turski-tokОдлука Србије да изгради нови или да се прикључи на неки од алтернативних гасовода, било оног који ће ићи од Русије до турско-грчке границе, или на ТАНАП и ТАП, цевоводима који ће транспортовати азербејџански гас, зависиће искључиво од тога колико пара за градњу Србији буде добила од Европске уније, односно Русије, ако наша земља одлучи да настави да се снабдева руским гасом из тог алтернативног смера – преко „Турског тока”.

Најновија у низу понуда стигла је ових дана од Александра Новака, руског министра енергетике, који је најавио да би „Турски ток” могао од грчке границе да настави до Аустрије, с тим што Србија не би била заобиђена.

Руски министар је у ту сврху нацртао и нову мапу (продужетак „Турског тока”) из које се види да би овај ток могао да заврши у највећем европском складишту гаса Баумгартен у Аустрији. С тим што би гасовод ишао преко Грчке, Македоније, Србије и Мађарске.

Колико је овај правац реалан зависиће и од Грчке и Македоније које у случају „Јужног тока” нису под притиском Брисела и Вашингтона смеле да се укључе у руски пројекат. О могућности продужења „Турског тока” расправљаће се у првом наредном сусрету руског министра са српским званичницима.

Александар Антић, министар енергетике, по повратку из Азербејџана, доноси неке друге могућности за диверсификацију гасовода, укључујући Јужни коридор, али и интерконекцију с Бугарском.

– Азербејџан је велики произвођач гаса. Јужни гасни коридор је у фази реализације, како би тај гас дошао до Грчке и ушао у наш регион. Разговарали смо о томе. Постоје воља и спремност да се дође до одређене количине гаса потребне за нашу диверзификацију, рекао је Антић.

– Наше је да направимо везу с Бугарском и завршимо преговоре са Азербејџаном. Озбиљно радимо на томе: Имамо одвојена средства за пројектну документацију. Са Бугарима усаглашавамо техничке елементе и очекујем да ћемо до краја године са Европском комисијом договорити финансирање тог пројекта. На нама је да обезбедимо да ЕУ у великој мери учествује у финансирању, објаснио је Антић.

Војислав Вулетић, председник Удружења за гас Србије, поздравља сваку алтернативу украјинском гасоводу, под условом да су извори гаса сигурни.

– Много је већи проблем како и одакле обезбедити новац за градњу, поготово ако се зна да ниједна од земаља у случају продужења „Турског тока”, Македонија или Грчка, немају новац за ове велике послове, баш као ни ми, објашњава он.

Овог пута Вулетић је скептичан да ће Руси бити расположени да обезбеде и гас и гасовод Србији како је то било у случају „Јужног тока”.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на „Турски ток“ можда и преко Србије

* Обавезна поља