zoran-petrovic„19. август је дан националног поноса. Тачно пре сто година наши херојски преци извојевали су легендарну победу у Церској бици. Понизили су моћну, бахату, десетинама пута јачу Аустроугарску царевину и обезбедили Србији историјску легију части међу европским народима. Тако каже историја.
Нажалост, јуче је српска штампа понизила и херојске претке и успомену на њих!“

Ево како је штампа у Србији забележила један од најблиставијих датума српске националне историје…

„Осим часног изузетка, `Вечерњих новости` које су фотографијом на насловној и текстом на унутрашњим странама дале значај овом великом датуму, у свим осталим дневним листовима готово ни слова о стогодишњици Церске битке.

– `Курир` који се некад љутио због преписиваног му подругљивог слогана – купују се на трафици а нису новине – не само на насловној страни, већ ни у некој маргиналној рубрици није објавио ни једну једину реч о јубилеју Церске битке. Али је зато `Курир` уредно, на чак осам страна обавештавао своје читаоце (а какве новине такви и читаоци), којој естрадној певаљки су испадале сисе, ко је и где показивао задњице у бикинију, за кога ће се удавати трећеразредна играчица.

– Млађи `Куриров` таблоидни брат `Информер` имао је исти однос према датуму националног поноса. Ни на насловном, ни на било којој другој страни ни једно једино слово. Церска битка за `Информер` не постоји.

Али, ако се у сектору жуте штампе подилажење најнижим укусима некако и подразумева, однос оних који планирају да међу читаоцима буду доживљавани као сервис за новинаре од угледа и респекта, према стогодишњици Церске битке њихов однос просто запрепашћује.

– `Политика`, која би и даље да има предзнак националне новинарске институције, понела се према историјском јубилеју идентично као `Курир` и `Информер` – ни реч, ни слово, ни фотографија. Шта би на ово рекли Политикини легендарни оснивачи браћа Рибникар?

stampa-o-cerskoj-bici– `Блиц тврди да је најчитанији. Резултат – ни реч, ни слово, ни фотографија о Церској бици. И у `Блицу` победа Срба на Церу је непожељна рубрика.

– Частан изузетак су `Вечерње новости`- фотографија на насловној и текст, додуше скроман али бар га има, на унутрашњим странама. Спасили су образ српској уредничкој бранши да не буде баш потпуно окаљан.

Зашто је велики јубилеј, још већег историјског датума за национални понос Срба, био толико непожељан на страницама српске штампе?

Тешко ће ме неко убедити да је то била само масовна уредничка амнезија, или баш толико случајна колективна омашка.

Превише оркестрирано, више него нападно, па чак и увредљиво, боде очи прећуткивање српске штампе. Као да се панично бојимо да својим поносом због историје неког можда не увредимо.

Можда је разлог структура власничког капитала листова. Многи су управо из на Церу поражених земаља. Или се понизно удварамо пораженом делу Европске уније, или већ робујемо ономе на шта би многи да нас натерају – осећају да је непристојно бити поносан Србин.

Шта год да је, тек данашњи дан ме додатно уверава да је за српску дневну штампу стогодишњица Церске битке била сасвим безначајан датум.“

А сутрадан је било другачије, сви су писали о обележавању стогодишњице Церске епопеје, али како…

„За разлику од `Вечерњих новости` које су јуче биле частан изузетак, само још `Политика` сматра да стогодишњица Церске битке заслужује насловну страну. А `Курир`, `Информер` и `Блиц` објављују кратке извештаје тек на једанаестој страни. И то готово преко воље… А чини нам се само зато што су на прослави говорили водећи политичари.
Херојске претке је лако шутнути у страну, да се замере политичарима – е, то се већ нису усудили.
Ипак, чак иако га многи сврставају у жуту штампу,`Информер` је дефинитивно прешао све границе неукуса чак и за ту новинску категорију. Текст о успомени на јуначке ратнике Цера закитио је голим сисама.“

Новинар Зоран Петровић на крају свог осврта поручује:

„Џаба сте гинули, јуначки моји преци, ово није Србија за коју сте пролили своју крв, ништа нисмо научили!“

И обећава да ће, „тек за своју душу“ пропратити да ли ће 11. септембра неки од ових поменутих листова да се усуди а да не објави бар вест о нападу на Куле близнакиње у Њујорку…


Извор: Србски ФБРепортер

Оставите коментар

Оставите коментар на Церска битка као срамота српске штампе

* Обавезна поља