knin-tudjman-gotivna_12Туђман о Титу: „Да није било његове антифашистичке борбе, Југославија би била обновљена као монархија с јаким прочетничким елементима, јер би четници и Избегличка влада били прихваћени као део Савезничке коалиције, а Хрвати би били подчињени као нацистички колаборационисти!“, пише хрватски недељник „Глобус“.

Одлука хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић да се из председничких двора на Пантовчаку уклони биста Јосипа Броза Тита изазвала је велику пажњу медија.

У ауторском тексту за загребачки недељник Глобус под насловом „Да није било Тита, не би било Хрватске“, Велимир Висковић, књижевни критичар и уредник Енциклопедије Крлежијане, први пут је изнео сећања на разговоре са Фрањом Туђманом осамдесетих година.

Ево како Висковић описује шта му је Туђман рекао о Титу:

„Немојте подцењивати Тита, он је стари Коминтернин ученик, а Коминтерна никад није прихватала версајску, унитарну Југославију. Осим тога, он је увек био брана према великосрпским утицајима. Није никад допустио да ти силници у социјалистичкој Југославији превладају. Он је заустављао и тенденције минимизирања хрватског доприноса НОБ-у, што је био јасан великосрпски концепт како би се Хрвати оптужили за грех усташтва. Био је и против надувавања бројки о јасеновачким жртвама, јер је то био начин како да се Хрвате присили на признање кривице и испаштање у заједничкој држави. Да, није било његове антифашистичке борбе, Југославија би била обновљена као монархија с јаким прочетничким елементима, јер би четници и Избегличка влада онда били прихваћени као део савезничке коалиције, а Хрвати би били потчињени као нацистички колаборационисти! Осим тога, Тито је припојио Ријеку и Истру Хрватској! Одупревши се Стаљину, Тито је израстао у државника кога је прихватио цели свет, чије се мишљење свуда уважавало. Уза све, мислим да Тито, иако је био на челу Југославије, никад није заборавио да је Хрват пореклом.“

tito-franjo-tudjman-1

 

Текст у Глобусу илустрован је и интервјуом за ХТВ 1999. године, у коме је хрватски председник, између осталог, рекао:

„Да није било антифашистичког покрета и Тита, који је познат и цењен у несврстаном свету, не бисмо имали Хрватске.“


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Туђман – Да није било Тита не би ни било Хрватске

* Обавезна поља