Доналд Трамп је лидерима Г-7 у Канади рекао да Крим припада Русији јер сви становници тог полуострва говоре руски – објавио је онлајн лист Базфид њуз, позвавши се на свој „дипломатски извор“.

Тврди и да је председник САД довео у сумњу сврсисходност подршке коју водеће западне земље пружају Украјини. Притом је нагласио да је „једна од најкорумпиранијих земаља у свету“.

Базвид њуз наглашава да још није јасно да ли се Трамп шалио поводом Крима, тестирао лидере осталих земаља из Велике седморке, или најавио радикалну промену политике САД према и Русији и Украјини.

Ако поводом овога и могу бити сумње (да ли је „извор“ верно пренео речи америчког лидера или није), то није случај са оним што је сам рекао у интервјуу за Фокс њуз.

А рекао да се залаже за повратак Русије у Г-7, односно за обнову формата Г-8, зато што би тако лакше „решавао међународне проблеме“.

Притом је био и отворен и јасан:

„Потрошили смо на самиту (у канадском граду Ла Малбеу) безмало четвртину времена на Русију. Стога сам себи рекао: „Зар онда не би било боље да је Русија овде?“ Док смо били за вечером, да је поред мене седео Владимир Путин, ја бих му рекао: „Да ли бисте били љубазни да се повучете из Сирије? Или: да ли бисте били добри да се повучете из Украјине?“

Одмах је додао да он није за Русију него за Сједињене Државе и објаснио:

„Мислим да бих са њима (Русијом) имао добре односе. У сваком случају, могли бисмо да боље разговарамо него преко телефона. Да је Путин био у Канади, имао бих прилику да га замолим да уради оно што је боље за свет, за нашу земљу (САД), а и за њега“.

Трамп је на крају изразио пуну увереност да ће се САД и Русија за време његове владавине више међусобно уважавати него за мандата његових претходника у Белој кући.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Трамп – Крим припада Русији!

* Обавезна поља