kraljevoКРАЉЕВО – Тешка је била ноћ између 15. и 16 маја за грађане у поморавском делу код Краљева, а и за спасиоце. Вода је продрла чак километар и по од свог корита у приградском насељу Грдица, на десној обали реке а на страни села Опланића још око пет стотина метара, тако да је на овом подручју Западна Морава шира чак око два километра, јавља наш дописник из овог краја Мирољуб Дугалић.

– Ниво реке је за сат, два повећан око 3,5 метара и, колико знам, виши је од уобичајеног за 7,8 метара. Тако су у Адранима, Грдици, Милочајима… поплављене куће, њиве, штале, индустријска зона. Ибарска магистрала је код села Милочај у прекиду, а ми смо читаву ноћ евакуисали људе и стоку. У помоћ су нам пристигли полиција, војска, жандармерија, ватрогасци, јавна предузећа… са људством и механизацијом. Јуче смо у селима испод Гледићких планина спасавали путеве и мостове, али су реке, ипак, однеле десет већих и мањих мостова – истиче Радојица Кочовић, начелник Штаба за ванредне ситуације у Краљеву.

У Грдици је стање најтеже. Одатле је претходне ноћи евакуисано 350 људи који су смештени у хотел „Термал“ и Матарушкој Бањи. Из воде је избављено и 700 пилића, 50 свиња, 30 коза и 70 оваца.

Раде Пајчиновић, који са супругом и троје деце живи чак километар и по од обале Западне Мораве, прича: „Верујете ли да смо ноћас, нешто пре поноћи, сви морали кроз прозор да бежимо на суво. Унутра је сада око 60 центиметара воде”.

Нови поплавни талас Западне Мораве јуче по подне је стигао у трстенички и крушевачки крај, јавља Раде Станковић из крушевачког краја. У трстеничкој општини, а посебно у насељу Грабовац и Прњавор, прекјуче су се бранили од Љубостињске реке, а јуче им је још више запретила Западна Морава, која се излила из корита, претећи да поплави центар града. Председник општине Трстеник Мирослав Алексић поновио је јуче апел грађанима да не ризикују живот спасавајући имовину. До јуче по подне под водом се нашло више од 80 кућа, а град је остао без пијаће воде, јер су изворишта за водоснабдевање поплављена. Од Трстеника, због изливене Западне Мораве, јуче су била одсечена села Медвеђа, Велика Дренова, Угљарево, Планиница и Лободер.

Грађанима Трстеника је препоручено да не прелазе реку Старим мостом. Прети и рушење једног висећег моста.

Од јуче ниво помахнитале реке Колубаре стагнира и у време слања овог извештаја водостај је мањи око један метар. То је добра вест и за места низводно од Ваљева, пре свега за Лајковац, Лазаревац и Обреновац.

Најдраматичнија ситуација у Колубарском округу је на подручју Уба, где се излила река Тамнава са притокама. Две трећине овог места је под водом, на стотине кућа, фарми, стаја, пластеника за поврће и економских објеката. И неколико хиљада хектара ораница под усевима прекривено је воденим огледалом. Милан Михајловић, начелник одељења за ванредне ситуације за Колубарски округ, потврдио је нашем дописнику Буди Нововићу да је у овој општини до јуче евакуисано око 3.000 људи што, по свему судећи, неће бити коначни број. Саша Спасић, члан општинског штаба за ванредне ситуације, каже да је најтежа ситуација у убским селима: Брезовице, Врело, Црвена Јабука, Милорци и Лисо поље. Под водом је и велики број кућа у самој убској вароши и, по процени штаба, из тог дела ће морати да се евакуише више од 1.000 грађана.

У Осечини река Јадар се повлачи, али је и даље под водом више од 500 кућа, а у међувремену је евакуисано око 500 грађана. Са великим проблемима суочени су и у општини Лајковац где је евакуисано око 500 грађана. Највећи број саобраћајница и даље је под водом тако да је Лајковац још увек у некој врсти изолације. У Љигу су због квара трафоа мештани два дана без струје, а вода за пиће је неисправна. У Мионици је седам лица евакуисано из својих домова а реке Лепеница и Топлица направиле су велике невоље житељима више мионичких села.

Ваљево је од потопа са несагледивим последицама спасила брана Ровни на реци Јабланици која се налази 13 километара узводно. Критичног дана, од среде на четвртак, на недовршеној брани грађевинским материјалом затворен је део испуста, па је унутар будуће акумулације заустављено око пет милиона кубних метара воде пристигле из река Сушице, Јабланице и других вододерина. Представници града, штаба за ванредне ситуације и ЈКП „Колубара“ које газдује браном Ровни кажу да је изградња овог објекта поред водоснабдевања у функцији регулисања такозваних високих вода.

Око 200 грађана који су протекла два дана били евакуисани из својих домова из насеља Илиџа, Колубара 1 преко пута Железничке станице и Кнез Милошеве улице у центру града, почело је да се враћа у своје домове.

Од среде увече до јуче у подне, пуних 40 часова, на аутобуску станицу у Горњем Милановцу није приспео ниједан аутобус нити је с ње пошао, јавља Бошко Ломовић. Из града полазе четири важне саобраћајнице (ка Београду, Чачку, Крагујевцу и Пожеги), али све су биле ван употребе, било због одрона и поплава коловоза (Ибарска магистрала) или због високог нивоа воде на асфалту и оштећења (регионални путеви за Крагујевац и Пожегу). Штаб за ванредне ситуације у Прокупљу известио је да је протекле ноћи дошло до делимичног изливања реке Топлице у делу код Болутског камена, где се налазе и бунари за снабдевање града водом, али да за сада не прети већа опасност пошто је ниво реке у опадању. Излиле су се и неке мање реке и потоци тако да има поплављених кућа у селима Бресничић и Поточић, где је потопљена и трафо-станица.‛

Ипак, како је рекао за „Политику“ др Љубиша Ђурковић, председник штаба, све службе у општини су у непрекидној приправности, јер опасност од новог таласа поплава још није прошла. Наиме, сви водотоци у пределу Топлице сливају се са Копаоника, Радана и Јастрепца, а на овим планинама је снежни покривач дебео од 40 до 60 центиметара.


Крупањ

Јеленко Слатинац извештава да је Сава јуче око подне запретила да се излије у насеље 29. новембар у Сремској Митровици. Вода је пробила на месту где је некад био понтонски мост, који је повезивао Срем и Мачву. Иначе, водостај те реке је прешао границу ванредне одбране од 750 центиметара. У насељу 29. новембар радници Водопривредног предузећа „Сава“ су запречили пропуст понтонског моста челичним талпама и врећама с песком.

– Вода стално долази, међутим немамо већих проблема сем на овом месту где је затворен испуст. Вода брзо расте, прогноза је да ће водостај бити преко 850 центиметара, а то већ представља опасност и по град – каже Бранислав Недимовић, начелник Градског штаба за ванредне ситуације.

У Лајковцу без жртава

Позивајући се на информацију која је добијена од заменика председника општине Лајковац Горана Миловановића, из агенције „Приступ“ која је званични пи-ар ове локалне заједнице, прекјуче су обавестили дописништво „Политике” да је поплава однела две жртве. Наведено је да се ради о старијим људима, мушкарцу из села Јабучја и жени са периферије Лајковца.

Међутим, јуче смо утврдили да је старији мушкарац из лајковачког села Дубрав умро природном смрћу а старију жену са периферије Лајковца која се није јављала на телефон припадници жандармерије су пронашли живу у кући опкољеној водом у којој је иначе живела сама. У међувремену „ожаљен“ је и јадан старији човек из села Ћелије којег су спасиоци јуче пронашли живог и здравог.

Љајић: Најоштрије мере против оних који би да зараде на муци

Министар трговине Расим Љајић изјавио је јуче да је тржишна инспекција добила више притужби да поједини трговци користе ванредну ситуацију за неоправдано подизање цена појединих животних намирница, и најавио најоштрије мере против оних који злоупотребљавају овакво стање.

Инспектори ће против таквих подносити пријаве и о томе обавештавати Министарство унутрашњих послова, наведено је у саопштењу, у коме се истиче да је да је поступак рада Тржишне инспекције у условима ванредне ситуације ригорозан и подразумева најоштрије мере, казне и последице по оне који злоупотребљавају такво стање. „Грађане позивам да Тржишној инспекцији, која ће непрекидно дежурати док траје ванредна ситуација, пријавити све несавесне трговце који ову катастрофу насталу поплавама користе да незаконито и безобзирно зараде”, поручио је Љајић.

„Несавесни трговци на тај начин најдиректније крше Закон о трговини и све одлуке Владе о отклањању последица насталих катастрофалним поплавама”, упозорио је Лајић, најављујући најоштрије мере против они који злоупотребљавају ванредно стање, саопштено је из Министарства трговине.

Смедеревска Паланка без струје и воде

Смедерево  – У Подунавском округу најкритичније је у селу Раља код Смедерева где је бујични талас реке Раља срушио три куће, а мештани се свакодневно евакуишу. До јуче је на територији Смедерева поплављено више од 700 домаћинстава од којих је евакуисана 161 кућа и 556 особа, саопштио је Градски штаб за ванредне ситуације. У Смедеревској Паланци и околним селима од изливања реке Јасенице угрожено је више од 400 домаћинстава, највише у насељу Карађорђево, а евакуација траје од четвртка. Смедеревска Паланка јуче је остала без струје и воде. Ниво Јасенице јуче током поподнева почео је постепено да опада, па се очекује смиривање ситуације у том граду.

Критично је и у селу Колари код Смедерева одакле је евакуисан велики број мештана. Тамо је превентивно  искључен сеоски водовод и трафо станица, а мештани се пијаћом водом снабдевају из цистерне „ Водовода”. Искључене су и трафо-станице ЖТП и „Фрувита”, као и у школи „Бранислав Нушић” у Смедереву.

Шабачки крај плаве и Дрина и Сава

Шабац – Због изливања из корита дуж седам километара обале, река Дрина је поплавила око 500 кућа у Прњавору. Из села од 4.000 становника јуче је у преподневним евакуисано око 2.000 људи.

– Мештани су евакуисали и стоку, али како Дрина надолази, ускоро ће читаво село бити под водом. До моје куће вода само што није стигла – каже нам Предраг Срдановић, мештанин и члан градског штаба за ванредне ситуације.

Шабац се спрема за ударни талас на Сави који према прогнозама стиже у недељу и достићи ће 650 центиметара, а највиши ниво икада овде забележен био је 590. Водостај расте из сата у сат. Штаб за ванредне ситуације предузима све мере, а процењује се се да ће бити потребно ангажовање око 10.000 људи.

У току јучерашњег дана излио се Церски ободни канал, па су делови града под водом и до неких кућа може се стићи само чамцима.

Под водом су села поред Саве, Орашац, Миокус, Мрђеновац и део Орида, јер су се излиле притоке Саве, речице Думача и Добрава.

Крупањ одсечен од света

Крупањ – На подручју општине Крупањ, Јадар се излио у Завлаци, Мојковићу и Доњој Брштици, а излиле су се и све друге реке и речице на том подручју.

У прекиду је пут према Завлаци и Лозници, па је Крупањ одсечен од света.

Према информацији општинског кризног штаба, вода је пробила насип код болнице и гимназије, док је река Кржава однела и део бетонског моста у Крупњу.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Тешка ноћ у Србији

* Обавезна поља