Аналитичар Цвијетин Миливојевић рекао је референдум могуће решење за питање Косова и да из резултата референдума треба црпити могуће решење. Александра Јоксимовић, директорка Центра за спољну политику, рекла је да је маневарски простор за преговоре сужен, као и да је статус кво по питању Косова неодржив.

Председник Србије Александар Вучић састаће се у петак са канцеларком Немачке Ангелом Меркел. То је други састанак у веома кратком року, јер су претходни пут разговарали 27. фебуара такође у Берлину. Из немачке владе кажу да ће током сусрета бити разматрани „билатерални односи, регионална питања, као и европске и економске теме“. Београдска штампа наводи да ће посебан акценат бити на теми Косова и у тренутку у којем су односи Београда и Приштине на најнижем нивоу у последњих неколико година.

Александра Јоксимовић рекла је да је претходни сусрет Вучића и Меркел био у функцији подршке Вучићу за претходне изборе, док се сада очекује убрзање одређених одлука у непосредној будућности јер ће Немачка значајно утицати на садржај текста правнообаезујућег споразума. „Очекујем да ће то бити једна од важнијих тема. Без разговора са Немачком, немогуће је доћи до адектватног решења“, сматра Јоксимовић.

Цвјетин Миливојевић рекао је да Немачка никада није тајила шта очекује од Србије, ни у време Тадића, ни по доласку Вучића на власт. „То што је Вучић обмањивао грађане Србије око тога шта Немачка захтева од Србије није пробем Немачке него Србије“, казао је он.

Не може се тако играти, каже – на једној страни играте се несварставања, војне неутралности, а на другој ЕУ нема алтернативу. „То је потпуни нонсенс, мањак визионарства, слажем се да је ЕУ приоритет, али не може нешто да нема алетрнативу, шта ако вас ЕУ неће осим ако не учините све што од вас тражи. Човек који води самоубилачку авантуру очекује да за све што каже добије апсолутну подрску“, додао је.

Србији је у интересу да се ово питање брже реши, а Косову није, интереси су различити, додала је Јоксимовић. Она је рекла и да је маневарски простор сужен и сваки дан све ужи због напетости на светском плану.

Миливојевић је рекао да није мисија државе да испуњава циљеве друге државе, било да се она зове Немачка, Русија, САД.

„Не постоји ниједна држава, ниједно репрезентативно тело, председник државе, владе, а који сматра да је важнији неки споразум, који је притом само парафиран, од Устава, нити да је њен устав мање важан од једног дела њене територије“, казао је Миливојевић.

Он је рекао и да ако Косово као држава поштује свој Устав, да то човек са стране треба да цени.

„Можемо рећи да је нама циљ да преговори буду убрзани, али како да решимо питање Косова. Ако је став да треба да одустанемо до њега, идите на референдум, реците то је наш став. Слажем се да је убрзавање свакако потребно, решавање свакако, али не решавање по сваку цену“, казао је он.

Јоксимовић је рекла да је важно знати шта су последице неке одлуке и да је статус кво по питању Косова неодржив. „Или ће бити направљен значајан продор напред, и окренућемо се демократској стабилизацији и економском напретку, или нећемо имати замрзнути конфликт, него ће се напетост расти…“, казала је.

Јоксимовић је рекла и да се много говори о моделу две Немачке, а да ли ће то бити финално решење, не знам.

Миливојевић је истакао да грађане Србије треба обавестити о договору за решење питања Косова.

„Шта значи пут који нема алтернативу? ЕУ није само Немачка и Федерика Могерини.. нити само онај игроказ који гледамо где преговара један против двојице. ЕУ је много шире, а не само оно што мисли Ангела Меркел. Ако смо већ дозволили себи да те преговоре изместимо из УН у ЕУ, онде трбеа макар да се изборимо за право да ту буде и нека од пет земаља које нису признале Косово“, казао је он.

Миливојевић је оценио да је референдум могуће решење и да из резултата референдума треба црпити идеје за решење.

„Питајте грађане шта мисле, а знате шта мисле, и одакле вам право да то другачије тумаците“, закључио је он.


Извор: Н - 1

Оставите коментар

Оставите коментар на Цвијетин Миливојевић и Јоксимовићева о ЕУ и Косову

* Обавезна поља