turcinov-jacenjuk17.54 – Лидер проруских снага у Доњецку Денис Пушилин је изјавио да ће референдум бити одржан у „90 одсто градова у региону“ и да се очекује одзив од 60 одсто бирача.

Резултати анкете, коју је у четвратак објавио Истраживачки центар Пју из САД, показали су да 70 одсто становника источне Украјине желе да остану у саставу те земље, док само 18 одсто подржава отцепљење. Међутим, две трећине анкетираних је рекло да није задовољно владом у Кијеву која има подршку Запада. 

17:47 – У Маријупољу је експлодирало оклопно возило, које је запаљено, а свуда се чују пуцњи и експолозије. Дим се вије изнад административн зграде која гори од петка, преноси Раша тудеј.

Јуче је рањен новинар, који је данас оперисан, а у близини болнице су се чули пуцњи, јављају новинари на друштвеним мрежама.

17.45 – Бивши боксерски шампион Виталиј Кличко, позвао је Европљане да вечерас гласају за Украјину у финалу Евровизије.

„Музика је исто као и спорт, јер има моћ да спаја људе. У овој историјској ситуацији у којој се налази Украјина, велику подршку би представљало гласање Европљана за представницу из Украјине“, рекао је Кличко.

17.43 – Како јавља новинар са лица места, из Харкова до Доњецка вожња возом обично траје четири сата, али је данас путовао седам, уз објашњење да заобилазе Славјанск, јер је „тамо рат“.

17.39 – САД су осудиле немире који су се догодили у петак у Маријупољу и оптужиле Русију за изазивање нереде, саопштила је портпарол Беле куће Џен Псаки.

17.30 – Дете које је рањено јуче у Славјанску из ватреног оружја је оперисано и налази се ван животне опасности, изјавио је градоначелник тог места Вјачеслав Пономарјов, преноси Раша тудеј. 

16:59 – Александар Турчинов: Путин позива на мир, а шаље војску

Кијев — Владимир Путин је заузео бестидни став званично позивајући на мир у Украјини, да би истовремено послао своје војнике у Доњецк, каже Александар Турчинов.

„Што се тиче Доњецка, то је бестидни став руског председника Путина, који је само дан пре рекао да ће они учинити све зарад мира и мирног решења проблема… и још није ни завршио свој говор дошло је до неколико пробоја на граници са Русијом у региону Луганска“, рекао је в.д. председника Украјине Александар Турчинов украјинској телевизији, пренео је Укриформ.

16:25 – Генерални секретар НАТО оправдава специјалну операцију у Украјини правом на одбрану територије

Стални представник РФ при НАТО Александар Грушко написао је на свом твитер налогу да генерални секретар алијанске Андерс Фог Расмусен оправдава специјалну операцију против противника кијевских власти на југоистоку Украјине, називајући је правом државе на одбрану своје територије.

У марту на истоку Украјине, у Доњецку, Харкову и Луганску, почели су митинзи присталица федерализације, незадовољних деловањем нових кијевских власти. Касније су се протести проширили на низ градова Доњецке и Луганске области. Од средине априла кијевске власти спроводе против демонстраната специјалну операцију у коју су укључене оружане снаге.

14:45 – Дмитриј Рогозин: Следећи пут у путујем у Моладвију са „Ту-160“

Специјални представник председника Русије за Придњестровље потпредседник владе Дмитриј Рогозин, који се налази у посети Тираспољу, јавља да Украјина и Румунија не дозвољавају пролазак његовом авиону преко њиховог ваздушног простора.

„Румунија је на захтев САД затворила мом авиону ваздушни простор. Украјина поново не дозвољава пролаз. Следећи пут ићи ћу авионом ТУ-160“, написао је Рогозин на свом Твитер налогу.

Раније је јављено да 8. маја авиону Рогозина, који је летео за Кишињев, није дозвољен улазак у ваздушни простор Украјине.

Ту-160 је јединствени руски суперсонични стратешки бомбардер-носач ракета.

14:39 – Мирослав Руденко: Донбас јавља да је спреман за одржавање референдума

Већи део Донбаса у Украјини спреман је за одржавање референдума о статусу региона 11. маја, изјавио је копредседник владе Доњецке Народне Републике Мирослав Руденко.

По његовим речима „градови Славјанск и Донбас први су узели листиће“.

„Одређене тешкоће могу биит само у оним местима, која су изложена озбиљној агресији, као што је Мариупољ, или региони који се налазе на западу, у којима постоје украјинске формације, где се националисти осећају повлашћено“, нагласио је Руденко.

14:30 Земље „Групе 7“ припремају план подршке Украјини ако дође до прекида гаса

Земље Групе 7 у чији састав улазе Велика Британија, Немачка, Италија, Канада, САД, Француска и Јапан, припремају план којим би подржале Украјину, ако дође до прекида испорука гаса у зимском периоду, преносе медији, позивајући се на министра енергетике Велике Британије Еда Дејвија.

По његовим речима, хитан план помоћи може бити разрађен већ наредног месеца.

Такође је речено да су се земље Г7 ове недеље договориле по питању смањења енергетске зависности од РФ. Група 7 планира изградњу терминала за коришћење течног гаса, проширење мреже гасовода, као и укидање ограничења Сједињених Држава на извоз гаса из шкриљаца.

Русија је планирала да од јуна 2014.године уведе авансно плаћање испорука гаса у Украјину.

13:48 – Пуцњи и експлозије одјекујуу Мариупољем

Пуцњи и експлозије чују се данас у центру Маријупоља на југоистоку Украјине, јавили су локални медији. Јединице украјинске Националне гарде повукле су се из центра Маријупоља да не би провоцирале проруске снаге и да би осигурале безбедност цивилног становништва, саопштила је прес служба Националне гарде.

Очевици кажу да је једно оклопно возило запаљено, а дим се вије изнад административне зграде која гори од петка, пренео је сајт телевизије „Раша тудеј“.

Вести о обнови пушчане ватре у обалском граду на југоистоку Украјине прво су се појавиле на друштвеним мрежама, известио је локални новински веб сајт 0629.

13:40 – Репортер „Раша тудеја“ стабилно

Репортер руске телевизије РТ, који је рањен у стомак из ватреног оружја у Мариупољу, у стабилном је стању, објавила је данас поменута телевизија на Твитеру.

У петак је главна уредница телевизије РТ Маргарита Симонијан објавила на свом микроблогу да је један слободни репортер, који је радио за ову телевизију, рањен док је снимао сукобе у Мариупољу, извештава Итар-Тас с.

До рањавања је дошло упркос томе што је неименовани репотер имао на себи заштитни прслук. 

13:30 – Франсоа Оланд и Ангела Меркел: Русија ће сносити последице уколико се не одрже председнички избори у Украјини

Немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Франсоа Оланд запретили су данас Русији да ће сностити последице ако не буду одржани председнички избори у Украјини, планирани за 25. мај.

„Неуспех у одржавању председничких избора додатно ће дестабилизовати земљу. Француска и Немачка оцењују да би у том случају требало да буде одређених последица, у складу са одлуком Европског савета од 6. марта”, наводи се у заједничком саопштењу после неформалног састанка Меркелове и Оланда у Штразлунду, у Немачкој. 

12:45 – Данас дан жалости у Маријупољу због јучерашњих жртава

ДОЊЕЦК – У Маријупољу, у Доњецкој области на истоку Украјине, данас је проглашен дан жалости због жртава јучерашњих сукоба, саопштила је градска скупштина, изражавајући саучешће породицама жртава.

У међувремену је прес служба украјинске Националне гарде саопштила да су се њене јединице повукле из центра Маријупоља да не би провоцирале проруске снаге и да би осигурале безбедност цивилног становништва

„Од осам сати јутрос у граду Маријупољу је и даље напето. Команда и припадници украјинске Националне гарде чине све што је у њиховој моћи да стабилизују ситуацију у граду”, наводи се у саопштењу које преноси „Глас Русије”. 

11:45 – Непознате особе ухапсиле неколико запослених у канцеларији Црвеног крста у Доњецку, док је представник Црвеног крста рекао да су, у међувремену, ослобођени, преносе РИА Новости. 

11:45 – Непознате особе ухапсиле неколико запослених у канцеларији Црвеног крста у Доњецку, док је представник Црвеног крста рекао да су, у међувремену, ослобођени, преносе РИА Новости. 

11:35 – Украјина повећава трошкове за војску на рачун здравства

Раст трошкова за одбрану Украјине са циљем „очувања државне независности земље“ биће надокнађен слабијим финансирањем социјалне сфере, изјавио је вршилац дужности министра финансија Украјине Александар Шлапак.

Према његовим речима последњих година оружане снаге Украјине финансиране су према статичном принципу.

„Од јануара 2014. године, када је одобрен буџет за војску, трошкови су повећани 50%. Међутим, то је свеједно недовољно“, нагласио је Шлапак.

Због повећаних издвајања за војску украјинске власти планирају да смање трошкове за здравство, аграрни сектор, као и у социјалној сфери, изјавио је министар. 

10:49 – Власт у Кијеву спремна на преговоре

Власт је спремна на преговоре са представницима региона на истоку Украјине, посебно са Донбасом, изјавио је в.д. председника Александар Турчинов.

„Спремни смо да седнемо за преговарачки сто“, рекао је Турчинов. Он је такође подсетио на заједничу иницијативу са в.д. премијера Украјине Арсенијем Јацењуком о одржавању округлих столова националног јединства у целој земљи и ускоро у Кијеву.

Поред тога Турчинов је рекао да без обзира на све Украјина иде путем децентрализације: Идемо путем реалног јачања локалне саоуправе, јачања региона, финансијског и политичког. Заинтересовани смо за јаке регионе, који могу да прихвате одговорност за своје одлуке. Тим путем идемо и у припремама за промене Устава.

Вршилац дужности председника Украјине Александар Турчинов изјавио је у суботу да је специјална операција на истоку Украјине знатно отежана због протеста локалног становништва.

Вршилац дужности председника Украјине нагласио је да „успорено напредовање специјалне операције условљено тиме што се не жели наношење штете цивилном становништву“.

Турчинов је нагласио да је прослава Дана победе 9. маја у Украјини „била достојанствена, изузев источног дела земље, посебно у граду Мариупољу.

Деветог маја у Мариупољ су ушле јединице украјинских војно-полицијских снага на оклопним возилима, они су покушали да узму под контролу седиште полиције. Према најновијим подацима, током операције седморо људи је погинуло, а 39 рањено.

10:44 – У Мариупољу нису примили авион за евакуацију рањеног новинара RT

У Мариупољу су одбили да приме на аеродром авион, који је послан ради евакуације рањеног новинара ТВ канала Russia Today.

МОСКВА –  Немачки медицински авион, који је ТВ канал RT намеравао да изнајми ради евакуације свог рањеног хонорарног новинара, није примљен на аеродром у Мариупољу, саопштио је ТВ канал.

10:39 – Западни медији: У Русији се одиграла патриотска револуција

Западна издања не жале речи приликом описивања параде на Црвеном тргу и у Севастопољу.

МОСКВА, 9. мај –РИА Новости. На десетине хиљада људи је скандирало „Русија!“, „Победа!“, „Хвала“, док су хиљаде војника, 60 јединица оклопних возила, колоне ветерана пролазиле испред њих у току два сата. Тако описује параду у Севастопољу британски The Guardian.

Он подсећа да се за припајање Крима Русији изјаснило 97% његових становника.

Новине цитирају изјаве људи, које су њихови новинари анкетирали на улицама града. 

10:40 – Снимак проруских демонстраната који су голим рукама зауставили тенк

У сукобима у југоисточној украјинској луци Маријупољу јуче је погинуло 20 побуњеника и један полицајац. У току дана, украјински тенкови су ушли у центар града, али група грађана је један од њих успела да заустави, док су други заробили.

Група људи је спонтано притрчала тенку, и зауставила га док се он кретао улицама Маријупоља.

Овај тенк је успео да се ослободи од демонстраната тако што је испалио неколико метака упозорења.

У одвојеном инциденту, грађани су успели да заробе један од текова. Најпре су му блокирали пут, а онда се узверали уз њега.

https://www.youtube.com/watch?v=pyXd28d06bc

 

Раша тудеј јавља да нико није повређен током овог инцидента.

10:20 – Припреме за референдум и војна офанзива

КИЈЕВ – У источној Украјини данас су у току припреме за сутрашњи референдум о независности, који су расписали проруски сепаратисти, док украјинска војска наставља са војном офанзивом против њих.

Проруске снаге су решиле да спроведу план о референдуму иако је руски председник Владимир Путин ове недеље апеловао на проруске снаге у источној Украјини да одложе референдуме.

Бирачи ће на сутрашњем референдуму одговарати на питање да ли желе да индустријски регион Доњецка треба да добије независност од Кијева, а многи сматрају да ће то бити увод у припајање Русији.

Сличан референдум ће бити одржан у суседном региону Луганска.

У та два региона укупно живи 7,3 милиона људи, а читава Украјина има 46 милиона становника, наводи АФП.

Лидер проруских снага у Доњецку Денис Пушилин је изјавио да ће референдум бити одржан у „90 одсто градова у региону“ и да се очекује одзив од 60 одсто бирача.

Резултати анкете, коју је у четвратак објавио Истраживачки центар Пју из САД, показали су да 70 одсто становника источне Украјине желе да остану у саставу те земље, док само 18 одсто подржава отцепљење.

Међутим, две трећине анкетираних је рекло да није задовољно владом у Кијеву која има подршку.

22:10 – Шеф посматрачке мисије ОЕБС-а у Украјини, амбасадор Ертугрул Апакан, саопштио је да је растужен због вести о смртоносним борбама данас у Маријупољу, у региону Доњецка на истоку Украјине.

„Најоштрије осуђујем насиље, и позивам све стране да покажу максималну уздржаност и одмах предузму кораке на смиривању ситуације која је изазвала губитак много живота и створила климу страха и неспокоја“, рекао је Апакан.

21:25 – Како јављају руски медији Маријупољ је прешао под контролу устаника. Национална гарда и специјалци су запалили зграду градске управе и потом су напустили град, покупивши своје убијене и рањене. Украјински медији признају да је град ван контроле кијевских снага.

Тренутно се национална гарда евакуише из града, плашећи се освете људи. Мештани у граду подижу барикаде.

Једно оклопно возило које су заробили припадници самоодбране Маријупоља, померено је помоћу тешких камиона ближе згради градске управе и на њему је подигнута застава Доњецке републике.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Турчинов оптужује Путина

* Обавезна поља