miroslav-parovic_520x320Трећа Србија од државе захтева да хитно стави ван закона организацију КАНВАС, чији је идејни творац некадашњи лидер Отпора Срђа Поповић, саопштила је та партија.

Зашто ова партија деснице, чију су забрану у децембру прошле године тражиле неке невладине организације, сада инсистира да се ван закона стави Поповићев Центар за примењену ненасилну акцију? Можда и зато што је тада њихову забрану тражио управо КАНВАС?

Трећесрбијанци тврде да ће забрана Поповића бити чин који ће помоћи очувању стабилности Србије јер, сматрају они, људи окупљени у Канвасу активно раде и на мобилисању снага које политику из институција пребацују на улице.

У овој партији још додају и да се „све више спекулише о улози Канваса у демонстрацијама у Македонији, али и у припремама протеста у Бањалуци”.

Зашто је Срђа Поповић изазвао толики немир у Трећој Србији, која партиципира у владајућој коалицији у Новом Саду?

Центар за примењену ненасилну акцију (Канвас) основан је 2004. године од стране некадашњих отпораша и бави се „ненасилним методама“ за решавање друштвених сукоба или, жаргонски речено – извози револуцију. У јавности се често полемише о улози ове организације у „арапском пролећу”, рушењу режима египатског председника Хоснија Мубарака, сукобима у Украјини…

Мирослав Паровић, председник Треће Србије, изјавио је за наш лист да би државни органи хитно требало да провере рад Канваса, будући да су га Уједињени Арапски Емирати прошле године ставили на списак терористичких организација.

У току јучерашњег дана неколико пута смо покушали да добијемо коментар Срђе Поповића на оптужбе које на његов рачун поново стижу из Треће Србије. Ипак, није одговарао на позиве и поруке.

Да подсетимо, Поповић је прошле године у новембру изјавио да је Канвас грешком сврстан међу терористе и да су упутили писмо амбасади Уједињених Арапских Емирата са жељом да изгладе неспоразум. Још није познато да ли је неспоразум изглађен. Поповић је више пута у медијима истицао да је његова организација посвећена ненасилној борби и мирним променама у друштву. За своје делање побрали су неколико међународних признања, а пре неколико година Срђа Поповић се нашао међу 100 глобалних мислилаца по оцени америчког политичког магазина „Форин полиси”.

Међутим, Паровић не одустаје. Он указује да једна од држава са којима имамо тако добре економске односе сматра Канвас терористичком организацијом и да при том Уједињени Арапски Емирати и Србија имају заједничку авио-компанију, чије услуге сигурно користи Срђа Поповић. – Замислите какав утисак на представнике Емирата оставља чињеница да држава не проверава рад оваквих удружења. Држава би требало детаљно да испита деловање Канваса – изјавио је наш саговорник уз опаску да су поједине организације, попут Образа, забрањене и због много наивнијих ствари.

parovic-srdja-popovic-640x482

Паровић је позвао државу да испита улогу Канваса у дестабилизацији Балкана, будући да поједини македонски стручњаци, како каже, указали на учешће ове организације у демонстрацијама у овој земљи. Тако су, истиче наш саговорник, и руски аналитичари писали о обуци украјинских демонстраната коју спроводи Канвас. Поповић је, међутим, неколико пута раније демантовао да обучава руску опозицију.

Али Паровић позива Поповића да га тужи, као што му је некадашњи отпораш обећао зимус. На тај начин, верује шеф Треће Србије, добиће прилику да пред државним органима изнесе доказе о терористичком деловању његове организације.

– Очигледно је да ова држава има двоструке стандарде. На други начин гледа на петооктобарске победнике и остале грађане. Српским држављанима забрањено је да ратују за друге државе, а рад Канваса нико не проверава – изричит је Паровић.

Средином децембра прошле године представници Треће Србије најавили су да су у току припреме за државни удар који припрема група младих људи који су учествовали у „обојеним револуцијама”, а да је међу њима и Срђа Поповић. Том приликом Поповић је позвао државу да реагује и нагласио да такве изјаве не могу проћи некажњено. Да ли ће Срђа реаговати овога пута?


Извор: Политика

Коментари

5 Коментара на Трећа Србија поново против КАНВАС-а

Оставите коментар

Оставите коментар на Трећа Србија поново против КАНВАС-а

* Обавезна поља