ukrajina 2КИЈЕВ – Председник украјинске Врховне раде Aлександер Турчинов је данас привремено преузео дужности председника државе након што је јуче у парламенту изгласан опозив председника Виктора Јануковича и расписани парламентарни избори за 25. мај.

Турчинов, иначе заменик шефа посланичке групе партије Отаџбина (Баткившчина), изабран је јуче на место председника Врховне раде, подсећају светске агенције.

Агенције га називају блиским сарадником и „десном руком” некадашње премијерке Украјине, Јулије Тимошенко, која је јуче пуштена на слободу.

Турчинов је данас у обраћању посланицима рекао да до уторка, 25. фебруара, мора да буде постигнут договор о формирању нове владе националног јединства. Он је истакао да је то приоритет и да преговори о новој влади треба да започну одмах.

Поред тога, посланици су такође изгласали предлог да луксузно имање председника Виктора Јануковича у предграђу Кијева пређе у власништво државе, пренела је агенција АФП.

Посланици Врховне раде су данас изгласали и смену министра спољних послова те земље Леонида Кожаре, који је био један од кључних људи у доношењу одлуке председника Јануковича да одустане од потписивања Споразума о придруживању са Европском унијом и уместо тога ради на јачању економских веза са Русијом.

Нешто раније посланици су обавештени и да је издат налог за хапшење бившег министра финансија и бившег главног тужиоца, речено је посланицима на заседању у парламенту где разматрају формирање нове владе у Украјини.

Вршилац дужности главног тужиоца Олех Махницки обавестио је посланике да је покренута истрага и да истражно-оперативна група ради на привођењу бившег министра Александра Клименка и бившег главног тужиоца Виктора Пшонке.

Разговори о формирању новог кабинета су почели јуче, а данас ће тај посао бити настављен, изјавио је лидер украјинске странке Удар и бивши боксер Виталиј Кличко, додавши да ће се кабинет састојати од професионалаца са високим моралним принципима, преносе светске агенције.

Против Јануковича се окренула и његова партија

КИЈЕВ – Партија на челу са председником Украјине Виктором Јануковичем, чији је опозив јуче изгласан у Врховној ради (парламенту), данас је оптужила сопственог вођу да је издавао „криминална наређења”, која су резултовала смрћу више десетина људи током тромесечних протеста у тој земљи.

„Украјина је издана. Сва одговорност за то припада Јануковичу и његовим најближим сарадницима”, наводи се у саопштењу Партије региона, а пренела је агенција АФП.

„Украјина сада пролази кроз један од најтежих и најтрагичнијих тренутака у својој историји. Земља је издана и опљачкана, али чак ни то није ништа у поређењу са болом десетина украјинских породица које су изгубиле своје најближе. Украјина је издана, а за то су одговорни Јанукович и његов тим”, стоји у саопштењу Јануковичеве странке.

Саветница: Јанукович у Харкову, вршиће своју функцију

КИЈЕВ – Саветница председника Украјине Хана Херман рекла је данас да председник Виктор Јанукович не планира да напусти земљу, и да ће наставити да испуњава функције шефа државе.

Хана Херман је рекла Асошиејтед пресу да је Јанукович од суботе увече у граду Харкову на истоку Украјине.

Херманова, својевремено блиска председнику, данас се на неки начин дистанцирала од њега, али је критиковала побуњену опозицију – која сада доминира парламентом – да се не обазире на Јануковичеву странку.

Део посланика његове партије је претходних дана пребегао на страну опозиције. Потом је изгласан повратак на Устав из 2004. године, који предвиђа знатно ужа председничка овлашћења од оног из 2010. године, а јуче поподне је парламент сменио Јануковича са функције.

Нејасно је где се он сада налази и какав је његов легитимитет.

Парламент је председничка овлашћења привремено пренео на новог председника парламента.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Турчинов преузео председничка овлашћења

* Обавезна поља