Говор тела америчког председника Доналда Трампа током самита НАТО у Бриселу открива да он баш и није у најтоплијим односима са кључним савезницима САД.

Међутим, овога пута – барем за сада – није никога гурнуо.

Трамп је дан почео напетим састанком за доручком са генералним секретаром Алијансе Јенсом Столтенбергом, током којег му је држао придике о недовољним улагањима држава чланица и жалио му се на немачки споразум о гасоводу с Русијом, преноси АП.

Руку прекштених преко груди, Трамп је гестикулирао обраћајући се Столтенбергу и више пута га прекинуо током његовог излагања.

Њихови наредни сусрети у седишту НАТО били су формални и мање напети, па су се двапут руковали и ћаскали пред новинарима, али су ти моменти били површнији него Столтенбергови прилично срдачнији сусрети с другим лидерима, примећује америчка агенција.

Иако је сврха самита светских лидера обично представљање јединственог фронта пред остатком света, Трамп је на свом другом самиту, као и на првом, одмах „загрмео“ с јавним притужбама на недовољне издатке чланица за одбрану и на немачко-руски споразум о гасоводу.

Показивање јединства је, очито, на другом месту председнику коме је „Америка на првом месту“, а то је и показао, наводи АП.

У тренуцима које су камере забележиле, Трамп се често „сепаратисао“ од већине својих колега, посебно од оних са којима је имао јавне размирице, као што су британска премијерка Тереза Меј, немачка канцеларка Ангела Меркел и канадски премијер Џастин Тридо.

Када су лидери изашли из блиставе зграде НАТО у Бриселу ради традиционалне заједничке фотографије у дворишту, Трамп је одуговлачио иза њих и углавном разговарао с турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом и хрватском председницом Колиндом Грабар-Китаровић.

Вративши се унутра, такође одуговлачећи, Трамп је углавном стајао са члановима своје делегације, пре него што је, на крају, на брзину извео туру тапшања по леђима међу колегама из света, укључујући Терезу Меј.

Трамп је раније данас оштро критиковао Немачку јер је, како је навео, „под тоталном контролом“ и „заробљеник“ Русије, а то је рекао замеривши Немачкој због споразума о довођењу руског гаса директно у ту земљу.

Меркел му је одговорила, нагласивши да Немачка сама доноси своје одлуке.

Када су се, неколико сати касније њих двоје састали, Трамп је новинарима, међутим, рекао да је са канцеларком „у веома добрим односима“.

Тај коментар показује како Трамп често настоји да избегне сукоб с људима када се са њима нађе очи у очи, док, насупрот томе, користи неретко много оштрију реторику када им говори иза леђа, констатује америчка агенција.

АП подсећа да је Трамп изазвао многобројна реаговања када је, на прошлогодишњем самиту НАТО, гурнуо црногорског премијера Душка Марковића како би стао у први ред групе лидера када су ушли у нову зграду седишта Алијансе.

Најављујући овогодишњи самит, америчка агенција је претпоставила да „овога пута неће бити гурања за место у првом реду“, јер Црну Гору на овом самиту представља председник Мило Ђукановић.

„Бивши кошаркаш, Ђукановић је дефинитивно виши од Трампа“, закључио је АП.


Извор: Танјуг/Б 92

Оставите коментар

Оставите коментар на Трамп у Бриселу – Америка испред савезништва

* Обавезна поља