда Трампа да се не приближава превише свом руском колеги Владимиру Путину и поручила да би приступ Вашингтона требало да буде „ангажован, али опрезан“, преносе агенције. За Британију је, ипак, најважније да не изгуби положај на америчком тржишту.

„Нови трговински споразум између Британије и Америке мора да буде од користи за обе стране и треба да послужи нашим националним интересима. Мора да помогне расту наших економија и да обезбеди високо квалификоване, високо плаћене послове у будућности за радне људи широм Америке и Велике Британије“, каже Меј.

Доналд Трамп је први амерички председник који не даје подршку јединственој Европи, што је пракса још од Другог светског рата. Он је јасно поздравио излазак Британије из ЕУ.

Иако Британија и Америка шаљу Европи поруку да намеравају да остану најбољи стари пријатељи, поготово сада када се Лондон разводи од Брисела, није јасно шта у Европи могу да очекују од најнепопуларнијег америчког председника у новијој политичкој историји.

Биста Винстона Черчила поново краси Овални кабинет      

Председник САД Доналд Трамп показао је данас британској премијерки Терези Меј бисту Винстона Черчила која поново краси Овални кабинет у Белој кући.

Трамп је рекао да је „велика част“ што је биста враћена у Овални кабинет. Он је непосредно после уласка у Белу кућу у Овални кабинет вратио бисту Винстона Черчила, која је Обами била дуго трн у оку. Обама је био критикован због уклањања скулптуре с ликом некадашњег британског премијера.

Британски министар иностраних послова Борис Џонсон је раније рекао да је Обама бисту вратио британској амбасади, али је Обама казао да је склонио Черчила из Овалног кабинета, да би било места за бисту Мартина Лутера Кинга, и да је британског премијера преместио у ходник испред своје приватне канцеларије у Белој кући, где га сви могу видети.

Британска премијерка је казала да јој је „велика част“ што је у Белој кући.


Извор: Н-1

Оставите коментар

Оставите коментар на Тереза Меј први страни државник у посети Трампу

* Обавезна поља