Председник Србије Александар Вучић  поручио је јуче у Мостару да је најважније да се између Србије, Хрватске и БиХ гради мир и стабилност, као и јачање економских и трговинских односа. Вучић је после трилатералног састанка, првог после 2012. године, са челницима БиХ и Хрватске, рекао да разговори између званичника три земље никада нису „слатки и једноставни”.

„Наше је да направимо оквире у којима ће се људи осећати сигурно, да могу радити и зарађивати више и живети боље”, казао је председник Србије на заједничкој конференцији за новинаре, преноси Бета. Он је позвао све људе из БиХ да дођу на Сајам привреде, који ће бити одржан следећег месеца у Мостару, додавши да је Србија земља пријатељ сајма и да ће ове године на сајам довести највећи број излагача.

Председник Вучић, трочлано Председништво БиХ – Драган Човић, Бакир Изетбеговић и Младен Иванић – и председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић, сагласили су се да је састанак који су одржали био изузетно користан. Челници ове три државе су разговарали о стратегији проширења ЕУ на западни Балкан, јачању сарадње у различитим областима инфраструктуре, грађењу јединственог тржишта и заједничком наступу, као и о питању демографије.

Председавајући Председништва БиХ Драган Човић изјавио је да је састанак челника БиХ, Србије и Хрватске у Мостару био шанса да се отворе одређена спорна питања између три државе, која дуго времена оптерећују односе ових земаља. „Теме су биле економски, социјални и демографски приступи проблематици наше три државе. Суштина састанка је била стратегија ЕУ у вези са проширењем и тражили смо заједничке тачке за побољшање односа”, казао је Човић на конференцији за новинаре. Он је истакао и да је на састанку договорена „подршка пријатеља из Србије и Хрватске” у грађењу могућности да и БиХ интензивније крене ка европском путу.

Захваливши на добродошлици коју су јуче уприличили функционери БиХ, председник Србије је додао да се нада даљем развоју међусобних добрих економских односа. „Важно је направити оквир у којем ће се људи осећати сигурно и слободно, како би се више запошљавали, али више и зарађивали”, поручио је Вучић у Мостару и додао да је његов предлог да следећа трилатерала буде одржана у Новом Саду.

Човић је захвалио Грабар Китаровић и Вучићу на доласку у Мостар и на шанси за отварање питања која могу да стабилизују односе трију држава. „Суштина састанка је била стратегија ЕУ што се тиче проширења и тражиле су се тачке на којима можемо унапредити односе”, казао је Драган Човић након састанка и додао да желе да граде регионални економски амбијент који може бити „бољи него што је данас”. Бошњачки члан председништва Бакир Изетбеговић је оценио да је стратегија ЕК о проширењу на западни Балкан документ у којем БиХ види шансу да почне да решава оно што је њен, али и проблем сваке земље појединачно.

Говорећи о билатералним питањима, Изетбеговић каже да је инсистирао на формирању радних група које би коначно интензивније радиле на припреми решења за отворена питања на више нивоа. „Ми та питања не можемо решити за два сата. Ми само можемо направити листу тих питања”, рекао је Изетбеговић и као ургентни проблем Сарајева и Загреба навео најављену градњу Пељешког моста. Што се Србије тиче, лидер Бошњака је навео потребу директнијих контаката у вези са инфраструктуром и градњом аутопута Београд–Сарајево–Београд.

(Фото Танјуг)

Мост Љубовија–Братунац скраћује пут за 300 километара

Председник Србије Александар Вучић позвао је јуче чланове Председништва БиХ да помогну у решавању питања отварања моста Љубовија–Братунац у корист грађана обе земље. Вучић је подсетио да је мост завршен и да стоји, а његовим отварањем би, каже, пут грађанима са обе стране Дрине био скраћен за 300 километара. Он је нагласио да је отварање моста веома важно питање и да верује да ће бити решено. Српски члан председништва Младен Иванић је нагласио да је мост од изузетног значаја и да стоји због њега споразум о обнови свих мостова на Дрини. Указао је да проблем није у односима БиХ и Србије, већ унутар БиХ. Изетбеговић је тврдио да се ради о имовинско- правним односима које не решава Савет министара БиХ.

Изетбеговић: Тешко ћемо решити питање границе због избора

Председник Србије Александар Вучић је истакао да је Србија дала конкретне предлоге за решење границе између БиХ и Србије, који је компромисни, а бошњачки члан председништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је да не треба очекивати решење у наредних седам месеци, јер је Босна у предизборном периоду. Упитан може ли питање границе БиХ и Србије бити „камен спотицања” на путу двеју држава ка ЕУ, Вучић је објаснио да је пре пет месеци, након састанка у Сарајеву, Србија спремила један предлог, који је представила босанској страни. „Мислим да поједини представници у БиХ, или боље да кажем да су двојица од тројице чланова председништва склона да прихвате тај предлог”, рекао је.

Србија је предала предлоге које сматра да су компромисни и о којима је спремна да настави разговор, рекао је Вучић и указао да је предлог који се односи на 373 километра границе онај за који би се могло наћи брже решење. На то је Изетбеговић рекао да је у интересу обе земље да се ово питање реши, али да је тешко да до тога дође у наредних седам месеци с обзиром на то да је ово изборна година у БиХ и да ће они бити одржани почетком октобра. „Налазимо се пред изборима и сваки проблем се диже на квадрат у предизборним месецима”, рекао је бошњачки члан председништва.

Изетбеговић је устврдио да Србија има захтеве око девијације и измене границе код хидроцентрала, као и куда пролази пруга, те додао да за девијације „нема шанси”, али да се може и мора наћи функционално решење. Додао је да постоје тврдње у БиХ да су две земље заједно градиле те хидроцентрале (Зворник и Бајина Башта) и да Србија то негира. „То су ствари које не решавају председници и не може се солуција наћи на само једном састанку, већ се мора почети са решавањем на нижим нивоима, где ће експерти ући у детаље. Ако се не може решити на тај начин, преостаје нам арбитража од чега не бежи БиХ”, уверавао је Изетбеговић, преноси Танјуг.

Вучић је одговорио Изетбеговићу истакавши да је бошњачки члан председништва „изнео нетачне ствари” јер, како је рекао, у предлогу који је Београд доставио Србија не тражи никакве девијације. „Видим да он није читао тај предлог. То што је рекао је стари предлог, који је садржао девијације границе. Овде не причамо о стотинама хиљада хектара, већ о 14 или 37. Србија не жели да добије за себе више, већ је понудила квалитетнију земљу у замену”, прецизирао је председник Србије. Подсетио је и да је Србија једина доставила папире у вези са изградњом хидроцентрала, односно експропријацијом земљишта с друге стране Дрине, а да од Сарајева није стигао ниједан папир о контраулагањима. Вучић није искључио могућност да питање границе између БиХ и Србије буде решено кроз добијање права на коришћење земљишта на 99 година, а ту је поменуо и пругу Београд–Бар, чији део иде кроз БиХ, а за који је Србија нудила квалитетније земљиште и то по систему километар за километар.

Вучић о састанку трилатерале

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Мостару, где је учествовао је на трилатералном састанку са лидерима Босне и Херцеговине и Хрватске, да Србија са тим земљама жели најбоље могуће односе и додао да се на таквим скуповима постиже „оно што је за људе најважније”.

„То бих у три тезе дефинисао – мир, стабилност, напредак економских односа”, истакао је Вучић у интервјуу за РТС.

Он је указао да, што се тиче трговинске размене и економских односа са Хрватском, Србија има раст у 2017. години у односу на 2016. за 14,2 одсто, а са БиХ 13,1 одсто, и додао да су те две земље неки од наших најзначајнијих партнера.

Вучић је подсетио да је размена са БиХ 1,7 милијарди евра, а са Хрватском 1,27 милијарди, и да је са обе земље већа покривеност увоза извозом.

„То су изузетно значајни, стратешки партнери за Републику Србију. Можемо да имамо такве односе само ако чувамо мир и стабилност. Поштујемо Републику Хрватску, поштујемо БиХ, желимо најбоље могуће односе и радимо на томе. Наши односи нису ни слатки, нити бајковити, нити ту има много дивних речи, али морате да решавате проблеме и да се бавите тим проблемима”, истакао је председник Србије.

Он је додао да на сајам у Мостару, који се одржава за месец дана, из Србије долази највећи број српских компанија до сада.

„Овде је реч о једном додатном тржишту које није само Бањалука, Бијељина, Требиње, где су српски производи најприсутнији, чак и Сарајево где имамо до одређеног степена и одређеног процента присуство наших компанија и наших производа. Овде је реч и о ширем тржишту Западне Херцеговине, Западне Босне и промоцији наше привреде, прављењу контаката измеду наших бизнис популација, пословних људи”, напоменуо је Вучић и додао:

„Рекао бих, још боље успостављање односа између Србије и БиХ с једне стране и, ако хоћете, с друге стране са представницима хрватског народа који, са ове стране Неретве, ка Широком Бријегу, доле ниже ка Чапљини, Грудама, Посушју и тако даље, живе у већини. И то је, мислим, од стратешког интереса за Републику Србију. Тако смо се понашали, тако ћемо да се понашамо. За месец дана опет смо у Мостару. Овде нас увек лепо дочекају, приме и очекујемо да то буде додатни помак у развоју наших економских односа.„

Упитан да ли је састанак у Мостару био више битан у смислу поштовања смерница из Стратегије ЕУ за Западни Балкан о поправљању добросуседских односа, или је више био битан као наставак покретања конкретних инфраструктурних и других пројеката са састанка у децембру у Београду, Вучић је рекао да су „све стратегије дивне” и да је „супер шест иницијатива и стратегија за проширење ЕУ”.

„Али ја сам човек који је, као што знате врло конкретан и о конкретним стварима сам и овде говорио. О нашим ауто-путевима, о нашим мостовима, о томе да нам камиони не стоје по 15 сати на граници, да даље увећавамо нашу економску размену, да решавамо наша отворена питања. То су ствари о којима ја умем да говорим. А ја да будем филозоф који ће да решава питања за 25 година, па јавља ми се како ће то да изгледа за 25 година, стварно нисам у стању. Немам те могућности какве је имао Љубиша Трговчевић или не знам ко други да могу то на такав начин. Али да се бавимо конкретним проблемима, то можемо”, истакао је он.

Он је поновио да су разговори у Мостару били отворени – „нимало лаки и слатки, али конкретни”.

„То увек јесу добри разговори. Много бољи него да нешто уопштено причате што нико не разуме. Чекаћемо наше пријатеље из БиХ и Хрватске у Новом Саду. Мислим да ће то бити одлична прилика за даљи наставак наше сарадње и за промоцију још бољих односа”, рекао је председник Вучић.


Извор: Агенције, ЦЕОПОМ-Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Тројни састанак Босне, Хрватске и Србије у Мостару

* Обавезна поља