kriza-sadВАШИНГТОН –Америчка економија и поверење потрошача претрпели су озбиљну штету због двонедељне блокаде савезне владе, а очекује се и нови ударац на већ успорен привредни раст земље.

Иако су се тржишта акција током јучерашњег пословања опоравила, аналитичари су указали да постоје јасни докази штете и упозорили да би наставак политичких сукоба у јануару могао изазвати нове бољке, преноси Франс прес.

Делимична обустава рада америчке владе, која је наступила 1. октобра, могла би умањити годишњи привредни раст САД за 0,5-0,6 одсто у четвртом кварталу, процене су кредитних агенција „Мудис” и „Стандард и Пурс (С&П)”.

Како наводи С&П, блокада америчке владе коштала је економију те земље 24 милијарде долара, јер је више хиљада државних службеника било приморано да оде на неплаћени принудни одмор, пошто је влада одложила многе уговоре, а национални паркови, који су од кључног значаја за туризам, били затворени.

Због тога, неколико економиста је смањило прогнозе привредног раста САД за четврти квартал на око два одсто, што је једва довољно за генерисање нових радних места неопходних за обарање незапослености.

Како наводи већина економиста, америчка централна банка (Фед) ће вероватно уочити потребу да задржи подстицајне мере до краја ове године, ако не и дуже, како би умањила негативне последице кризе.

„Суштина је да је блокада владе нанела штету америчкој економији”, наведено је у саопштењу С&П-а.

Јучерашњим договором демократа и републиканаца у Конгресу окончана је обустава рада федералне владе, договорено њено финансирање до 15. јануара, и подигнута граница задуживања до 7. фебруара.

Њихов договор подстакао је снажан раст акција на Волстриту, уз пораст вредности деоница од скоро 1,4 одсто.

Међутим, јучерашњи извештај Феда, познатији као „Беж књига”, показује да је дошло до успоравања у појединим секторима америчке економије у поређењу са извештајом од 4. септембра.

У извештају се указује на пораст неизвесности, што је пре свега последица блокаде владе и бојазни од неподизања границе јавног дуга.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Цена двонедељне блокаде 24 милијарди долара

* Обавезна поља