tim_dzudaВАШИНГТОН – Црна Гора се својски труди да обезбеди себи позивницу за чланство у Северноатлантској алијанси на Самиту НАТО у Велсу 4. и 5. септембра ове године. Крајем маја је у Будви одржан и велики безбедносни форум који је црногорска власт покушала да представи као последњу станицу пред позив за придруживање који би, према надањима Подгорице, могао да уследи на Самиту у Британији.

Међутим, британски новинар Тим Џуда је на свом Твитер профилу пре неколико дана описао атмосферу у црногорској амбасади у Вашингтону као суморну. „Суморно је време у Вашингтону, али и у амбасади Црне Горе, изгледа да нема ништа од чланства у НАТО“.

Џуда није појашњавао на чему заснива овакав утисак, али подсећа на речи Џонатана Мура, директора одељења за Југоисточну Европу америчког Стејт департмента.

– Црна Гора не може да очекује позив са тако великим бројем нерешених убистава и напада на медије – јасан је био Мур.

Подсетимо, црногорска влада је проценила да је управо криза у Украјини шанса да та земља постане део НАТО, те је тим поводом премијер Мило Ђукановић путовао у Ваштингтон где се неуобичајено оштро изјашњавао о потезима руске владе према суседној Украјини.

Уследиле су и санкције Црне Горе Русији, које, иако по обиму сасвим симболичне, ипак показују да мала европска држава покушава да акутну кризу и оживљавање идеје ширења НАТО искористи да јој се можда мало и прогледа кроз прсте.

Иако у Црној Гори постоји значајан отпор прикључењу алијанси, влада је проценила како би то на спољнополитичком плану донело далеко више користи него штете. Проблем је што Вашингтон на прилике не гледа исто.


Извор: Vesti.online

Оставите коментар

Оставите коментар на Тим Џуда – Мило се џабе умиљавао НАТО-у

* Обавезна поља