Након Маргаритиса Схинаса и Маје Коцијанчић, који су се прописно избрукали у покушају да објасне зашто је за ЕУ шиптарски сепаратизам прихватљив  а каталонски није, пред новинаре је изашао и трећи ЕУ-портпарол са истим задатком. То је Александар Винтерштајн, портпарол Европске Комисије. Он је прво поручио да ће ЕК одговорити Србији на најављено Вучићево писмо, за које смо у међувремену сазнали да ће га у џепу имати Ана Брнабић, када следеће недеље дође у Брисел.

„Можете бити сигурни да ће наш одговор бити добро припремљен и представљен. То је увек случај са нашим одговорима и не видим зашто би било ишта другачије у овом случају”(1) – казао је он, након чега се прихватио знатно тежег дела посла да објасни како став ЕУ да се „случајеви Косова и Каталоније не могу поредити” није промоција двоструких стандарда.

Како би у томе успео “трећи порпарол” увео је у игру додатно појашњење како се ЕУ у случају Шпаније руководи „Продијевом доктрином”, према којој се унија не меша у унутрашња уставна питања земаља чланица, а која иначе каже “да отцепљена територија може напустити државу чланицу ЕУ и постати поново део ЕУ само ако је независност стечена у складу са уставом земље коју је напустила”.(2)

И пре него поменемо шта је рекао о Косову јасно је да се господин “трећи портпарол” упетљао и од “двоструких” направио “троструке” стандарде. Очигледно је, наиме, да се Продијева доктрина односи на хипотетичку ситуацију која настаје када се и ако нека отцепљена територија појави са захтевом да постане нова чланица ЕУ, што уопште сада није случај и што нема везе са аргументима Каталоније којима она образлаже своје право на “независност”. Дакле, тај нови “стандард” (тзв. “Продијеву доктрину”) о коме говори  Винтерштајн, за сада нема везе са Каталонијом, која још није прогласила независност нити пријем у ЕУ тражи, па је потпуно нејасно зашто га “трећи портпарол” уопште помиње.

Када је Косово у питању, Винтерштајн  је подсетио како се Европска комисија позива на закључке Савета министара ЕУ од 17. марта 2008. године када је договорена заједничка реакција на декларацију, у којој је Приштина прогласила независност. „Савет наглашава да је Косово sui generis случај и напомиње да ће земље чланице, у складу са својим националним праксама и међународним правом, одлучивати о својим односима са Косовом”(3), наводи се у том закључку, али “трећи портпарол” мало заборавља да је та безумна формулација срочена због подељености чланица по питању самопроглашења косовске независности и да никада нико није ни покушао да објасни зашто би Косово било sui generis. А у тако сложеним случајевима свакако да одговор на питање “Зашто” не може бити само “Зато”, и готово.

Још је бесмисленије када се институција попут ЕУ позива на закључке једног свог тела као аксиом или мерило вредности. Тим пре што је тај закључак у супротности са званичном Резолуцијом УН (Резолуција 1244), која не оставља простора за било какве sui generise.

Такође, подсећање Александра Винтерштајна на немуште закључке Савета министара из 2008., поново отвара питање по ком основу бриселске институције отворено промовишу косовску независност и са том пара-државом отварају приступне преговоре ако је, тим закључцима, чланицама већ препуштено да са Косовом утврђују односе самостално?!? То што српска дипломатија то питање не поставља, него по Бриселу пева “Миљацку”, не значи да то питање није отворено.

Све у свему и трећи ЕУ портпарол се уплео у катаконско-косовски чвор и прописно избрукао. Чекамо четвртог…

А том четвртом саветујемо да прочита шта је о тој теми коментарисао утицајни, и Србима не баш наклоњени, Дојче Веле. Они пишу да „не постоји право на сепаратизам” и да каталонска влада неће моћи да се позове ни на међународно, ни на европско право као што ни Косово није „постало независно правно, већ политички”.(4)

Како би рекла српска народна мудрост – за паметног човека је и комарац музика … 

____________________________________________

 

  1. www.politika.rs/scc/clanak/390186/Dojce-vele-Kosovo-nije-pravno-nezavisno
  2. Исто
  3. Исто
  4. Исто

 


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Трећи портпарол и каталонско-косовски чвор

* Обавезна поља