Разговарамо са људима и охрабрујемо их да гласају, јер ће мала излазност значити да ће пресудити гласови људи који ће као радници јавних предузећа и установа морати да изађу и гласају по налогу, за Српску листу, наводи за Данас Оливер Ивановић, председник Грађанске иницијативе “Србија, демократија, правда”, говорећи о својој кампањи за градоначелника Северне Митровице. Локални избори на Косову биће, подсетимо, одржани, 22. октобра.

*Изјавили сте да Српска листа врши притиске на кандидате ГИ СДП. О чему се ради и да ли и Ви осећате притиске на „сопственој кожи“?

– Притисци су почели још са расписивањем избора. Листу кандидата смо држали у тајности до последњег момента али онога тренутка када је смо је доставили Централној изборној комисији, она је постала јавна са свим подацима о нашим кандидатима. Од тог тренутка креће кампања застрашивања, телефонски позиви, „добронамерне“ сугестије пријатеља. Претње сменама на радном месту, па и отпуштањем постале су свакодневне. Прекид специјализације нашем кандидату за одборника, након што је три и по године провео у Крагујевцу, са “провидним” образложењем да је „потребан служби“, јесте више него очигледан пример санкционисања непослушности… Мени су запалили аутомобил који није нов, али је једини који сам имао. Не верујем да су хтели да мене застраше, јер је то бесмислено, али су намеравали да застраше људе око мене, читав град.

*Шта мислите о Вашем противкандидату на изборима из редова Српске листе Горану Ракићу?

– Ма, познајем човека одлично, и не мислим ништа. На име и презиме не би освојио више него гласове породице. Велика је машинерија упрегнута да му помогне, па се питам да ли ми је такмац Влада Србије, са свим канцеларијама , логистиком и буџетима, или неки кандидат из града?

*Какав изборни резултат очекујете?

– Ако успемо да спречимо крађу, а упознали смо све њихове трикове које су до сада користили до сада, верујем да је наша победа неупитна. Могући су инциденти на сам дан гласања, када буду схватили да нису убацили довољно гласова. На прошлим изборима су поразбијали кутије.

*Колико Вам значи подршка прослављеног ватерполисте и председника општине Нови Београд Александра Шапића? Како коментаришете то што је он у Митровици дочекан и звиждуцима?

– Александар Шапић је само први од много јавних личности који су подржали наш покушај да грађанима пружимо прилику за избор. Да побољшамо локалну самоуправу и решимо нагомилане комуналне проблеме, уредимо град. Шапић има велико искуство у општини која је десет пута већа, али су проблеми слични као наши. Жалосно је што су људи изманипулисани или насилно доведени пред канцеларију СДП да протестују,а да им нико могао да објасни зашто. Дошло их је око 60, али је остало само њих 24, истог тренутка кад су схватили да треба да звижде човеку који је у једном дану учинио више за Србију од оног што ће налогодавци ове срамне акције учинити у свом читавом животу!

*Како гледате на Харадинајеву изјаву да ће Албанцима са југа Србије ускоро бити омогућено да добију пасош и држављанство Косова?

– Не треба потценити такву изјаву јер то они могу да ураде, али не схватам шта би добили тиме, заменити пасош са којим могу да путују свуда по Европи за исправу са којом морају имати визу!? Мислим да је на Косову почела кампања за ванредне парламентарне изборе.

* Очекујете ли да ће ускоро бити формирана заједница српских општина или је то „чекање Годоа“?

– Не верујем да ће Албанци са Косова икада формирати ЗСО, осим ако је то нека потпуно безначајна организација. Албанци не желе да ми уз ЗСО будемо опремљени додатним капацитетом који ће подићи могућности и политички утицај Срба. Такође не могу да промене опште мишљење да Србима не треба чинити нове уступке, јер су до сада по њиховом мишљењу направили довољно.

* Може ли недавни исход референдума у Каталонији, према Вашем мишљењу, да утиче на даља признања независности Косова?

– Случај Каталоније, али још неколико сличних у Европи, често сам помињао као аргумент зашто косовско питање не треба решавати на брзину. Сада се види најочигледније да је преседан овде охрабрио друге да крену тим путем… Сигуран сам да су многи који су се олако одлучили да на брзину прихвате америчку иницијативу око признања Косова, сад предомислили схватајући сву погубност тако донете одлуке, али је сада теже то исправити. Успориће нова признања, а ни Американци нису више толико заинтересовани за даљу промоцију квази државе.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Оливер Ивановић о долазећим изборима на Космету

* Обавезна поља